En Sıcak Konular

Terörle mücadelede en büyük sorun

6 Ocak 2010 09:00 tsi
Terörle mücadelede en büyük sorun 
Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu Başkanı Doç. Dr. Sedat Laçiner, terörle mücadelede en büyük sorunlardan birinin zorunlu askerlik uygulaması olduğunu aktardı.

USAK'ın resmi internet sitesinde 'Teröristle Mücadele, Zorunlu Askerlik ve Uzmanlaşma' başlıklı bir yazı kaleme alan Laçiner, "Teröristle mücadele stratejisindeki en önemli zayıf halkalardan birini mücadelede yoğun bir şekilde zorunlu askerliğini yapan kişilerin kullanılması oluşturmaktadır." ifadelerini kullandı. Zorunlu askerliğini yapan kişiler ile teröristle mücadele etmenin maliyetinin yüksek ve etkisinin oldukça sınırlı olduğunu anlatan Laçiner, kısa bir eğitim sürecinden geçen askerlerle iyi bir teröristle mücadele timi oluşturulmasının çok zor olduğu üzerinde durdu.

Laçiner, yazısında şu görüşleri savundu: "Birkaç aylık eğitim sonunda dünyanın en tehlikeli karakollarına gönderilen bu kişiler teröristler karşısında çok yetersiz kalmaktadır. Çoğu durumda bu askerler kendi hayatlarını ve arkadaşlarının hayatlarını tehlikeye atmaktadır. Terör mağduru bölgelerde de hassas noktalarda görev alan zorunlu askerliğini yapan kişiler, hayati istihbarat zaaflarına da yol açmaktadır. Binlerce kişi yeterli kontroller sağlanamadan hassas bölgelerde görev alabilmektedir. Dağlıca baskınında terör örgütünün içeriden bilgi aldığı şüpheleri bunu doğrulamaktadır. Zorunlu askerleri terör bölgelerinde görevlendirmenin belki de en yıkıcı etkisi dehşet ve gerilimin diğer bölgelere de yayılmasında ortaya çıkmaktadır. Terör bölgelerinden terhis olan askerler ise çoğu kez yaşadıklarını abartılı bir şekilde hayatlarının geri kalanında anlatmakta, bazı durumlarda yaşadıkları istisnaları genelleştirmekte ve bilmeden toplumsal kutuplaşmaya ve hatta terör örgütünün olduğundan büyük görülmesine yol açmaktadırlar. Terörle mücadelede profesyonelleşmenin ne kadar büyük bir ihtiyaç olduğu ortada. Düzenli ordular ile teröristle mücadelenin en önemli handikabı teröristler karşısında nispeten hantal kalmalarıdır. Teröristle mücadelede mevcut yapı yeterince esnek ve hızlı değildir. Terörist saldırıların doğasına uygun, onunla mücadele edebilecek bir yapıya sahip olduğumuzu söyleyebilmek zordur. Bu yapıda ciddi revizyona gidilmesi şarttır."

cihan




Bu haber 514 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,222 µs