En Sıcak Konular

Bakanlık'tan A400M Projesi açıklaması

6 Ocak 2010 18:17 tsi
Milli Savunma Bakanlığı, en önemli havacılık projelerinden biri olan 'A400M Projesi' ile ilgili Türkiye'nin müzakerelerdeki pozisyonunu açıkladı. Bakanlık, A400M Projesi konusundaki haberleri de yalanladı.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Genel Sekreterliğince yapılan açıklamada, Türkiye'nin AB üyesi altı ülke ile birlikte Avrupa'nın en önemli havacılık projesi olan ''A400M Projesi''ni başlatan ortaklardan biri olduğu belirtilerek, ''Türkiye'nin müzakerelerdeki pozisyonu, projedeki uçak sayısının azaltılmaması ve uçak baz fiyatında ise artış olmaması şeklindedir'' denildi.

MSB Genel Sekreterliği, bugün bir gazetede, Hava Kuvvetleri Komutanlığınca uzun menzilli askeri nakliye uçağı ihtiyacını karşılamak üzere uluslararası konsorsiyum ortaklığı ile yürütülmekte olan A400M Projesi konusunda ''gerçek dışı'' bir haber yayımlandığı belirtilerek bu konuda açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

Açıklamada, Türkiye'nin AB üyesi altı ülke ile birlikte Avrupa'nın en önemli havacılık projesi olan ''A400M Projesi''ni başlatan ortaklardan birisi olduğu belirtilerek, şunlar kaydedildi:

''Başta TUSAŞ olmak üzere savunma ve havacılık sanayimiz uçağın tasarım ve üretiminde toplam 1.5 milyar avro tutarında iş payına sahiptir. Uçağın en önemli parçalarından biri olan orta gövde, uçakların tamamı için Türkiye'de imal edilmektedir.

Proje, altı ortak ülke adına, 'Ortak Silahlanma İşbirliği Teşkilatı' (OCCAR) tarafından yürütülmektedir.

Yüksek performans hedefleri ile tasarlanmakta olan uçağın, geliştirme safhasında meydana gelen gecikmeler ve ana yüklenici 'Airbus Military' firmasının maliyet artışı talepleri sebebiyle bir yılı aşkın bir süredir sözleşme değişikliği müzakerelerine devam edilmektedir. Söz konusu müzakereler, OCCAR bünyesinde kurulan bir müzakere heyeti tarafından yürütülmekte olup, duyulan ihtiyaca göre ülkelerin savunma bakanlıklarının muhtelif seviyelerde katılımları ile devam etmektedir. Bu kapsamda, projenin önemi sebebiyle görüşmeler iki kez bakanlar düzeyinde gerçekleştirilmiştir.

Müzakerelerin tamamlanması için öngörülen hedef 31 Ocak 2010 tarihidir. Türkiye'nin müzakerelerdeki pozisyonu, projedeki uçak sayısının azaltılmaması ve uçak baz fiyatında ise artış olmaması şeklindedir.

Söz konusu haberde Türkiye'nin durumuna ilişkin yer alan bilginin gerçeği yansıtmadığı görülmektedir.''

aa



Bu haber 567 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,662 µs