En Sıcak Konular

Irak'tan PKK ile mücadele taahhüdü

7 Ocak 2010 20:46 tsi
Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, başta terör örgütü PKK ve Halkın Mücahitleri olmak üzere hiçbir örgütün Irak topraklarını kullanmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

Zebari, ülkesini ziyaret eden İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki ile görüşmelerinin ardından düzenlenen basın toplantısında, iki ülke hükümetlerinin sınır anlaşmazlıklarının çözümünde istekli olduklarını, bunun için üç komisyon oluşturulduğunu belirtti.

Irak ile İran arasında geçen ay patlak veren sınır anlaşmazlığını "gürültü ve gerginlikten uzak" bir şekilde çözmeye başladıklarını ifade eden Zebari, "Sayın Mutteki ile gerginliğe yol açan, İranlı askerlerin sınır ihlalini görüştük. Bu sorun diplomatik yollarla ve direkt görüşmelerle çözülür. Sınırlar konusundaki anlaşmazlıkların giderilmesi ve durumun normale dönmesi için üç komisyon oluşturduk. Komisyonlar ve komisyonlarda görev alacak şahıslar belirlendi. Bu komisyonlar; Teknik Komisyon, Sınırı Tespit Komisyonu ve Su Sınırlarını Tespit Komisyonu. Komisyonlar birer hafta arayla toplanacak. Teknik Komisyon önümüzdeki Pazar günü toplanacak. Komisyonların bütçesi de belirlendi" dedi.

Görüşmelerde güvenlik konularını, ikili ilişkiler ve iktisadi bağların da ele alındığını kaydeden Zebari, bir soru üzerine, "komşu ülkelerin çıkarlarını ve güvenliğini hedef alan, başta PKK ve Halkın Mücahitleri Örgütü olmak üzere hiçbir grubun Irak topraklarını kullanmasına kesinlikle izin vermeyeceklerini" söyledi.

Mutteki de Irak ile İran arasındaki ilişkilerin bozulacağı beklentisinin boşa çıktığını, İran'ın Irak'a yönelik siyasetinin iyi komşuluk, karşılıklı güven, güvenlik alanındaki anlaşmalara bağlılık ve sınırları denetleme gibi esaslara dayandığını söyledi.

İran askerlerinin Irak'ın güneyindeki Fekke-4 adlı petrol kuyusunu işgal etmesine değinen Mutteki, "Petrol kuyusuna Irak askerlerinin yaklaştığını gören İran askerleri, petrol kuyusunu işgal etti. Irak kuvvetlerinin eski yerlerine dönmesi üzerine askerlerimizin geri çekilmesi yönünde emir verdik. Allah bize bu ortak petrol yataklarını verdi. Bu yatakları ortak geliştirmemiz lazım. Geçmişteki durumdan kaynaklanan sebeplerden dolayı sınırlar doğru belirlenmemişti.

Komisyonlar iki ülke arasındaki sınırların doğru tespiti için çalışacak. Teknik Komisyon toplantısını İran'ın Kasr-ı Şirin bölgesinde, Su Sınırlarını Tespit Komisyonu da üç hafta sonra İran'ın Hüremşah şehrinde toplanacak" dedi.

İkili ilişkilerinin iyi düzeyde olduğunu belirten Mutteki, ticaret hacminin 5 milyar dolara ulaşması ve her yıl İran üzerinden Irak'a gelen İranlı ve yabancı ziyaretçilerin sayısının 2 milyonu aşmasının bunun kanıtı olduğunu ifade etti.

A.A



Bu haber 645 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,803 µs