En Sıcak Konular

UAEK İran raporunu açıkladı

0 0 0000 00:00 tsi
UAEK İran raporunu açıkladı UAEK Başkanı el-Baradey, raporunu bir gün gecikmeli olarak açıkladı. Rapora, göre İran uranyum zenginleştirme çalışmalarını durdurmadı.

BM Güvenlik Konseyi'nin, İran'a uranyum zenginleştirme çalışmalarını durdurması için verdiği süre dolarken, Uluslararası Atom Enerji Kurumu (UAEK) Başkanı, İran raporunu bir gün gecikmeli olarak açıkladı. Rapora, göre İran uranyum zenginleştirme çalışmalarını durdurmadı.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed el-Baradey, hazırladığı raporda, İran'ın BM Güvenlik Konseyi'nin isteği doğrultusunda uranyum zenginleştirme çalışmalarını durdurmadığını, aksine devam ettirdiğini açıkladı.
 
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’na göre İran sorununu çözmenin en iyi yolu diyalog.
 
İlk tepki Amerika Birleşik Devletleri'nden geldi. Beyaz Saray, "İran bizi hayal kırıklığına uğrattı" dedi.
 
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon da "mevcut durumdan" endişe duyduğunu söyledi ve "İran'ı uyarıyorum, sorunun barışçıl yollardan çözülmesi için müzakere masasına otursunlar" dedi.
 
Rapor doğrultusunda, İran'a uygulanan yaptırımlarının sertleştirilmesi bekleniyor. Yeni yaptırımların ne olacağına ise Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi karar verecek.
 
İran'a halen teknoloji transferi yasak. Ayrıca, ABD’nin girişimiyle, birçok ülkeden İran'a dolar bazında para transferi yapılamıyor.

Raporda neler var

El Baradei, İran’ın nükleer programına ilişkin hazırladığı kapsamlı raporunda özetle şu tespitlerde bulundu:

· “İran, BM Güvenlik Konseyinin 1737 sayılı kararının hiçbir gereğini yerine getirmemiştir.
· İran, uranyum zenginleştirme faaliyetlerini askıya almamıştır.
· İran’daki pilot zenginleştirme tesisindeki faaliyetler sürdürülmektedir.
· İran, sınai destekli zenginleştirme tesisinin inşasını da sürdürmektedir.
· İran, sahip olduğu santrifüj dizimlerini de sınai ölçekli tesise yerleştirmiştir.
· İran yönetimi, ağır su bağlantılı projelerine de devam etmektedir.
· Ülkedeki ağır su araştırma reaktörünün inşaatı da sürmektedir.”

Raporunda İran’ın nükleer programına ilişkin tespitlerde bulunan ve kişisel bir yorum veya öneri yapmayan El Baradei, "Uluslararası kamuoyunun uzun süredir yanıt beklediği, açık bazı soruların yanıtlanması konusunda da İran yönetiminin herhangi bir girişimde bulunmadığını" kaydetti.

UAEK Başkanı, bugün BM Güvenlik Konseyine gönderdiği İran’ın nükleer programına ilişkin raporunu aynı anda kurumun daimi üyesi ülkelerin Viyana’daki heyet başkanlarına da dağıttı.

İran raporu beğenmedi
 
İran, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed el-Baradey'in raporuna tepki göstererek, atom çalışmalarının askıya alınmasının kabul edilemez olduğunu bildirdi.
 
İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Yardımcısı Muhammed Saidi, "Raporda sözü edilen uranyum zenginleştirme çalışmalarının askıya alınması isteğinin hiçbir yasal zemini yok. Bu uluslararası anlaşmalara da ters, doğal olarak İran tarafından kabul edilemez" dedi.
 
"İran diplomatik kıskaçta"
 
ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı Nicholas Burns, uranyum zenginleştirme çalışmalarını durdurmayan İran'ın "diplomatik kıskaçta" olduğunu söyledi.
 
Burns dün Washington'da yaptığı açıklamada, ''yalnızca bir avuç ülkenin'' İran'ı, BM Güvenlik Konseyi'nin uranyum zenginleştirme çalışmalarını durdurması isteğine muhalefeti için desteklediğini savundu.
 
Dışişleri Bakanı Yardımcısı, İran'ın "diplomatik kıskaçta" olduğunu belirterek bunun İran'ı tartışmalı nükleer programı üzerinde görüşmelere yeniden başlamaya zorlayabileceğini ifade etti.
 
İran'ın ekonomik baskıyı da hissetmeye başladığını belirten Burns, Avrupa'dan İran'a gelen ihracat kredilerinde büyük düşüş olduğunu kaydetti.

Hindistan ve Brezilya'dan İran'a yasak
 
Bu arada Hindistan, İran'a nükleer programında kullanabileceği malların ihracatını yasakladı.
 
BBC'nin haberine göre, Hintli ticaret yetkilileri, bu yasağın, uranyum zenginleştirilmesinde kullanılabilecek herhangi bir şeyin İran'a doğrudan ya da dolaylı ihraç edilmesini önleyeceğini kaydetti.
 
Bu yasağın, BM Güvenlik Konseyi'nde geçen yıl alınan karara uygun olduğu belirtildi. Açıklama, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun Tahran'la ilgili raporunu açıklamasından saatler önce yapıldı.
 
İran, Pakistan ve Hindistan, geçen ay, İran gazının 7 milyar dolarlık boru hattıyla taşınması için bir fiyat formülü üzerinde anlaşmıştı. 2 bin 600 kilometre uzunluğundaki boru hattıyla ilgili 1994'te başlanan görüşmeler, anlaşmazlıklar yüzünden tamamlanamamıştı.
 
Brezilya da, İran'a nükleer araç ve teknoloji transferi ve satışını yasakladı.
 
Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio da Silva bir kararname yayınlayarak, İran'a nükleer teknoloji transferinin durdurulması ve İran'ın nükleer programıyla ilgisi olan hesapların dondurulması talimatı verdi.

İran tartışması
 
İran'ın nükleer faaliyetleri uzun bir süredir dünya gündeminden düşmüyor. Nükleer enerji elde etmek için, barışçıl amaçlarla uranyum zenginleştirdiğinin altını çizen İran, buna dayanarak nükleer programından geri adım atmasının söz konusu olmadığını belirtiyor.
 
ABD yönetiminin başını çektiği ülkeler ise, İran'ın uranyum zenginleştirme çabalarının bu ülkenin nükleer bomba geliştirmesi yolunda bir adım olduğunu, İran'ın nihai hedefinin atom bombası yapmak olduğunu iddia ediyor.
 
ABD ve müttefikleri ayrıca, İran'ın nükleer silah geliştirdiğini ve çalışmalarını 18 yıl boyunca gizlediğini savunuyor.

Nükleer programa öğrenci desteği

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın İran’ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerine ilişkin raporunu açıkladığı sıralarda başkent Tahran’da öğrenciler nükleer programı savunan bir gösteri yaptı.

İngiltere Büyükelçiliği’nin önünde toplanan öğrenciler, gösteride İsrail’in Haremüşşerif’in yanında başlattığı hafriyat çalışmasını da protesto etti. Göstericiler, İsrail, İngiltere ve ABD karşıtı sloganlar attı. Ayrıca ABD ve İsrail bayrakları da ateşe verildi.

Dünya Bülteni



Bu haber 222 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,041 µs