En Sıcak Konular

Babacan, büyükelçilere ekonomiyi anlattı

7 Ocak 2010 13:45 tsi
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, hükümetin zamanında aldığı önlemlerin, küresel krizin daha rahat bir şekilde geçirilmesine imkan sağladığını söyledi.

Ali Babacan ''İkinci Büyükelçiler Konferansı'' çerçevesinde, Türkiye'nin dünya genelindeki Büyükelçilerine, Türkiye ve dünya ekonomisindeki son gelişmeleri anlattı.

Türkiye'nin krizi rahat atlatmasında bankacılık sektöründe daha önce gerçekleştirilen yapısal reformların etkili olduğunu belirten Babacan, bankacılık sisteminde, çok yüksek bir sermaye yeterlilik oranının bulunduğunu ifade etti.

-BÜTÇE AÇIĞI KADEMELİ OLARAK AZALACAK-

Türkiye'nin bir bütçe açığı azaltma sürecine girdiğini vurgulayan Babacan, 2009'un son çeyreğinde bir artı büyüme beklediklerini belirterek, ''2011 yılında diğer ülkelerin bütçe açığı artarken, bizimki azalacak'' dedi.

Türkiye'nin krizin etkilerini atlatmasında bir çok faktörün rol oyladığını belirten Babacan, Türkiye'de hane halkı borcunun düşük olmasının da krizde olumlu katkı sağladığının altını çizdi.

Bundan sonraki süreçte, bütçe dengesinde de olumlu iyileşmelerin olacağını anlatan Babacan, önümüzdeki dönemde faiz dışı dengede de olumlu yönde ilerlemenin olacağını kaydetti.

''Önümüzdeki 3 yıl, borç stoğundaki artışı geri döndürme dönemi olacak'' diyen Babacan, keskin bir geri döndürme yerine, daha kontrollü bir kademeli azalış sağlayacaklarını, bunu da genel ekonomide yavaşlamaya neden olmamak için daha kontrollü yapacaklarını bildirdi.

Babacan, ''kredi notundaki artış da, kontrol altına alınmış bir borç stoğunun işaretidir'' şeklinde konuştu.

Büyüme ile birlikte cari açıkta bir miktar artış olacağını ifade eden Babacan, ancak bu artışın önemli boyutta gerçekleşmeyeceğine de dikkat çekti.

-TÜRKİYE, KREDİ NOTU İKİ KADEME ARTAN TEK ÜLKE-

2008'den buyana 92 tane kredi notu düşüşü, 19 kredi notu artışı gerçekleştiğini anlatan Babacan, ''ancak Türkiye, kredi notu krizde iki kademe birden artış gösteren tek ülke oldu'' dedi.

Orta Vadeli Programda, (OVP) ne yapacaklarını detaylı bir şekilde açıkladıklarının altını çizen Babacan, ''kalıcı bir şekilde bütçe açığı ve borç stokunu azaltacağız ve rekabet gücünü artıracağız'' şeklinde konuştu.

Daha önceleri 9 aydan fazla borçlanamazken, şimdi, iç piyasada 10 yıl vadeli borçlanabileceklerini belirttiklerini anlatan Babacan, dış piyasada da en son 2040 Vadeli Global Dolar Tahvil İhracı gerçekleştirdiklerini ve önemli bir talep aldıklarını ifade etti.

Babacan, ABD hazinesinin 30 yıla ödediği faizin sadece yüzde 2,2 üstünde bir faiz ödeyeceklerine de dikkat çekti. Babacan, ihracatın da krize rağmen arttığını vurguladı.

Krize rağmen, faizlerin tarihi düzeylerde gerilediğini anlatan babacan, daha önceleri, normalde krizlerde faizler artarken, Türkiye'nin daha güvenli bir ülke olarak algılanması nedeniyle faizlerin krizde gerilediğini kaydetti.

Enflasyonun kontrol altında seyir ettiğini ve düşmeye de devam edeceğini anlatan Babacan, para ve maliye politikasına önem verdiklerini anlattı.

Önemli bir sorun olan işsizliğe de değinen Babacan, büyüme oranındaki artışla birlikte işsizliğin azalacağını söyledi.

Küresel krizin genel etkilerine de değinen Babacan, Avrupaya ihracatın düşmesinin, Türkiye'de üretim ve istihdam azalmasına neden olduğunu kaydetti.

Babacan, Avrupaya ihracatın, bu bölgedeki toparlanmanın yavaş olması nedeniyle ağır gerçekleşeceğini de bildirdi.

Türkiye'de beklentilerin olumlu yönde olduğunu, tüketicilerdeki psikolojik ortamın düzeldiğini anlatan Babacan, sermaye mallarında da bir toparlanmanın bulunduğunu ifade etti.

Babacan, ABD'nin yeni yapmaya çalıştığı sosyal güvenlik ve sağlık gibi reformları Türkiye'nin daha önce yaptığını da hatırlattı.

Mali disipline önem vererek bütçe açığını kontrol altına aldıklarını anlatan Babacan, bu krizde mortgage (tutsat) ile ilgili hiçbir sorun yaşamadıklarını da vurguladı.

Babacan, bütçe açığının esas nedenini ise 2009'daki vergi gelirlerindeki düşüş olarak açıkladı.

-KÜSEREL KRİZ-

Dünyanın önemli bir krizle karşılaştığını anlatan Babacan, bu çerçevede ülkelerin ekonomik önlem ve müdahalelerde bulunduklarını, ancak bu müdahalelerin uzun süre devam etmesinin ciddi riskleri bulunduğunu belirterek, pek çok ülkenin çıkış arayışı içinde bulunduğunu bildirdi.

Avrupa ekonomilerinin, kriz öncesine göre daha düşük büyüme oranlarına sahip olacaklarını anlatan Babacan, İngiltere, İspanya, Yunanistan'daki sıkıntıların da devam ettiğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Babacan, küresel büyümenin de yavaş seyir edeceğini anlattı.

Küresel krizin bir sonucu olarak, önemli bir başka sorunun da işsizlik olduğunu ifade eden Babacan, Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD ile bir çok sanayileşmiş ülkede yüksek işsizlik bulunduğuna dikkat çekti.
 
Bütçe açıklarının da sanayileşmiş ülkelerin önemli bir sorun oluşturduğunun altını çizen Babacan, ABD, Avrupa'daki sanayileşmiş ülkelerin yüksek borç stoklarının bulunduğunu da vurguladı.

Gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akışının 2008'de azaldığını anlatan Babacan, 2009'da gelişmekte olan değil gelişmiş ülkelere sermaye akışı olduğuna dikkat çekti. Babacan, 2010 yılı için de fazla bir sermaye girişinin beklenmediğini söyledi.

İlk kez bütün büyükelçilerin katılımıyla geniş çaplı bir konferansın yapılması, Ali Babacan'ın Dışişleri Bakanlığı döneminde kararlaştırılarak gerçekleştirilmişti.

aa



Bu haber 606 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,136 µs