En Sıcak Konular

Zeytinburnu'ndaki binalar neden çöktü?

0 0 0000 00:00 tsi
Zeytinburnu'ndaki binalar neden çöktü? Dün Zeytinburnu'nda durduk yere çöken bina İstanbulluların, özellikle de Zeytinburnu halkının yüreğini ağzına getirdi. Hatırlayacak olursanız Kasım ayında da Zeytinburnu'nda bir bina çökmüştü. 

Neden, Avcılar gibi depremin ciddi hasarlar verdiği bölgede değil de bu bölgedeki binalar, en ufak bir sarsıntı olmadığı halde yıkıldı? Deprembilimci Prof. Dr. Şener Üşümezsoy'un Zeytinburnu bölgesinde deprem rantçıları ile ilgili yaptığı açıklamalarla çöken binaların bir ilgisi var mı?

Çöken binalara ev sahipliği yapan Zeytinburnu'nda üstüste yaşanan iki bina çökmesi kafaları karıştırdı. Zeytinburnu deprem rantçıları ile ilgili çeşitli iddialarla sarsılan bir bölge.

Prof. Şener Üşümezsoy, lağvedilen deprem konseyi üyelerinin de yardımıyla İstanbul halkına korku salınarak Zeytinburnu başta olmak üzere İstanbul'un kıyılarının boşaltıp rant elde edilmeye çalışıldığını her fırsatta dile getirdi. Bilindiği gibi  Zeytinburnu  1999 depremlerinin adından, İstanbulluların konut güvenliği için tasarlanan  deprem odaklı kentsel dönüşüm için pilot bölge seçilmiş, Zeytinburnu halkının başka yere taşınması gündeme gelmişti.  Zeytinburnu kıyılarının boşaltılarak halkın başka bir bölgeye taşınması çalışmalarına karşı çıkan Üşümezsoy ekolü “Neden, fay hattı üzerinde bulunan ve 1999 depreminde en çok yara alan Avcılar değil de, depremin en az etkilediği Zeytinburnu’na öncelik verildi?” diye sormuştu. Zeytinburnu halkının da oturdukları yerin boşaltılarak başkalarına rant yaratılacağı düşüncesiyle, evlerini boşaltmaya yanaşmamaları, kentsel dönüşüm çalışmalarının bir türlü başlayamasına sebebiyet vermişti. Belediye yeni bir ikna yöntemi olarak ilçedeki bütün gayrimenkullerin gerçek değerini belediyeden bağımsız şirketlere belirletmek için ihale açmaya karar vermişti. Fakat yine de halk arazilerini boşaltmaya ikna edilemedi.

Şu anda lağvedilmiş halde olan Deprem Konseyi'nin geçtiğimiz ay yaptıkları deprem olacak söylentisinin de Zeytinburnu halkını korkutamamasının bu bölgedeki bina çökmeleriyle bir ilgisi olabilir mi?

Bugün İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın "Binanın kolanlarının kesildiği" iddialarını gündeme getirmesi ve "Yıkılan bina ile ilgili çok ciddi iddialar var" demesi de kuşkuları haklı çıkarır nitelikte. Yıkılması gereken binalar listesinin en son sıralarında olan bu binanın, altında fırın olduğu için alt kolonların ısıdan yıpranmış olabileceği gerekçesi de ortaya atılanlar arasında. Öte yandan bu gerekçe üzerine  yorum yapan İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Cemal Gökçe'nin "Binanın yıkılması için başka faktörlerin bir araya gelmesi gerekir" cümlesi de bu konudaki şüpheleri destekliyor.

iyibilgi.com



Bu haber 1,084 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    4,168 µs