En Sıcak Konular

Bir kanser suçlusu daha: PVC

0 0 0000 00:00 tsi
Bir kanser suçlusu daha: PVC Pencere çerçevesinden yer döşemesine kadar birçok üründe bulunan PVC de kanserojen malzemeler arasında sayıldı. PVC, Avrupa Birliği ülkelerinde yasaklı.

AB ülkelerinin çoğunda kullanımı yasaklanmasına karşın Türkiye'de PVC (vinil klorür monomer) pazarı hızla büyüyor. Oyuncaklar, ambalajlama (cyling film), şişeler, kredi kartları, ses kayıtları ve suni deri yanında pencere çerçeveleri, kablolar, borular, yer döşemeleri, duvar kâğıtları ve pencere gölgelikleri gibi çok geniş tüketim ürününde bulunan PVC, dünyada en çok kullanılan ikinci plastik çeşidi olarak biliniyor. Uzmanlar, PVC'nin, içerisinde bulunan katkı malzemelerinden dolayı insan sağlığını kötü etkilediği yönünde uyarıyorlar.

Prof. Dr. İ. Adnan Saraçoğlu PVC'nin hammaddesinin insan sağlığını tehdit ettiğini belirterek, "PVC üretiminde kullanılan vinil klorül karaciğer kanserine neden olmaktadır. Bu madde PVC'nin hammaddesidir. Üretimde yer alan, fabrikalarda çalışan işçiler sürekli bu maddelerle temas halindedir. Çalışanların kanser riskine karşın çok sıkı sağlık denetiminden geçmeleri gereklidir" dedi.

PVC üretim koşullarının gerekli denetimlerden geçmediğini vurgulayan İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ahmet Akar da "PVC'den yapılan malzemelerdeki zararlılık, oluşumunda içerisine katılan katkı malzemelerinin uyulması gereken standartlarda olmamasından kaynaklanmaktadır. Üretim koşulları gereken şekilde denetlenmemektedir" diye konuştu.

PVC'nin en yaygın kullanım alanlarından bir diğeri de ambalaj sektörü. İlk aşamada, PVC ucuz bir malzeme olarak görüldüğünden kullanım alanlarının her geçen gün daha fazla arttığına dikkat çeken Akar, Avrupa'da birçok ülkede yasaklanmasına karşın Türkiye'de yasaklanmadığını söyledi. Akar, "Bu maddelerin insanla ve gıdayla temasından kaçınılmalıdır. PVC'nin ambalaj sektöründe kullanılmasının, uzun vadede kanser gibi önemli rahatsızlıklara neden olduğu tespit edilmiştir" açıklamasını yaptı.

PVC'nin alev almaması ve düşük maliyette olması, PVC'nin kullanımını yapı sektöründe yaygınlaştırıyor. Pencerelerde ve ev eşyalarında yaygın olarak PVC kullanılmasının, yangınları itfaiyeciler ve bina sakinleri için çok daha tehlikeli kılmaya başladığını belirten Greenpeace, PVC ürünlerinin ısınınca zehirli hidrojen klorür gazı yaydığına dikkat çekiyor. Bu öldürücü gazların, alevlerden daha hızlı yayılıp bina sakinlerine hiçbir kaçma fırsatı tanımaması, ölümcül sonuçlar yaşanmasına neden oluyor.

Uzmanlar, PVC'nin yakılması halinde 'dioksin' gibi zararlı bir maddenin açığa çıktığını belirterek, bu maddenin çevre kirliliğine neden olduğunu ifade ediyor. Saraçoğlu, "PVC yakıldığı zaman açığa dioksin gibi toksinler çıkmaktadır. Bu toksinler çevre için zararlıdır. Tabiata ve çevreye zarar vermeyen birçok plastik var. Bunlar tercih edilebilir" açıklamasını yaptı.
 
Cumhuriyet



Bu haber 19,022 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,639 µs