topun ağzına getiren iddia! | " /> topun ağzına getiren iddia! | "/>

En Sıcak Konular

Kazakistan'ı topun ağzına getiren iddia!

12 Ocak 2010 10:56 tsi
Kazakistan'ı topun ağzına getiren iddia! Kazakistan'ın İran'a uranyum satacağı iddiaları, Kazakistan tarafından bir kez daha yalanlandı. Kazakistan Enerji Kaynaklar Bakan Yardımcısı Varlık Magauov, "Kazakistan, uranyum pazarı için İran'ı dikkate almaz" dedi.

Kazakistan meclisinde bir milletvekilinin sorusu üzerine açıklama yapan Magauov, Kazakistan'ın İran'a saf uranyum satışının söz konusu olmadığını söyledi.

Kazakistan'ın İran'a gizlice 1350 ton saf uranyum satışı yapacağına dair geçen hafta bir yabancı haber ajansında haber çıktığını hatırlatan bir milletvekilinin sorusunu cevaplandıran Magauov şunları söyledi: "Kazakistan, şu anda dünyanın en fazla uranyum üreten ülkelerinin başında gelmektedir. Satışını yapacağımız iddia edilen 1350 ton saf uranyum, bizim yıllık üretimimizin yüzde 10'luk bir bölümüne denk gelmektedir. Kazakistan, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) kararlarına samimiyetle bağlıdır ve nükleer silahların azaltılması için ilk adımı atan ülkeler arasında yer almaktadır. Bizim nükleer silah üretilmesine destek vermemiz de, gizli anlaşmalarla İran'a uranyum satışımız da söz konusu değildir."

UAEK'nin Kazakistan'ın uranyum üretimini sürekli denetlediğini ifade eden Magauov, "UAEK yöneticilerinin bu tür iddialara inanmadığını biliyorum. Çünkü onlarla biz sürekli iletişim halindeyiz" dedi.

AP haber ajansı, kendisine ulaştırılan bir istihbarat raporuna göre, uranyum zenginleştirme programı için gereken uranyum stoku bitmek üzere olan Tahran yönetiminin, bu ihtiyaç için bazı Kazak yetkilileriyle anlaşma yapmaya hazırlandığını iddia etmişti.

AP, elindeki rapora göre anlaşmanın birkaç hafta içinde yapılacağını ve Tahran'ın, Kazak hükümetinden bağımsız hareket ederek anlaşmayı yapan Kazak yetkililerine 450 bin dolarlık ödeme yapacağını ileri sürmüştü.

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yerzhan Aşıkbayev, "uluslararası yükümlülüklerinin farkında olduklarını" söyleyerek, raporun varlığını yalanlamıştı. Aşıkbayev, "Kazakistan'ın uranyumla ilgili bütün faaliyetleri UAEK'nin kontrolü altındadır" demişti.

A.A.



Bu haber 993 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,057 µs