En Sıcak Konular

Afganistan üçlü zirvesi Türkiye'de yapılacak

7 Ocak 2010 12:52 tsi
Afganistan konusunda "öncü ülke' olan Türkiye ay sonunda yeni bir üçlü zirveye ev sahipliği yapacak...

Türkiye, BM Güvenlik Konseyinde (BMGK) Afganistan konusunda "öncü ülke' olarak ilk konuşmasını yaptı.

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan'ın Ankara'da olması nedeniyle toplantıya BM Daimi Temsilci Yardımcısı Elçi-Müsteşar Fazlı Çorman katıldı.

Çorman konuşmasında, Afganistan'la ilgili olarak uluslararası gelişmeler ve bu bağlamda Afganistan'daki BM Yardım Gücü'nün (UNAMA) güçlendirilmesi, bölgesel gelişmeler ve ülkedeki parlamento seçimleriyle ilgili olarak Türkiye'nin görüşlerini dile getirdi.

Bölgesel işbirliğinin önemine işaret eden Çorman, "4. Türkiye-Afganistan-Pakistan" üçlü zirvesinin Türkiye'de bu ayın sonlarına doğru, Londra'da 28 Ocakta düzenlenecek Afganistan konferansının hemen öncesinde düzenleneceğini ve zirvenin konusunun "eğitim" olacağını bildirdi.

Çorman, üçlü zirve sırasında Türkiye'nin bölgesel bir zirveye de ev sahipliği yapacağını ve zirveye Afganistan'ın komşularının katılacağını bildirdi. Çorman ayrıca, yine 2010'da Türkiye'de "4. Afganistan Bölgesel Ekonomik İşbirliği Konferansı"nın düzenleneceğini de kaydetti.

Fazlı Çorman, Afganistan'daki yeni yönetimin tüm ulusu kucaklaması gerektiğini de vurgulayarak, ülkede demokratik değerlerin güçlenmesi ve iyi yönetimin sağlanması gerektiğini, parlamento seçimlerinin de öngörüldüğü biçimde 2010'da yapılmasının daha iyi olacağını söyledi.

Türkiye'nin Afganistan'da sorunların çözümünde kapsamlı bir yaklaşıma ihtiyaç olduğuna inandığını belirten Çorman, "Afganistan'da özellikle kapsamlı ekonomik kalkınma, güçlü ve iyi eğitim almış Afgan ordusu ve polis gücü, kapsayıcı ulusal uzlaşma, modern eğitim ve aşırılıkla mücadele edecek adalet sisteminin sağlanmasına özel önem verilmesi gerektiğini, Afganistan'da siyasi ve ekonomik bir eylem planına ihtiyaç duyulduğunu" söyledi.

UNAMA'nın da güçlendirilmesi gereğine dikkati çeken Fazlı Çorman, son dönemde Afganistan'da BM'ye yönelik güvenlik tehditlerinin arttığını, ancak bu terör saldırılarının uluslararası toplumu ve BM'yi yıldırmaması gerektiğini, Afganistan'da güçlü bir BM'nin bulunmaya devam etmesinin son derece önemli olduğunu vurguladı.

Çorman, "Türkiye'nin Afganistan'a olan katkılarının BM ile işbirliği yaparak aynen devam edeceğini" sözlerine ekledi.

dunyabulteni



Bu haber 496 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,771 µs