ipliği pazara çıktı | " /> ipliği pazara çıktı | "/>

En Sıcak Konular

Büyük provokasyonun ipliği pazara çıktı

8 Ocak 2010 08:21 tsi
Büyük provokasyonun ipliği pazara çıktı 
Edirne'de 3 Ocak Pazar günü yaşanan olaylar, en çok şehir halkını şaşırttı. Edirneliler, olayların adım adım planlandığını düşünüyor.

Büyük zarara uğrayan esnaf, daha önce hiç görmedikleri elleri sopalı 300 kişilik bir grubun gösterileri tertiplediğini belirtiyor.

Vatandaşlar, dışarıdan geldikleri tahmin edilen bu kişileri şöyle tarif ediyor: "Bir ellerinde sopa, diğerinde telefon vardı. Sürekli bir yerler ile konuşuyorlardı. Bir anda ortaya çıktılar ve tüm olaylar boyunca hep ön sıralarda yer aldılar." Menfi bir olayla anılmanın şokunu yaşadıklarını belirten emekli öğretmen Ali Kılınç, "Edirne'de yaşayan herkesi neredeyse tanırım, ama o gün olayın ön saflarında yer alanların önemli bir kısmını ilk kez gördüm." diyor. Büfe işletmecisi Sadi Kalay ise olayları, eli sopalı provokatörlerin büyüttüğünü vurguluyor.

Saraçlar Caddesi üzerinde büfe işleten Sadi Kalay, eylemde başı çeken kişileri ilk kez gördüğünün altını çiziyor: "Edirne küçük bir yer, burada herkes birbirini tanır. Şehirden birisi taşınsa haberimiz olur, şehre biri gelse yine haberimiz olur; ancak o akşam olayların bizzat içerisinde bulunan eli sopalıların bir kısmını ben daha önce hiç görmedim. Bir kısmını tanıyorum ama zaten benim tadıklarım da o eli sopalı kişilerin olayları alevlendirmesi ve büyütmesiyle oraya gelmişlerdi."

Kalay, Türk'üyle Kürt'üyle, Alevi'siyle Sünni'siyle, sağcısı ve solcusu ile yıllardır çok güzel bir birliktelik içinde yaşadıklarını kaydederken, "Acaba birileri bu birliktelikten, hoşgörüden rahatsız mı oldu diye sormaktan kendimi alamıyorum." diyor. Ardından özellikle gençlere itidal çağrısında bulunuyor: "Şimdi gerçekten Edirneli olup karanlık güçlerin oyununa gelmediğimizi ve gelmeyeceğimizi göstermeliyiz."

Deri işi ile uğraşan Murat Yel, uğradığı zarara işaret ediyor. "Benim tüm ticaretim yurtdışına, şimdi bu olaylarla gündeme geliyoruz. Bu olaylar yüzünden Edirneli esnaflar olarak büyük kayıplarımız olacak." diye yakınan Yel, şöyle devam ediyor: "Ben şunu bilirim, bu toprağın insanı sevmekten, hoşgörüden başka bir şey bilmez. Dışarıdan birilerinin gelip halkı provoke ettiği konusunda benim hiçbir şüphem yok. Karanlık güçler Edirne'de karanlık emellerine ulaşamayacaktır."

Lokanta sahibi Ömer Aydın ise sadece pazar günkü olaylar yüzünden 2 bin TL zarara uğradığını vurguluyor. Ona göre de olayları çıkaranlar Edirne'ye dışarıdan geldi: "Pazar günü meydanda daha önce hiç görmediğim bir kalabalık vardı. Özellikle halkın önünde yer alan kişileri bir esnaf olarak ben daha önce görmedim. Yılbaşı akşamını kutlamak için yine Saraçlar Caddesi'ne toplanmıştık. Bir ara 20 yaşlarında bir genç platformdaki mikrofonu eline aldı ve kalabalığa dönerek, 'Pazar günü Edirne'ye PKK'lılar gelecek, onlara günlerini göstermeliyiz. Herkesi pazar günü meydana bekliyorum.' dedi."

Bu arada, eylemciler arasında bulunan Yürüyüş Dergisi muhabiri Serdar Polat, gözaltına alındı. "Terör örgütü propagandası yapmak'' suçundan hakkında yakalama müzekkeresi bulunduğu öğrenilen Polat, eylemcilerin beklediği tesiste jandarma tarafından yakalandı. Babaeski İlçe Jandarma Komutanlığı'na götürülen Polat'ın, jandarmadaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edileceği öğrenildi. 

zaman



Bu haber 622 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,746 µs