En Sıcak Konular

Bu kadar benzerlik fazla değil mi?

12 Ocak 2010 11:59 tsi
Kayseri Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz hakkında şikâyette bulunan tanıklar, ifadelerini peş peşe geri almaya başladı...

Okuma-yazma bilmeyen tanıkların “aynı el ürünü” olan metinlerin altına imza atmaları, tanıkları “birinin yönlendirdiği” kuşkusuna yol açtı.

İfadelerini geri çeken tanıkların dilekçelerinin, yazı formatı, puntosu ve paragraf başı hizalarının santimine kadar çakışması, söz konusu dilekçelerin tek merkezden hazırlanarak baskıyla tanıkların eline tutuşturulduğu iddialarını güçlendiriyor.

Kayseri Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz ile Cizre eski Belediye Başkanı Kamil Atağ’ın da yargılandığı faili meçhuller davasının tanıklarından üç kişinin bir hafta arayla saf değiştirmesi ilginç bulundu.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın son duruşması geçtiğimiz Cuma günü yapıldı. Güneydoğu’daki faili meçhulleri konu edindiği için bütün Türkiye’nin dikkatle izlediği davanın tanıklarından Abdullah Nayır, 17 Aralık 2009 tarihinde Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği dilekçede, şüpheli olarak 7 Temmuz 1999 tarihinde verdiği ifadelerinin Cemal Temizöz ve Kamil Atağ ile ilgili olan kısmından vazgeçti.

BİR HAFTA ARAYLA DİLEKÇE VERMİŞLER

Abdullah Nayır’ın Cemal Temizöz ve Kamil Atağ lehine ifadesini değiştirmesi konuşuluyorken, geçtiğimiz Cuma günü yapılan duruşmada Asker Pökön (64) ile Rabia Pökön (55)’ün de İbrahim Danış’ın öldürülmesi olayı ile ilgili olarak daha önce verdikleri ifadeleri geri çekmesi dikkat çekti. Asker ve Rabia Pökön çifti, kendi iradeleriyle 2 Aralık 2009 tarihinde Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak, İbrahim Danış’ın 30 Ocak 1994’te öldürülmesiyle ilgili tanık sıfatıyla ifade vermişti. Pökön çiftinin cumhuriyet savcısına verdikleri ifadeden iki hafta sonra (17 Aralık 2009) yine Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdikleri dilekçelerinde yönlendirme ile ifade verdiklerini iddia ederek Kayseri Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz ile Cizre eski Belediye Başkanı Kamil Atağ lehine beyanda bulunmaları bazı şüpheleri akla getirdi.

DİLEKÇELER AYNI ELDEN ÇIKMIŞ GİBİ

İki tanık ile bir şüphelinin bir hafta arayla Cemal Temizöz ve Kamil Atağ lehine ifadelerini değiştirmesini araştıran Vakit, bu isimlerin aynı merkezden gördükleri baskıyla yönlendirildiğini ortaya koydu. Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın sanıkları Cemal Temizöz ve Kamil Atağ’ın da aralarında bulunduğu ‘faili meçhul’ sanıklarını zor durumda bırakan ifadelerini bir hafta arayla geri çeken Abdullah Nayır (41) ile Asker Pökön-Rabia Pökön (55) çiftinin dilekçelerinin aynı elden çıktığı görülüyor. Birbirlerini tanımayan tanıkların dilekçelerinin yazı formatı, puntosu ve paragraf başı hizalarının santimine kadar çakışması, söz konusu dilekçelerin tek merkezden hazırlanarak baskıyla tanıkların eline tutuşturulduğu ihtimalini gündeme getirdi.

DAĞ: BASKI SONUCU İFADELERİNİ GERİ ÇEKTİLER

Davanın müdahil avukatlarından Güray Dağ da, tanıkların yapılan baskı sonucu ifadelerini geri çektiklerini belirtiyor. Abdullah Nayır’ın Temmuz 2009’da, Asker Pökön ile Rabia Pökön’ün ise 2 Aralık 2009 tarihinde kendi iradeleriyle Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı’na giderek olayın oluşuna uygun olarak ifade verdiklerini hatırlatan Güray Dağ, “Bu insanların daha sonradan bu ifadeleri yönlendirme sonucu verdiklerine dair dilekçe göndermiş olmaları mağdur ve tanıklar üzerinde baskıların devam ettiğini göstermektedir. Söz konusu kişilerin vermiş oldukları dilekçeler yönlendirmenin nasıl ve kimler tarafından yapıldığını göstermektedir” dedi. Dağ, mahkemeye gönderilen dilekçelerin yazımı ve stiline bakılınca, aynı yerden yönlendirilmek suretiyle yazıldığının açıkça anlaşıldığını kaydetti.

PÖKÖN ÇİFTİ NE DEMİŞTİ?

Asker ve Rabia Pökön çifti, 2 Aralık 2009’da Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdikleri dilekçede, İbrahim Danış’ın öldürülmesiyle ilgili şu ifadelerde bulunmuştu: “1994 yılı sonbahar kış başlangıcıydı. Bir sabah saat 05.00-06.00 sıralarında askerler ve korucular mahalleye gelmişlerdi. Bizim komşumuzun da avlusuna girmişlerdi. Komşumuz ile aramızdaki duvarın yüksekliği az olduğundan dolayı avlusunu rahatça görebiliyorduk. Gelenlerin hepsi arada toplanmışlardı. İçlerinde daha önceden tanıdığım simalar vardı. Bunlardan Kamil Atağ, Kamil Saçan, Resul’un oğlu Abdullah, Tamer Atak ve Kamil Saçan’ın oğulları vardı. Onların isimlerini bilmiyorum. Ayrıca Cemal yüzbaşı da vardı. Ayrıca kalabalık bir asker ve korucu topluluğu vardı. Yanlarında bir şahıs getirmişlerdi. Sıvacılık yapan İbrahim isimli şahıstı. Daha sonra Tamer Atağ elindeki Kalaşnikof’la İbrahim’e 3 el ateş etti. İbrahim yere düştü.”

Kaynak: Halil Cömert/Vakit 



Bu haber 495 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,127 µs