En Sıcak Konular

İsrail, BM'ye 10 milyon dolar tazminat ödeyecek

7 Ocak 2010 16:54 tsi
Gazze'ye düzenlediği operasyonda Birleşmiş Milletler'e ait binalara da zarar veren İsrail, 10 milyon dolar tazminat ödeyecek.

 İsrail, bu ödemeyle Gazze saldırısından dolayı ilk kez tazminat ödemiş olacak. İsrail'in Gazze'ye düzenlediği 22 günlük Dökme Kurşun operasyonunda BM'ye ait okul binaları, ofisler, araçlar ve depolar zarar görmüştü.

Ancak İsrail, operasyon sırasında BM'ye ait binaların hedef alınmadığını konusunda ısrar ediyor. Ödemenin de verilen "yan zararlar" için olduğunu belirtiyor. İsrail ayrıca operasyon sırasında Hamas savaşçılarının BM binalarında veya yakınlarında mevzilendiğini öne sürüyor.

İsrail'in tazminat ödemesine yönelik karar, aylar süren bir soruşturmanın ardından alındı. Geçtiğimiz yıl Mayıs ayında BM tarafından gerçekleştirilen bir soruşturmada İsrail askerlerinin en az 7 kez, "Birleşmiş Milletlere ait bina ve müştemilatının dokunulmazlığını" ihlal ettiği kaydedilmiş, İsrail'in ölüm ve yaralanmalara sebep olduğu vurgulanmıştı. O dönemde BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, İsrail'den BM malına zarar verdiği için 11 milyon dolar tazminat isteneceğini açıklamıştı.

İsrail'in tazminat ödeyeceğini açıklayan İsrailli yetkililer, ödeme yapmalarının ise "bir iyi niyet jesti" olarak ve İsrail'in BM ile birlikte iyi çalıştığı şeklinde görülmesi gerektiğini belirtti. Yetkililerin açıklamasına göre İsrail'in tazminat ödeme kararı almasını BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'a bizzat Savunam Bakanı Ehud Barak haber verdi.

Üç hafta süren İsrail operasyonunda bin 400'ten fazla Filistinli hayatını kaybetmişti. BM rakamlarına göre de saldırılarda 50 bin ev, 800 sanayi birimi, 200 okul, 39 cami ve iki kilise ya zarar gördü ya da tamamen yıkıldı.

Cihan



Bu haber 592 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,749 µs