jargon mutabakatı | " /> iyibilgi özel " /> jargon mutabakatı | "/> iyibilgi özel "/>

En Sıcak Konular

Kurumlar arası jargon mutabakatı

6 Ocak 2010 08:16 tsi
Kurumlar arası jargon mutabakatı 

Başbuğ’un açıklamalarında gizlenen kavramlar kurumlar arası çatışma yok diyor. iyibilgi özel

Kurumlar arası çatışma yaşandığı iddiaları gündemdeki yerini korurken Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un açıklamaları devlet jargonunun tekleştiği izlenimi uyandırıyor. Devletin paradigmasını seçilmişler belirlerken, Başbuğ Türk dış politikası, demokratik açılım ve Türkiye’nin geleceğine ilişkin açıklamalarında siyasi iradeyle aynı kavramları kullanıyor.

Türkiye 2009 yılını demokratik açılımda sokak hareketleriyle yükselen tansiyon, Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un Trabzon’da yaptığı açıklamalar, Arınç’a suikast iddiaları ve gözaltına alınan subaylar ve Seferberlik Tetkik Kurulu’nda yapılan araştırmayla “kurumlar arası çatışma mı var” tartışmaları eşliğinde tamamladı. Ancak Genelkurmay Başkanı Başbuğ’un 2009 yılı içinde kritik konularda yaptığı açıklamalar asker ve siyasetin bir dil birliği oluşturduğu izlenimi uyandırıyor. Trabzon’da yaptığı açıklamalar farklı yorumlara yol açsa da Başbuğ’un dış politika, demokratik açılım ve Türkiye’nin geleceğine ilişkin açıklamaları devletin zirvesinde bir ortak dil kurulduğu izlenimi yaratıyor. Kurumlar arası ortak dilin zirveye çıktığı açıklama ise Başbuğ’un yeni yıl mesajında görüldü. Başbuğ yayınladığı yeni yıl mesajında “büyük Türkiye idealini” vurguladı. İşte asker ve siyasetin kullandığı kavramlarda öne çıkan ortak paydalar:

YUMUŞAK GÜÇ VURGUSU

Kurumlar arasında oluşan en güçlü ortak dil dışpolitika alanında. Dışişleri Bakanlığı’nın çok boyutlu dış politika vizyonunu Genelkurmay Başkanı Başbuğ da açıklamalarına yansıtıyor. Başbuğ Türkiye’nin yumuşak gücüne verdiği önemi ve Ortadoğu’da aktif dış politikanın sorunların çözümünde etkili olacağını şu sözlerle dile getiriyor: Türkiye'nin yumuşak gücü Ortadoğu için çok önemli. Türkiye'nin yumuşak gücü Ortadoğu sorunlarında çözümlere katkı sağlayacak. Türkiye sorunların taraflarının hemen hemen hepsiyle iletişim durumunda. Türkiye sorunların çözümüne katkılarda bulunabilir.

TERÖR SİLAHLA BİTMEZ

Siyasi irade ile askerin kurduğu ortak dil kendisini demokratik açılımda da gösteriyor. Başbakan Erdoğan’ın Aralık ayında Konya’da ve daha önce farklı yerlerde sık sık dile getirdiği “terörü gündemin alt sıralarına indirme” yaklaşımını Başbuğ Nisan ayında dile getirmişti. Genelkurmay Başkanı “Türk Silahlı Kuvvetleri olarak bizim ana hedefimiz, mücadelemizin temel noktası, terörü Türkiye'nin gündeminin en üst sıralarından alt sıralarına çekmektir” demişti. Bu arada Başbuğ yine Nisan ayında demokratik açılımla ilgili yaklaşımını “Ne yalnız güvenlik alanında alınan tedbirlerle, ne de yalnız güvenlik alanı dışında alınacak tedbirlerle terörü bitiremezsiniz. Devlet olarak güvenlik alanında mücadeleyi sürdürürken aynı zamanda koordineli olarak ekonomik alanda alacağınız tedbirler var onları alacaksınız; sosyo-kültürel alanda tedbirler var alacaksınız” demişti. “Önemli olan dağa çıkışların önünü kapamak” diye eklemişti.

ÖZGÜRLÜKLERİN ÖNÜNÜ AÇALIM

Başbuğ Cumhurbaşkanı Gül’ün “Kürt sorunuyla ilgili iyi şeyler olabilir. Önümüzde tarihi bir fırsat var” şeklindeki sözlerini “2009 yılında, terör örgütü ile mücadelede daha kesin sonuçlara ulaşabileceğimiz bir fırsatın elimizde olduğunu düşünüyoruz. Terör örgütünün elimine edilmesi, parçalanması, zayıflatılması yönünde elimizde bir fırsat var” diyerek desteklemişti. Ayrıca hükümetin kültürel özgürlüklerin varlığını sağlama politikasıyla paralel olarak “Devlet kültürel özgürlüklerin önünü açar. Devletin üzerine düşen görev budur. Bunu yaparken bir kriterimiz var, o da üniter devlet ve ulus devlet yapısına zarar vermemek” diye konuşmuştu.

BÜYÜK TÜRKİYE İDEALİ

Genelkurmay Başkanı Başbuğ’un açıklamalarında en çok dikkat çeken noktalardan birisi geçtiğimiz hafta 2010 yılı için yayınladığı yeni yıl mesajında büyük Türkiye idealinin altını çizmesiydi. Başbuğ hükümetin de sık sık vurguladığı “büyük Türkiye” idealine atıf yaparak yeni yıl mesajını şu sözlerle verdi: TSK olarak Ebedi Başkomutanımız Atatürk’ün engin düşüncelerinin rehberliğinde yürüttüğümüz tüm faaliyetlerimizle, güçlü bir Türkiye idealine ulaşmanın gayreti içindeyiz.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,673 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,635 µs