En Sıcak Konular

'Sakın Türkiye ile gizli anlaşmalar yapma'

8 Ocak 2010 12:01 tsi
'Sakın Türkiye ile gizli anlaşmalar yapma' Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle’nin Ankara ziyareti, bu ülkede "Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği" tartışmasını yine alevlendirdi.

AB'nin Türkiye ile müzakereleri derhal kesmesi çağrısında bulunan koalisyon ortaklarından Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) Genel Sekreteri Alexander Dobrint, Dışişleri Bakanı Westerwelle'yi "sakın Türkiye ile gizli anlaşmalar yapma" uyarısında bulunurken, Alman basını ise Türkiye'nin küstürülmemesi gerektiği görüşüne yer verildi.

DIE WELT: KISA PANTOLONLA YOLA ÇIKMIŞ TURİST DEĞİLİM
Bavyera dağlarından Ankara uzun bir yol uzanıyor. Koalisyon ortaklarından Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) Bavyera'da Wildbad Kreuth'taki yıllık parti toplantısında Avrupa Birliği'nin Türkiye ile müzakereleri derhal kesmesini talep ederken, Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle Ankara'da Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyeliğini desteklediğini açıkladı.

Türkiye'ye iki günlük bir ziyaret gerçekleştiren Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile yaptığı görüşmelerde, Alman hükümetinin Türkiye'nin AB ile müzareke sürecini desteklediğini açık bir şekilde dile getirdi. Westerwelle, CSU'nun Türkiye'ye karşı tutumunu hatırlıyor olacak ki, bu konudaki kuşkuları ortadan kaldırmak için, "kısa pantolonla yola çıkmış turist değil, Almanya Dışişleri Bakanıyım. Ben ne diyorsam, o" ifadesini kullanma gereği duydu.

Westerwelle Türk hükümetinin, parlamentosunun ve sivil toplum kuruluşlarının reform çabalarından övgüyle söz etti. Ama aynı zamanda düşünce, basın ve din için daha fazla özgürlük istedi. Westerwelle ayrıca Kürt politikacılarla bir araya geldi, hükümetten "Demokratik Açılım"ı sürdürmesini talep etti.

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG: WESTERWELLE'DEN ANKARA'YA 'ADİL MÜZAKERE' SÖZÜ
Dışişleri Bakanı Guido westerwelle'nin ilk Türkiye ziyaretinde, Türkiye'nin Avrupa Birliği ile müzakerelerde ilerlemenin nasıl sağlanacağı tartışıldı. Almanya'da koalisyon içinde Türkiye'nin AB ile müzakereleri konuşunda farklı görüşler dile getirilirken, Westerwelle Ankara'da Türkiye'ye "adil müzakere" sözü verdi.

SÜDDEUTSCHE ZEİTUNG: ÜYELİK PERSPEKTİFİ REDDETMEK AKILLICA DEĞİL
“Dışişleri Bakanı Westerwelle Ankara’ya verdiği mesajlarda haklı. Zira Türkiye, on yıllardır hatta belki de tarihinde ilk kez küresel sorunların çözümüne odaklı bir dış politika güdüyor. Avrupa’nın, Ankara’yla iyi ilişkilerinin meyvesini topladığı bir dönemde bu ülkenin AB’ye üyelik perspektifini elinden almak hiç de akıllıca bir davranış olmaz. Hristiyan Sosyal Birlik partisi sıralarından yükselen ve AB’nin Türkiye ile yürüttüğü üyelik müzakerelerinin kesilmesinin talep edildiği çağrılara kulak verilmesi, Avrupa’yı Türkiye’deki demokratikleşme sürecinin garantörü olarak gören kesimlerin suratına tokat indirmektir."

NEUE OSNABRÜKCKER: CSU YÜZÜNDEN HÜKÜMETİN İÇİNDE BULUNDUĞU DURUM
“Dışişleri Bakanı Westerwelle’nin verdiği mesaj doğal olarak Almanya’nın AB’de alınan kararlara, imzalanan anlaşmalara ve bunun doğurduğu neticelere bağlı kalacağı oldu. Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) partisinin küçük hesaplar peşinde koşarak Türkiye’nin AB üyeliğine karşı takındığı tavır yüzünden hükümetin içinde bulunduğu durum utanç vericidir. Bunun temel nedeni koalisyon hükümetinin Türkiye’nin AB üyeliği konusunda somut hiçbir tutum ve görüşe sahip olmamasıdır. Bu belirsizliğin Türkiye’de doğurduğu sonuçlar da yadsınamaz. Buna Kıbrıs’ın bölünmüşlüğü sorunun bir türlü aşılamaması, ayrıca Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarının demokratik reformları uygulama iradesinin zayıflamasıyla dış politikada giderek Doğu’ya odaklı bir çizgi benimsenmesi de dahil.
 
hurriyet



Bu haber 775 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,683 µs