En Sıcak Konular

Bağış: Kimse Türkiye'nin önünü kapatmayı düşünemez

6 Ocak 2010 12:25 tsi
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB konusunda Türkiye'nin kesin ve net bir kararlılığı olduğunu belirterek, "Siyasi irademiz tamdır. Kimse Türkiye'nin önünü kapatmayı düşünemez. Kimse Türkiye'nin güneşini karartmayı aklından bile geçiremez

Bağış, AB Genel Sekreterliğinde düzenlenen, AB Daimi Temas Noktalarının katıldığı İç Koordinasyon ve Uyum Komitesi toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin AB konusunda kesin ve net bir kararlılığı bulunduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"Siyasi irademiz tamdır. Kimse Türkiye'nin önünü kapatmayı düşünemez. Kimse Türkiye'nin güneşini karartmayı aklından bile geçiremez. Sayın Başbakanımız AB'nin en önemli aktörüdür, kilit izleyicisidir, yönlendiricisidir ve merkezi Ankara olmak üzere ufkumuz 360 derecedir. Hedefimiz AB'nin tam üyeliğidir."

Bağış, 2009 yılında çok önemli reformları birlikte gerçekleştirdiklerini ve bu konuda aynı kararlılıkla devam edeceklerini belirtti.

Hükümetin AB konusundaki kararlılığının tam ve çok belirgin olduğunu belirten Bağış, AB sürecinde çok teknik olan vergilendirme ve çevre fasıllarının açıldığını ifade etti.

Reform İzleme Grubunun, kurulduğu 2003 yılından 2009'a kadar 13 kez toplanmışken, son 1 yıl içinde 5 kez toplandığını ve 2010 yılında da iki ayda bir olmak üzere en az 6 kez bir araya gelmesinin kararlaştırıldığını kaydetti.

"AB süreci ülkemizin en üst düzey gündemindedir" diyen Bağış, Milli Güvenlik Kurulunun son toplantısında AB sürecini kapsamlı şekilde ele aldığını, Bakanlar Kurulunda yılın ilk toplantısında AB sürecinin gündemin en önemli maddelerinden biri olduğunu bildirdi.

Bağış, Türk insanının yaşam standartlarını yükseltme konusunda en önemli araç olarak gördükleri AB sürecini canlı tutmak ve Türkiye'nin ilerlemesini sağlamak amacıyla bütün bakanlara kendi sorumluluk alanlarıyla ilgili konularda çalışmaları hızlandırması talimatının verildiğini bildirdi.

Bağış, 2010 yılının Türkiye'de AB sürecinin hızlandırılması açısından önemli bir yıl olarak belirlendiğini kaydetti.

-"KURUMLAR ARASI ÇATIŞMA YOK"-

Türkiye'de kimilerinin kurumlar arası çatışma bulunduğunu ileri sürdüğünü, ancak bu toplantının tüm kurumları bir araya getiren ve AB üyelik sürecini hedef belirleyen bir toplantı olarak kurumlar arası çatışma olmadığının bir göstergesi olduğunu belirtti.

Bağış şunları kaydetti:

"Türkiye, iktidarı güçlü olduğu sürece daha da güçlü bir ülke olacaktır. Ordusu güçlü olduğu sürece, yarınlarına çok daha emin bakacaktır. Üniversitesi güçlü olduğu sürece, gençlerinden umutlu olacaktır. Yargısı güçlü olduğu sürece, insanlarımızın huzurlu olması sağlanacaktır. Emniyeti güçlü olduğu sürece, Türkiye'nin gücü herkes tarafından kabullenilecektir. Hepsinden önemlisi, vatandaşlarımız ne kadar güçlü, özgür ve insan haklarını ne kadar yaşayabilirlerse o kadar ülkemiz de güçlü olacaktır."

Türkiye'de çatışma olduğunu iddia edenlerin ülkeye zarar verdiğini ifade eden Bağış, bu kişilerin kendileriyle çatışmasından başka Türkiye'de hiçbir çatışma bulunmadığını söyledi.

AB standartlarında bir Türkiye'nin herkesin ortak arzusu bulunduğunu ve 2010 yılında bu hedefe ulaşmak için çaba göstereceklerini bildirdi.

"Bize dar gelen bugünkü Anayasa ve bazı yasal mevzuatın gözden geçirilmesi gerekmektedir" diyen Bağış, bununla ilgili çalışmalarında, bu toplantıya katılan tüm kurumların siyasi iradeyle el ele vererek, daha huzurlu ve müreffeh bir Türkiye için yapılacağını belirtti.

2010 yılında AB sürecinin 4 ana temel platformda devam edeceğini kaydeden Bağış, bu stratejinin hem Bakanlar Kurulu tarafından onaylandığını hem de MGK tarafından gözden geçirildiğini anlattı.

4 platformlu stratejiyi, "Bundan böyle Türkiye kendi işine bakacak" diye özetleyen Bağış, Türkiye'nin Avrupa'daki Türkiye karşıtı söylemleri çok da önemsemeyerek, ama yaşam standartlarını yükseltmek için dini inancı, siyasi yaklaşımı ve etnik kökenine bakılmaksızın, ülkeye "Benim ülkem, benim vatanım" diyebilecek insanların oluşturduğu, hak ve hürriyetleri AB standardına ulaştırılmış bir Türkiye'nin hedeflendiğini belirtti.

Bağış, 2010 yılında iktidar ve muhalefet el ele vererek reform yasalarını hep beraber çıkarmayı ümit ettiklerini söyledi.

-"2010'DA TÜRKİYE'DE SEÇİM YOK"-

Koordinasyon ve Uyum Komitesi toplantısında seçim tartışmalarına da değinen Bağış, "2010 yılında Türkiye'de seçim yoktur. 2010 yılında Türkiye'de bazı apartman yöneticilikleri seçimleri olabilir, ama onun dışında herhangi bir seçim yoktur. Birtakım seçim falı açanlar, sadece kendilerini eğlendirirler. Türkiye'de 2010 yılında halkımızın bizden beklentileri var" dedi.

Bağış, son alınan bir kararla bundan sonra sadece izleme ve koordinasyon uyum toplantılarını değil, aynı zamanda farklı fasıllarla ilgili daraltılmış toplantıları Siyasi İstişare Toplantıları (SİYAK) adı altında yapacaklarını belirtti.
 
aa



Bu haber 485 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,505 µs