İsrail için Türkiye ile görüştük | " /> İsrail için Türkiye ile görüştük | "/>

En Sıcak Konular

İsrail için Türkiye ile görüştük

8 Ocak 2010 10:13 tsi
İsrail için Türkiye ile görüştük ABD'nin Orta Doğu Özel Temsilcisi George Mitchell, İsrail ile Suriye arasındaki görüşmelerin yeniden başlaması için çok uğraştıklarını, Türk hükümetiyle, geçen birkaç hafta dahil birçok kez konuyu görüştüğünü bildirdi.

Amerikan televizyon kanalı PBS'de Charlie Rose'un sorularını yanıtlayan Mitchell, Türkiye'nin arabuluculuğunda yürütülürken askıya alınan İsrail-Suriye görüşmelerine dair bir soru üzerine, "Çok uğraştık. Türk hükümetiyle, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da dahil olmak üzere birçok kez, hatta geçen haftalarda görüştüm ve Suriye ile İsraillileri tekrar buluşturmak için çok çaba gösterdik" dedi.

Mitchell, "şu ana kadar Suriyelilerin dolaylı görüşmeleri Türkiye üzerinden tamamlamak istediğini, İsrail'in ise dolaylı süreci Türklerle tamamlamadan hemen ve doğrudan müzakerelere geçilmesini tercih ettiğini" belirtti.

SÜRECİ İLERİ GÖTÜRMEYE ÇALIŞACAĞIM

Her iki tarafa, bir araya gelmelerini kolaylaştırmak istediklerini ilettiklerini ifade eden Mitchell, bu süreci ileri götürme girişimde bulunmak üzere, bölgeye bir sonraki gidişinde İsrail ve Suriye'yi ziyaret edeceğini bildirdi.

Mitchell, "Bunu her iki tarafın da kabul edebileceği bir şekilde yapmaya hazırlanıyoruz. Şimdiye kadar buna olanak verecek (görüşmelere yeniden başlamaya) bir formül bulamadılar, ancak bu konuda ısrarımızı sürdürüyoruz. İsrail-Suriye hattının, İsrail-Filistin hattıyla paralel yürüyebileceğine inanıyoruz" dedi.

"Sınırlar, Golan Tepeleri gibi konularda anlaşmalarını mümkün görüyor musunuz" sorusuna "evet" yanıtını veren Mitchell, "Biliyorsunuz, geçmişte buna çok yaklaştılar ve bunu şimdi de yapabileceklerine inanıyorum" diye konuştu.

Mitchell, "İsrailliler, Golan Tepeleri'nden vazgeçebilecekleri fikrini kabul ediyor mu" sorusuna da şu yanıtı verdi: "Ondan vazgeçme fikrini kabul etmiyorlar. Bu müzakerelerin bir parçası. Tabii ki, Suriyelilerin kabul etmediği de, Hizbullah ve Hamas'a destek sağlamayı kesmeleri ve İran ile ilişkilerini değiştirmeleri fikri. Bunlar müzakerelerin konuları. Taraflardan birine, 'Karşı tarafın istediğini önce sen kabul etmelisin' diyemezsiniz. Onları bir müzakere sürecine sokmalısınız ki, karşılıklı her iki tarafa da avantaj sağlayan bir uzlaşmaya varabilsinler."

A.A.



Bu haber 494 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,688 µs