En Sıcak Konular

Doğalgazda indirim

6 Ocak 2010 11:19 tsi
İzmir, Eskişehir, Burdur ve Isparta'daki gaz dağıtım şirketleri doğalgazda indirim yaptı.

İzmir Doğal Gaz Dağıtım AŞ (İzmirgaz) Genel Müdürü Burçin Yandımata, 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren konut, ticarethane ve sanayi kuruluşlarında doğal gaz satış fiyatlarında yüzde 4,4 oranında indirime gittiklerini açıkladı.

Yandımata düzenlediği basın toplantısında, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) mevzuatı gereği doğal gaz dağıtım firmalarının tedarikçi değiştirme hakkında sahip olduğunu, İzmirgaz'ın bu değişiklik hakkını kullanarak iki ayrı tedarikçiyle kontrat imzaladığını, bu anlaşmalardan doğan fiyat farkının da indirim olarak abonelere yansıtıldığını söyledi.

Daha önce Botaş'tan gaz alan şirketin, yeni anlaşmayla Naturgaz ve Egegaz'dan LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) temin etmeye başladığını, böylece doğal gazı daha ucuza aldıklarını dile getiren Yandımata, şunları kaydetti:

''Konut, ticarethane ve sanayi kuruluşlarında doğal gaz satış fiyatlarında yüzde 4,4 oranında, serbest tüketici doğal gaz satış fiyatlarındaysa yüzde 1 oranında indirim yapıldı. Söz konusu indirim 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi, abonelerimiz bu tarihten itibaren doğal gazı indirimli fiyat üzerinden kullanmaya başladılar. Böylece, diğer enerji kaynaklarına göre çok daha ucuz olan doğal gaz, bu indirimle tüketicilerin bütçesini daha da rahatlatacak. ''

Burçin Yandımata, indirimden önce konut, ticarethane ve sanayide kullanılan doğal gazın ÖTV ve KDV hariç metreküp fiyatının 0,505976 lirayken, indirimden sonra 0,483775 lira olduğunu, serbest tüketicilerdeyse indirim öncesi ÖTV ve KDV hariç metre küp fiyatı 0,471348 lirayken, indirimin ardından 0,46635 liraya düştüğünü ifade etti.

İzmirgaz'ın 2009 faaliyetleri hakkında da bilgi veren Yandımata, geçen yıl 50 bin haneye daha doğal gaz arzı sağladıklarını, böylece İzmirgaz'ın potansiyel abone sayısının 411 bine ulaştığını, 2009'da 2 milyar metreküp doğal gaz taşıyıp sattıklarını belirtti.

Yandımata, kentteki abone sayısının yaklaşık 95 bine çıktığını, 2010 yılındaysa 90 bin yeni haneye daha doğal gaz arzı sağlamayı planladıklarını bildirdi.

Gazetecilerin, Botaş'ın doğal gaz fiyatlarına zam yapması durumunda bunun İzmirlileri ne şekilde etkileyeceğini sorması üzerine Yandımata, ''Bu anlaşmayla Botaş fiyatlarının her zaman altında kalacağız'' yanıtını verdi.


BURDUR VE ISPARTA'DA DA İMDİRİM

Torosgaz Burdur Isparta Doğal Gaz Dağıtım AŞ Genel Müdürü Oktay Küp, doğalgazın satış fiyatında indirim yapıldığını açıkladı.

Küp, yaptığı açıklamada, ülke genelinde bazı dağıtım şirketlerinin doğal gazda indirim yaptığını hatırlattı.

Kendilerinin de doğal gaz alım noktasında yaptıkları değişiklik nedeniyle, daha önce KDV dahil 626 liradan satış yaptıkları bin metreküp doğal gazı 1 Ocaktan itibaren KDV dahil 625 liradan satışa sunduklarını belirten Küp, ''Daha önce BOTAŞ'tan doğal gaz alımı yapıyorduk. Alım noktasını değiştirdik. Alışta indirim yaşadığımız için bunu abonelerimize de yansıttık'' dedi.

