En Sıcak Konular

İsrail Büyükelçisi Dışişleri'ne çağrıldı

12 Ocak 2010 12:24 tsi
İsrail Büyükelçisi Dışişleri'ne çağrıldı 
İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gaby Levy Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu ile bir araya gelen Levy'ye İsrail tarafından yapılan son açıklamalar ve son gelişmelerden duyulan rahatsızlık iletildi.

Levy'e, gerek İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yossi Levy'nin  son açıklamaları gerekse İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon'un Türk Büyükelçi Oğuz Çelikkol ile görüşmesinden basına yansıyan haberler ve görüntülerle ilgili olarak izahat istendi.

İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon, bir Türk özel televizyonunda yayımlanan Kurtlar Vadisi adlı dizinin son bölümlerinde, İsrail karşıtı mesajlar verildiği, Mossad ajanlarının çocuk kaçıran kişiler olarak gösterildiği gerekçesiyle, dün Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol'u, İsrail parlamentosundaki (Knesset) odasına çağırarak bir görüşme yapmış ve diziden rahatsızlıklarını dile getirmişti.

İLETME TARZI İSRAİL'DE DE TEPKİ ÇEKTİ

İsrail'in Türkiye'de yayımlanan Kurtlar Vadisi adlı dizide, İsrail karşıtı mesajlar verildiği gerekçesiyle, Türkiye Büyükelçisine rahatsızlığını iletme tarzı, İsrail'de büyük gürültü kopardı.

Ayalon'un, Knesset'teki odasına kameraları ve basını da davet etmesi, Türk Büyükelçisinin itirazına yol açmış; Büyükelçi, basın mensupları çıktıktan sonra görüşmenin yapılmasını istemişti. Ayalon ise kameralara İbranice "Biz yüksekte oturuyoruz ve masada sadece İsrail bayrağı var, biz de gülümsemiyoruz, dikkatinizi çekerim" demişti. Ayalon'un bu şekilde konuşması, İsrail medyasında en fazla tartışılan noktalardan biri haline geldi.

Haaretz gazetesi, Ayalon ve iki yardımcısının oturduğu koltuğun Büyükelçininkine göre daha yüksekçe seçilmesinin, Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın talimatı ile yapıldığını belirtti.

İsrail basını, diplomatik kuralları hiçe sayan Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon'a yüklenirken, bu davranışın amacının, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın Türkiye ziyaretini engellemek olduğu öne sürüldü.
 
LİEBERMAN, İSRAİL BÜYÜKELÇİSİNİ ÇAĞIRMAK İSTİYORDU

Haaretz, İbranice nüshasında Lieberman'ın aslında Türkiye'deki İsrail büyükelçisini ülkeye çağırarak konuyla ilgili bilgi almak istediğini, ancak Başbakan Binyamin Netanyahu'nun buna karşı çıktığını da belirtti.

Gazete, Lieberman'ın Türkiye'ye karşı katı diplomatik adımlar atmak istediğini ifade ederken, Netanyahu'nun Türk büyükelçisine sözlü bir kınama ile yetinilmesini istediğini de yazdı. Gazeteye göre, Netanyahu da İsrail karşıtı unsurlar içerdiği gerekçesiyle, dizi dolayısıyla Lieberman gibi, İsrail'in Türkiye'ye karşı tepki göstermesi gerektiğine inanıyor. Ancak, haberde "Başbakan Netanyahu, işin böyle bir küçük düşürmeye vardırılacağını düşünmüyordu" denildi.

AYALON'UN ELEŞTİRİLERE CEVABI

Danny Ayalon İsrail radyosuna bu sabah yaptığı açıklamada, niyetlerinin küçük düşürmek olmadığını, sadece İsrail'in hiçbir devlet karşısında küçük düşürülemeyeceğini anlatmak olduğunu da ileri sürdü ve amaçlarının bir diplomatik mesaj yollamak olduğunu iddia etti.

Ayalon, "İsrail, Türkiye ile çatışmak istemiyor. İlişkilere zarar vermek isteyen taraf da İsrail değil... Türkiye'nin de öyle davranacağını ümit ediyor" dedi.

ALON LİEL: "LİEBERMAN, YENİ DİPLOMATİK YOLLAR İCAT EDİYOR"

İsrailli eski diplomatlardan, eski Türkiye Büyükelçisi Alon Liel ise Ordu radyosuna yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve diğer diplomatların tavrını "çok gülünç" bulduğunu dile getirdi. Liel, diplomasinin bilinen yolları varken, Lieberman'ın yeni yollar "icat ettiğini" söylerken, bundan sonra ne yapacakları sorusunu da yöneltti.

aa



Bu haber 973 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,499 µs