En Sıcak Konular

Kaçak akaryakıtın ucu NATO'ya çıktı

6 Ocak 2010 13:52 tsi
Kaçak akaryakıtın ucu NATO'ya çıktı Yurtdışından getirildiği tahmin edilen ve İstanbul'daki bazı irili ufaklı TIR garajları ve petrol istasyonlarında piyasaya sürülmeye çalışılan kaçak akaryakıt satışına yönelik operasyonda 49 kişi gözaltına alındı.

175 ton kaçak akaryakıtın ele geçirildiği operasyon, NATO petrol boru hattı görevlilerini memnun etti. Operasyon sayesinde hattaki yaklaşık 500 tonluk eksilmenin kaynağının da belirlendiği ortaya çıktı.

Petrol istasyonlarındaki değerinin yarı fiyatına piyasaya sürülen ve ekonomik olarak ekonomiye ciddi zarar veren kaçak akaryakıta yönelik Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nün çalışmasında 175 ton kaçak akaryakıtın yanı sıra 8 adet akaryakıt tankeri ile 2 adet tekne ele geçirildi. Gözaltına alınanlardan 44'ü adliyeye sevk edilirken olayda organizatör oldukları iddia edilen 5 kişinin de sorgusu tamamlandı.

Polisin verdiği bilgiye göre Fatih, Bakırköy, Pendik, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Başakşehir, Ataşehir, Çatalca, Sancaktepe ve Sultangazi ilçelerinde 23 ayrı operasyon yapıldığı belirtildi. Mali polisin kaçakçılık olaylarına bakan masası tarafından yaklaşık 5 ay önce başlatılan soruşturma kapsamında İstanbul'a getirilen kaçak akaryakıtın teknelerle sahil şeridindeki dağıtım bölgelerine nakledildiği tespit edildi. Dikkat çekmemek için 10-15 tonluk partiler halinde getirilen kaçak akaryakıtın petrol tankerleriyle benzin istasyonları ve TIR parklarında pazarlandığı belirlendi. Bunun üzerine operasyon için harekete geçildi.

Şüphelilere ilişkin 10 ayrı ilçede adres tespiti yapan polis 49 kişiyi gözaltına aldı. Operasyonun dikkat çeken bölümü Halkalı'da gerçekleşti. TIR parkı içindeki bir odaya giren polislerin aramasında yeraltına inen bir giriş tespit edildi. Odadaki masanın altından tünelin girişi olduğu belirlendi. Tünel ile başka bir bağlantı noktasına ulaşıldığını gören görevliler ilginç bir bilgiye ulaştı. Yer altına inilerek kazılan tünel ile NATO Petrol Boru Hattı'na bağlantı sağlandığı ve bu sayede hattan uçaklarda kullanılan Jet yakıtı çalındığı ortaya çıkarıldı. Hat görevlilerinin de olay yerine gelmesinin ardından soruşturmanın bu yönde derinleştirildiği ve yetkililerin hattaki açığın tespit edilmesi nedeniyle duydukları memnuniyeti polise ilettikleri kaydedildi. Yetkililer jet yakıtının bazı kimyevi karışımlar kullanılarak araç yakıtı haline dönüştürülebildiğini kaydetti. TIR parkında bulunan 3 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Gözaltına alınanlardan E.Ş., U.Ö., B.A., F.T., İ.K. isimli şüpheliler Küçükçekmece Adliyesi'ne sevk edildi. Öte yandan Enerji Piyasası Denetleme Kurulu'nun (EPDK) belirlediği kriterler dışındaki kaçak akaryakıtın hem araçlara hem de çevreye zarar verdiği belirtildi. Kaçak akaryakıtın özellikle araçların motor bölümünde hasar oluşmasına neden olduğunu belirten yetkililer, sağlıksız üretim nedeniyle kaçak akaryakıt kullanımının çevreye zarar verdiğini belirtti.

(CİHAN) 

 



Bu haber 517 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,749 µs