Kıbrıs atağı | " /> Kıbrıs atağı | "/>

En Sıcak Konular

Ankara’dan Kıbrıs atağı

7 Ocak 2010 10:12 tsi
Ankara’dan Kıbrıs atağı 
Rumların Kıbrıs’ta kurulacak yeni cumhuriyetin başkan ve başkan yardımcısının Türk ve Rumların çapraz oylarıyla seçilmesi önerisine Ankara’dan yanıt geldi:

 “Seçim önerisine evet. Ama AB üyeliğine kadar T.C. vatandaşlarına da AB vatandaşı hakları tanınsın.”

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye ile aylardır üzerinde çalışılan ve son hali hazırlanan Kıbrıs açılım paketini Rumların önüne koydu. Paketin en önemli maddesini, Rumlara, ağırlıklı oy modeliyle Kıbrıslı Türk lideri seçme hakkı verilmesi oluşturuyor. Türk tarafı, Kıbrıs sorununda paradigma (model) değişikliği anlamına gelen bu ödün karşılığında, T.C. vatandaşlarına çözümden sonra garantör ülkelerden Yunanistan vatandaşlarına tanınan hakların verilmesini istiyor. Bu da, AB vatandaşlarına tanınan haklar; vize muafiyeti, serbest dolaşım, serbest yerleşim ve iş kurma hakkı anlamına geliyor. 1960 yılında kurulan birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti de dahil bugüne kadar Rumlarla yürütülen tüm müzakerelerde, Kıbrıslı Türkler ile Rumların ayrı seçimlerle liderlerini belirlemesi modeli kabul görüyordu.    

Rumların resti görüldü

Ancak Rum lider Dimitris Hristofyas, kurulacak yeni Cumhuriyetin başkan ve yardımcısının Türk ve Rumların oylarıyla ortak seçilmesini teklif etti. Hristofyas ayrıca, nüfusu bir milyona yaklaşan Rumların tek başlarına Türk lideri belirleyeceği endişesini gidermek amacıyla ağırlıklı oy teklifini getirdi. Rumların bu taleplerinde ısrar etmesi üzerine görüşmeler yönetim konusunda tıkanma noktasına geldi.

Top, Rumların sahasında

Türk Dışişleri ve KKTC Cumhurbaşkanlığı görüşmelerdeki tıkanıklığı aşmak ve bir adım önde siyasetini devam ettirmek amacıyla yeni bir Kıbrıs açılım paketi hazırladı. Talat, 2 ay üzerinde çalışılan Kıbrıs paketini pazartesi günü Rum lider Dimitris Hristofyas’ın önüne koydu. Talat Rum lidere ilk dönemde 9 madde olarak hazırlanan ancak daha sonra geliştirilen Kıbrıs paketinin yönetimle ilgili bölümünü sözlü olarak iletti. 11 Ocak’tan itibaren müzakereler haftada 3’er gün olarak yoğunlaştırılmış olarak devam edecek. Hristofyas, şimdi Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ile Türk önerilerini tartışacak.

Pakette neler var

Yeni federasyonun başkan ve yardımcısı ortak pusula ve Türk ve Rumların ortak oylarıyla seçilecek. Türk ve Rum lider adayları, aynı listede yer alarak seçime gidecek.

Yaklaşık bir milyon nüfuslu Rumlar, 300 bin nüfuslu Kıbrıslı Türklerin lideri için blok oy kullansa bile en fazla yüzde 20 oranında bir etkiye sahip olacak.

Rumlar, bu oranın yüzde 25’e çıkarılmasını istiyor. Rum liderin oyları hesaplanırken, Kıbrıslı Türklerin nüfus azlığı nedeniyle ağırlık aranmayacak.

Türkiye, AB’ye tam üye olana kadar garantör ülkelerden Yunanistan’ın vatandaşlarına tanınan tüm haklar T.C. vatandaşlarına da tanınsın.

T.C. vatandaşları, vize muafiyeti, serbest dolaşım, yerleşim ve mülk edinme ve iş kurma gibi AB vatandaşlarına tanınan haklara sahip olsun.

Bu durum, KKTC’de halen çalışma ya da iş kurma izniyle bulunan ya da mülk almış 200 bine yakın T.C. vatandaşının hukuki durumunu da garanti altına alıyor.

Federasyonu oluşturacak Türk ve Rum kurucu devletlerinin ayrı fır hatları olsun. Böylece Türkiye ve Rum kesimi arasındaki fır hattı sorunu da ortadan kalkar.

Federasyon hükümetinin başkan ve yardımcısının her konuda veto hakkı bulunsun. Bakanların aldığı her karar başkan ve yardımcısının imzasıyla onaylansın.
 
hurriyet



Bu haber 528 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,429 µs