Isparta'da 37 bin konutun altyapısını tamamladıklarını belirten Küp, 7 bin aboneye ulaştıklarını söyledi. Burdur'da da 11 bin konutun altyapısını gerçekleştirdiklerini ifade eden Küp, buradaki abone sayısının ise iki bin olduğunu bildirdi.

ESKİŞEHİR'DE YÜZDE 4 İNDİRİM

Eskişehir Doğalgaz Dağıtım AŞ (ESGAZ) Genel Müdürü İsmail Karahan, Eskişehir'deki doğal gaz abonelerinin doğal gazı yüzde 4 indirimli tüketeceğini söyledi.

Karahan, düzenlediği basın toplantısında, doğal gaz zammının ülke gündemini büyük ölçüde meşgul ettiğini belirterek, doğal gaz piyasasında yapılan düzenlemeyle BOTAŞ'ın tekelinde olan doğal gaz tedarikçiliğinin çeşitlendirilmesinin önünü açtığını kaydetti.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) mevzuatı gereği doğal gaz dağıtım firmalarının tedarikçi değiştirme hakkında sahip olduğunu ifade eden Karahan, şöyle konuştu:

''ESGAZ hiç vakit kaybetmeden üzerine düşen görevi yerine getirerek kent halkının daha ucuza doğal gaz kullanımını sağlamak için çalışmalarını sonlandırıp farklı tedarikçilerle anlaşma imzalayıp gaz almaya başladı. Söz konusu anlaşma sonunda kent halkı aralık 2009'da 1 metre küp doğal gazı 0,668121 TL'ye tüketirken, 1 Ocak itibariyle 0,641924 TL'ye tüketmeye başladı. Kentteki doğal gaz abonesi bir metre küp doğal gazı yüzde 4 indirimli tüketecek. Serbest tüketiciler de Aralık 2009'da bir metre küp doğal gazı 0,609131 TL'ye alırken, 1 Ocak itibariyle 0,603509 TL'ye almaya başladı. Serbest tüketiciler için bir metre küp doğal gazda yüzde 1 oranında indirim yaptık.''

-''KAR MARJIMIZDAN İNDİRİM YAPTIK''-

Karahan, doğal gazın, en ekonomik, çevreci ve konforlu yakıt olduğunu belirterek, geçen yıl ocak ayında abonelerinin doğal gazı 1,033 TL'ye tüketirken, ocak 2010'da 0,641924 TL'ye tüketeceğini bildirdi.

''Doğal gaz geçen yıla oranla 2010'da yüzde 35 ucuzladı'' diyen Karahan, şöyle devam etti:

''ESGAZ, daha kaliteli hizmet sunma vizyonunun yanında abonelerine daha ucuz kaynaktan gaz sağlayarak üzerine düşeni fazlasıyla yapmıştır. Gelen zamlardan olumsuz etkileniyoruz. Vatandaşlar doğal gaz zammını tüketimi azaltıyor. Geçen yıl tüketimimiz yüzde 21 azaldı. Kentte 265 bin doğal gaz abonemiz var. BOTAŞ zam yapıyor, biz onun tahsildarlığını yapıyoruz. Alıyoruz, BOTAŞ'a iade ediyoruz. Bizim kar marjımız belirli. Biz kar marjımızdan indirim yaptık.''

ÇORUMDA DA İNDİRİM GELEBİLİR

Çorumgaz A.Ş Genel Müdürü Kasım Kahraman, doğal gaz fiyatlarında indirim yapmak amacıyla araştırma içerisinde olduklarını bildirdi.

Kahraman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 60 binden fazla doğal gaz abonesinin bulunduğu kentte doğal gazın metre küp fiyatının 0,541493 liradan satıldığını belirtti.

İzmir ve Eskişehir'deki doğal gaz dağıtım şirketlerince yapılan doğal gaz indirimlerini değerlendiren Kahraman, ''Bazı şirketler gazı ucuza aldıkları için indirim yapabiliyorlar. Ama biz şirket olarak şartlar gereği gazı biraz pahalı alıyoruz. Ama hem bu konuda hem de doğal gaz fiyatlarında indirim yapmak için araştırma içerisindeyiz'' dedi.

aa



Bu haber 573 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,235 µs