devreye girmeye hazır | " /> devreye girmeye hazır | "/>

En Sıcak Konular

Ergenekon için devreye girmeye hazır

9 Ocak 2010 16:50 tsi
Ergenekon için devreye girmeye hazır KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Ergenekon'un adadaki uzantısıyla ilgili yürütülen soruşturmada ilerleme sağlanabilmesi için devreye girebileceğini söyledi.

Talat, Zaman'a yaptığı açıklamada, "Kıbrıs'la ilgili mevcut bilgi ve belgelerin Ada'ya ulaşması için savcılığın talep etmesi halinde yasal çerçevede gerekli yardımı yapabilirim." dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Ergenekon'un Kıbrıs'taki uzantısıyla ilgili soruşturmada, olayın gerektiği gibi araştırılmadığına dikkat çekti. Talat, soruşturmada ilerleme sağlanabilmesi için devreye girebileceğini söyledi. Gündemdeki konulara ilişkin Zaman'ın sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı, Ada'daki Ergenekon soruşturmasının derinlik kazanması amacıyla Türkiye'de bulunan delillerin KKTC Başsavcılığı'na ulaştırılması gerektiğini vurguladı. Mehmet Ali Talat, "Savcılığın talep etmesi halinde yasal çerçevede gerekli yardımı yapabilirim." dedi.

Zaman'a özel mülakat veren KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs müzakereleri, nisan ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimi ve yaklaşık on ay önce soruşturması başlayan Ergenekon'un Kıbrıs ayağıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Türkiye uzantılı yasadışı örgütlerin adada uygun ortamı bulduğunu ifade eden Talat, bu örgütlerin adadaki bazı kurumlar tarafından desteklendiğini kaydetti. Kamu görevini üstlenen kurumların kendilerine verilen yetkileri kötüye kullanmalarından kaynaklanan aksaklıklardan dolayı suç örgütlerinin adada adeta at oynattığını dile getirdi. Suç örgütlerinin siyasi çevreler tarafından desteklendiklerinde ise daha fazla faaliyet alanı bulabileceğini anlatan Talat, siyasi çevrelerin bu oluşumlara göz yummasının siyaset adına yanlış bir tutum olacağının altını çizdi.

2010 YILI ÇÖZÜM YILI OLSUN
Rum tarafı ile Eylül 2008'de başlayan barış müzakereleri kapsamında Rum lider Hristofyas'la 60 kez bir araya geldiklerini hatırlatan KKTC Cumhurbaşkanı, 2009'da başarılamayan çözüme bu yıl ulaşılabilmesi için hızlandırılmış yoğun müzakerelerde bulunacaklarını söyledi. Bu çerçevede liderler, toplam 6 görüşme daha yaparak "Yönetim ve Güç Paylaşımı'', "Ekonomi'', "AB'' ve "Mülkiyet'' konularını ele alacak. 2010 yılında Türkiye dış politikasının en önemli gündem maddesinin Kıbrıs meselesi olacağına dikkat çeken Mehmet Ali Talat, "Türkiye'nin AB'ye gireceği gün Kıbrıs sorununun olmaması lazım." ifadesini kullandı.

Talat, adada nisanda yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olması halinde de güven tazeleyerek tekrar seçileceğini iddia etti. Aday olup olmayacağı konusunda kararını verdiğini belirten Talat, 'yoğunlaştırılmış müzakereler' nedeniyle adaylığını sonraki bir tarihte kamuoyuyla paylaşacağını söyledi. Ankara'dan cumhurbaşkanlığı adaylığı için doğrudan bir destek istemesinin söz konusu olmayacağını belirten Talat, böyle bir talebin Türkiye'nin adadaki konumuna zarar vereceğini vurguladı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Ankara'nın bir tercihi olabileceğini ifade ederek, bunun seçimlere doğrudan bir müdahale anlamına gelmeyeceğinin altını çizdi. "Yolu Ankara'da geçmeyenler cumhurbaşkanı seçilemez. Ankara'nın yürüttüğü politika ile uyumlu olmayacak bir cumhurbaşkanı Kıbrıs Türk halkı tarafından tercih edilmez." diyen KKTC lideri, seçimlerden sonra muhtemel bir cumhurbaşkanlığı değişikliğiyle birlikte 3 yıldır devam eden müzakerelerin askıya alınmasının sürece zarar verebileceği uyarısını yaptı.

Türkiye'nin AB üyelik sürecini tıkayan Türk limanlarının Rumlara açılması konusuna da değinen Talat, limanların açılmasının müzakere sonucunu olumsuz yönde etkileyeceğini savundu. Talat, "Böyle bir durum Rumlar için çözüm olmadan 'bunu aldım, yarın başka bir şey isterler' şekline dönüşür." yorumunu yaptı

Cihan



Bu haber 638 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,438 µs