En Sıcak Konular

Kömür mü doğalgaz mı daha hesaplı?

31 Aralık 2009 13:53 tsi
Yakıt maliyetleri, kömürcüler ve doğal gazcılar arasında tartışma konusu oldu. Her iki taraf da kendi sattıkları ürünün daha ucuz olduğunu iddia ederken vatandaş deneyerek öğreniyor.

Mahrukatçılar, kömürle ısınma maliyetinin yıllık 675 lirayı geçmeyeceğini, doğal gaz firmaları ise kömür kullanılan evlerin yıllık yakıt giderinin 2 bin liranın üzerine çıktığını ileri sürüyor.

Her iki taraf da kendi sattıkları ürünün daha ucuz olduğunu iddia ederken, vatandaşlar bu tartışmanın sonucunu deneyerek ve kullanarak öğreniyor.

Bursa Mahrukatçılar ve Benzerleri Odası İbrahim Kurt, geçen yıl 650 liraya kadar çıkan ithal ceviz kömürün tonunun bugün 400 liraya kadar gerilediğini söyledi.

Doğal gazcıların yaptığı hesapta geçen ortalama 100 metrekarelik bir evin, hatta daha büyüğünün kış aylarında 1250-1500 kilogram arasındaki kömürle ısınabildiğini iddia eden Kurt, şöyle konuştu:

''Gerekli olan 1,5 ton kömür ve tutuşturmak için 250 kilogram odunla birlikte bir evin kış boyunca ısınması karşılanabiliyor. Yani ısınma maliyeti 675 lirayı geçmiyor. Merkezi ısınmada bile daire başına 1,5 ton kömür düşüyor.

Doğal gazcılara göre ise mutfak ve banyoda sıcak su ve ısınma maliyetlerinin ise aynı ev için yıllık bin liranın biraz üzerinde olduğu hesap ediliyor.

Doğal gazın mutfak ve banyoda sıcak su konusunda ucuz olduğuna katılıyorum ancak ısınmada kesinlikle en ucuzu kömürdür.''

DOĞAL GAZA ZAM GELMESİ DURUMUNDA

Doğal gaz firmalarının ısınma giderlerini hesaplarken kombinin kış boyunca yakacağı elektriği hesap etmediğini belirten Kurt, ''Yaz aylarına göre elektrik giderleri yüzde 60-70 artıyor ama kimse bunu konuşmuyor.

Ayrıca, evlerde 6 ay boyunca, ayda ortalama 250 liralık doğal gaz harcanıyor. Buna göre sadece kışın gider toplamı 1500 lirayı buluyor.

Diğer 6 ayın doğal gaz kullanımını da hesaba katarsanız toplam maliyet, söylenenin 2 katına çıkıyor'' dedi.

Kurt, doğal gaza zam gelmesi durumunda yıllık maliyetin yüzde 50 artacağını ifade ederek, ''Bin lira bile olsa artışla maliyet 1500 liraya ulaşacak. Bu rakamda kalması mümkün değil ama 1500 lira bile kömüre göre çok yüksek'' dedi.

DOĞAL GAZCILARIN İDDİALARI

Bursagaz yetkilileri ise Bursa'da kullanılan doğal gaza, bin kilokalori ısı elde etmek için 0,0757 lira ödendiğini kaydederek, ithal kömür yakılması durumunda bin kalori ısının maliyetinin 0,1242 lira olduğunu belirtti.

Yüzde olarak hesaplandığında kömüre yüzde 60'dan fazla ödendiğini dile getiren yetkililer, şunları kaydetti:

''Mutfak ve banyoyu da hesaba katmak gerekiyor. Mutfak tüpünün, doğal gazın 5 katı fiyatı var. 0,3788 lira ödeniyor bin kilo kalori ısı elde etmek için.

Doğal gaz kullanıldığında tüm ihtiyaçlar için ortalama 100 metrekare bir dairede yıllık 1040 lira ödeniyor. Kömür kullanan daire için banyo ve mutfak tüpleri de dahil olmak üzere 2 bin 210 lira maliyet çıkıyor.

Burada 2 tonluk kömür hesap ediliyor. Doğal gazın, diğerlerine göre yüzde 50 daha ucuz olduğu ortaya çıkıyor.''

aa



Bu haber 1,019 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,694 µs