En Sıcak Konular

"Tam bir deliler ülkesiyiz"

0 0 0000 00:00 tsi
İtalya’da dün istifa eden Romano Prodi liderliğindeki merkez sol hükümetinin Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Massimo D’Alema, dün Senatodaki oylamada Komünistler ve Yeşiller’e mensup kimi senatörlerin dış politika ve Afganistan&#

      D’Alema, La Repubblica gazetesinde bugün yayımlanan demecinde, "Dış politika, en iyi yürüttüğümüz konulardan biriydi. Anketler de bunu gösteriyor.
      Ama hükümetin düşmesi de en başarılı olduğumuz bir konuda gerçekleşti. Hükümet, ülkede rahatsızlığa da neden olan bütçe görüşmelerinde düşseydi bunu anlayabilirdim. Hükümetin dış politika yüzünden düşmesini anlayamıyorum. Tam bir deliler ülkesiyiz" dedi.
      Merkez sol bünyesindeki kimi radikal sol parlamenterlerin, hükümetin icraatlarını engelleyerek merkez sağ muhalefetin lideri Silvio Berlusconi’nin "ekmeğine yağ sürdüğünü" belirten D’Alema, hükümetin düşmesinden duyduğu üzüntüyü şöyle dile getirdi:
      "Zaten daha ne beklenebilir ki? Troçkistleri bile parlamentoya alırsan olacağı buydu. Solun olgunluk gösterememesi trajik durum. Solun bir bölümü, hükümet sorumluluğunu üstlenmeye yanaşmıyor. Bunlar bekaretlerini yitirmemek için ülkeyi Berlusconi’ye teslim etmeyi yeğliyor." D’Alema, dış politikada radikal sol parlamenterlerden gelen eleştirileri sürekli göz önüne aldığını belirterek şöyle konuştu:
      "Kendilerine verebileceğim ne varsa verdim: Vicenza’daki Amerikan askeri üssünün, birkaç kilometre öteye alınabileceğini söyledim. Birleşmiş Milletler nezdinde Afganistan’daki Uluslararası Güvenlik-Destek Gücü’nün (ISAF) misyonunun yeniden tanımlanması için girişimde bulunabileceğimizi, bu konuda raportör olabileceğimizi belirttim. Afganistan için Uluslararası Barış Konferansı için girişim başlatacağımızı söyledim.
      Güzel bir öneriydi bu. Ama uluslararası düzeyde bunu kimsenin istemediği de biliniyor. Hükümeti kurtarmak için, bundan daha fazla ne yapabilirdim ki?"
     
     "AYNI HÜKÜMET YİNE GÖREVE GELECEK, ZİRA BAŞKA ALTERNATİF YOK"
      D’Alema, hükümetin istifasından sonra, kurulacak yeni hükümet açısından köklü değişiklikler beklemediğini de söyledi ve yeni hükümet konusundaki beklentilerini şöyle özetledi:
      "Bizim açımızdan, hükümette bir degişiklik beklemiyoruz. Aynı hükümet yine göreve gelecek, zira başka alternatif yok. Ne ikinci Prodi hükümeti, ne yeni bir koalisyon, ne teknokratlar hükümeti, ne de erken seçim! Cumhurbaşkanının doğal olarak siyasi istişareleri tamamlaması gerekecek. Mevcut koalisyonun, sadece Başbakan Prodi’ye güvenoyu konusunda değil, Afganistan konusundaki önerge dahil, parlamentonun icraatları konusunda da desteğinin alınabileceğini umuyorum. Bu durumda Prodi için Senato ve Mecliste güvenoylaması yapılır. Güvenoyu alınabilirse yola kaldığımız yerden devam ederiz. Aksi takdirde bu iş bitmiş demektir." D’Alema, hükümet krizinin koalisyon bünyesindeki radikal sol için de bir ders olması gerektiğini belirterek, "Bu travmanın ardından radikal solun, siyasi intiharın kimsenin işine yaramadığını anlamasını umuyorum" dedi.
      Dışişleri Bakanı D’Alema, merkez solun kendi sahasında beraberlikle sonuçlanan bir maç sonrasında rövanşta işi halletmek durumunda kaldığını da belirterek, "Merkez sol için hassas bir dönem başlıyor. Durumumuz (AS Roma’nın Teknik Direktörü) Luciano Spalletti’nin ekibinin (Roma) Olimpiyat Stadında Şampiyonlar Liginde oynadığı maçı andırıyor. Olimpiyat Stadında golsüz berabere kaldılar. Şimdi, rövanşta tüm güçlerini göstermekten başka çareleri bulunmuyor" diye konuştu.
     

milliyet



Bu haber 225 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,991 µs