En Sıcak Konular

Kurbanda ette yaşanan zam süte sıçradı

12 Ocak 2010 11:52 tsi
Kurban Bayramı öncesinde ette yaşanan zamlar süte uzandı. Et fiyatlarındaki yükselişi fırsata çevirmek isteyen üreticilerin süt sığırlarını kesime göndermesiyle başlayan süt fiyatlarındaki artış devam ediyor.

Üreticiden 0,65 ile 0,75 kuruş arasında alınan bir litre süt, bakkal ve markette 1,45 ile 2,55 lira arasında satışa sunuluyor.

Son birkaç aydan beri üretici fiyatlarında ciddi artışlar olmamasına karşılık tüketici fiyatlarının artması kafaları karıştırmaya başladı.

"Sanayiciler, üreticiden sütü daha ucuz alabilmek için ortak hareket ediyorlar." iddiasını gündeme getirenlere göre bazı süt sanayicileri bu yöntemle süt tozu ithalatının önünü açmaya çalışıyor.

Üretici birlikleri ise Tarım Bakanlığı'nın sütteki fiyat artışlarını bir an önce masaya yatırması gerektiğini belirtiyor.

Kurban Bayramı öncesinde ette yaşanan zamlar süte uzandı. Marketlerde en ucuz markalı süt, 1,45 liradan satılırken, en pahalı süt 2,55 liradan alınabiliyor.

Bunun yanında keçi sütünün litresi ise 2,90 TL'ye çıktı. Ani çıkışlar üretici ve tüketicileri karşı karşıya getirdi. Üreticiler, sanayicileri kendi aralarında anlaşarak ortak bir alım fiyatı belirlemekle suçluyor.

Markalı sütçüler ise maliyetlerin arttığı bir dönemde fiyatların aşağıya çekilmesinin mümkün olmadığını öne sürüyor. Süte gelen zamlarda maliyetlerin etkili olduğunu belirten Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, "Harcama kalemlerinde azalma olmazsa sütün bu seviyenin altında satılması mümkün değil.

80 kuruşa üreticiden aldığımız süt fabrikaya kadar 1 lira oluyor. Hızlı fiyat artışından biz de rahatsızız. Çünkü herkes zarar görüyor." dedi. Yılmaz'a göre Ulusal Süt Konseyi orta vadeli bir fiyat belirleyebilir.

Bunun için masanın etrafında konunun bütün tarafları toplanmalı. Ayrıca yüzde 8'lik KDV'nin temel bir besin kaynağında aşağı çekilmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, pahalı sütün üreticiye değil ithalatçıya yarayacağına dikkat çekti:

"Dahilde işleme rejimi kapsamında dışarıdan süt tozu getirenler olur. Geçmişte böyle oldu. Tarım Bakanlığı, ihracat yapan imalatçı-ihracatçı firmaların ihtiyaç duydukları süt tozunun yurtiçinde üretilmesi ve temin edilmesine yönelik bir karar almıştı. Benzer bir adıma yine ihtiyaç var."

Yonca Hayvancılık Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Akdağ ise sütteki çelişkili beyanların arkasında süt tozu ithalatının yattığına dikkat çekiyor.

 Üreticinin sütü iki yıl önceki fiyattan sattığını belirten Akdağ, "Birkaç yıl önce bir litre sütün toptan fiyatı 75 kuruş iken bugün 85 kuruş oldu. Sadece 10 kuruşluk bir artış mı bu kadar gürültüye yol açtı?" sorusunu yöneltiyor.

Akdağ, bazı süt sanayicilerinin ortak hareket ederek sütün fiyatını 50 kuruşa indirmeye çalıştıklarını iddia etti. Akdağ, sektörün on binlerce kişinin geçim kaynağı haline geldiğini kaydederek, "Fiyatların inişi de çıkışı da bizi olumsuz etkiliyor.

Düzenli bir fiyat istatistiği hazırlansın." dedi. Bunun için de Ulusal Süt Konseyi'ne görev düştüğünü aktardı. Damızlık hayvan kesiminin et ve süt ürünlerinde fiyatları tırmandırdığını vurgulayan işadamı, çözüme yönelik projeler geliştirilmedikçe bu tarz spekülasyonların devam edeceği uyarısında bulundu.

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Süt ve Süt Ürünleri Komitesi Başkanı Ahmet Erken, fiyatların daha da artmaması için Trakya'da ve Güney Marmara'da hayvancılık projelerinin çoğaltılması gerektiğini ifade etti:

 "40x6, 50x6 projeleri ivedilikle fazlalaştırılmalı, 2 ve 5 yıl ödemeli projeler hayata geçirilmeli. Yoksa bu hayvancılık tamamen bitecek.

Dışarıdan da sütün gelmesi söz konusu olmadığı için ileriki yıllarda sütün toptan fiyatının 1,5 liraya kadar çıkması kaçınılmaz olur.

" Erken de Merkez Birlikleri, Damızlık Sığır Yetiştiricileri, Köy- Koop merkez birlikleri ve diğer birliklerin Ulusal Süt Konseyi çatısı altında toplanıp eksikliklerin nereden kaynaklandığını irdelemesini ve toplantı sonuçlarının bakanlığa rapor halinde bildirilmesini istedi.

ARTIŞLAR NİSANA KADAR DEVAM EDER

Ulusal Süt Konseyi 'Rabobank 2009 Son Çeyrek Raporu'na göre ise son aylarda çiğ süt fiyatlarında yüzde 15 ile 30 oranında bir artışın olduğu dile getiriliyor. Rapora göre artışlar mart ve nisan sonuna kadar devam edecek.

 

 

Zaman

 



Bu haber 522 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,305 µs