En Sıcak Konular

Ertosun hakkında bir şikayet daha

8 Ocak 2010 08:18 tsi
Halkın Avukatları Platformu üyesi avukatlar, Bülent Arınç'a suikast iddialarını araştıran hakim ve savcılara baskı yaptığı gerekçesiyle Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyesi Ali Suat Ertosun'u Yargıtay Başkanlığı'na şikâyet etti.

Platform Sözcüsü Süleyman Küçüksu, "TCK'nın 227. maddesi açık. Yargı mensuplarına baskı, hapis cezasını gerektirir." dedi.

Hukuki Araştırmalar Derneği (HUDER) Konya Şubesi, Aksiyoner Hukukçular Derneği ve Denge Hukukçular Derneği üyelerinin de aralarında bulunduğu Halkın Avukatları Platformu, Konya Gazeteciler Cemiyeti'nde basın toplantısı düzenledi. Türkiye'de hukuksuzluk adına yapılacak her şeyin karşısında olacaklarını aktaran platform üyelerinden HUDER Başkanı Avukat Özgür Solak, hukuk ve demokrasinin üstünlüğüne inandıklarını, halkın avukatlığını büyük bir iftihar ile yapacaklarını söyledi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a yönelik suikast girişimi iddiasıyla ilgili yapılan soruşturma kapsamında, Seferberlik Tetkik Kurulu Başkanlığı'nda yapılan aramanın tamamen hukuka uygun olduğunu hatırlattı. Genelkurmay Başkanlığı'nın da bu aramaların yasal çerçevede yürüdüğünü açıkladığını belirten Solak, hal böyleyken HSYK üyesi Ali Suat Ertosun'un yaptığı yazılı açıklamada aramaların yasal şartlarının oluşmadığını savunduğunu belirtti.

Ali Suat Ertosun'un açıklamasının Anayasa'ya ve TCK'ya aykırı olduğunu vurgulayan Solak, "Anayasa'mızın 138. maddesinde 'Hiçbir organ, makam, merci ve kişi yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz' hükmü yer almaktadır. TCK'nın 277. maddesinde ise 'Bir davanın taraflarından birinin veya birkaçının veya sanıkların veya davaya katılanların mağdurların leh ve aleyhinde, yargı görevi yapanlara emir veren veya baskı yapan veya nüfuz icra eden veya her ne suretle olursa olsun adı geçenleri hukuka aykırı olarak etkilemeye teşebbüs eden kimseye iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası verilir' hükmü mevcuttur." diye konuştu.

Özgür Solak, Ali Suat Ertosun'un, hakim ve savcıların atamalarını yapan bir kurulun üyesi olduğuna işaret etti. Solak, "Hakim ve savcıların haklarındaki şikayetleri değerlendiren ve hatta meslekle ilişkilerinin kesilmesine karar veren yüksek kurul üyeliği bulunan Ertosun'un taşıdığı sıfat, makam ve meslekî kimliği sebebiyle çok daha dikkatli olması gerekir. Ancak Ertosun, yaptığı açıklama ile soruşturmayı yürüten savcı ve hakimi etki altında bırakabileceği gerçeğini göz ardı etmiştir. Soruşturmayı yapan hakim ve savcılara tehdit amaçlı mermilerin gönderildiği, basında hukukçu olan veya olmayan birçok kişinin beyanlarıyla soruşturmayı yönlendirmeye çalıştığı bir ortamda hakimlik teminatını sağlamakla yükümlü olan kişi olduğunu unutmamalıdır." dedi.

SORUŞTURMAYI ENGELLEME ÇABASI VAR

Halkın Avukatları Platformu Sözcüsü Avukat Süleyman Küçüksucu ise devam eden bir soruşturmayı engelleme veya yönlendirme niteliğindeki fiillerin cezalandırılmasının TCK 277. maddede açık olarak belirtildiğinin altını çizdi. Görevli hakim ve savcıların üzerindeki atama, terfi, tayin, görevden alma gibi meslekî ve psikolojik baskının ortadan kaldırılması gerektiğini bildiren Küçüksucu, "Söz konusu soruşturma ve davaların hukuka uygun olarak sürdürülmesi, görevli hakim ve savcıların tarafsızlık ve bağımsızlığının zedelenmemesi ve hukukun yara almaması için bu şikâyeti yapma gereği hasıl olmuştur." ifadelerini kullandı.

Ali Suat Ertosun'un 'darbe eylemi' olarak tanımlanan Kent Otel toplantılarına katıldığı fotoğraflarla belgelenmişti.

zaman



Bu haber 538 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,129 µs