En Sıcak Konular

Bu görevsizlik kararı ilk değil...

31 Aralık 2009 13:49 tsi
Diyarbakır'da görülen 11 sanıklı JİTEM davasında mahkeme görevsizlik vererek, dosyayı terör suçlarına bakan Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Böylece, 10 yıldır süren JİTEM davasında 5. kez 'görevsizlik kararı' verildi.

Jandarma Genel Komutanlığı ise mahkemeye gönderdiği cevapta JİTEM'i reddetti; ancak 'Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Grup Komutanlığı' adında bir birimin varlığını kabul etti.

Diyarbakır, Mardin, Batman ve Şırnak'ta çeşitli tarihlerde birden fazla adam öldürme, kundaklama ve bombalama eylemi gerçekleştirdikleri iddiasıyla yargılanan, aralarında terör örgütü PKK itirafçılarının da bulunduğu 11 sanıklı 'JİTEM' davasına devam edildi. Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya sanıklar katılmazken, müdafi ve müdahil avukatları katıldı.

Bir önceki duruşmada, Jandarma Genel Komutanlığı'na gönderdiği 'JİTEM adlı bir birimin olup olmadığının, var ise hangi tarihte kurulduğunun, faaliyetine devam edip etmediğinin, iddianamede belirtilen kişilerin kuruluşa üye olup olmadıklarının' sorularını içeren yazının cevabı mahkemeye ulaştı.

İki sayfalık cevapta, JİTEM adı altında bir birimin bulunmadığı iddia edildi. Ancak 1987 yılında Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı bünyesinde Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı kurulduğu belirtilerek, özetle şöyle denildi:

"1988 yılında terörle mücadelede kendi sorumluluk bölgesindeki istihbarat etkinliğini artırmak ve kadrosunu güçlendirerek istihbarat hizmetlerini daha iyi seviyeye çıkartmak maksadıyla araç ve personel miktarının artırılması, Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı isminin Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Grup Komutanlığı olarak değiştirilmesi teklif edilmiştir. Söz konusu teklif deneme mahiyetinde bir süre uygulanmıştır. Nisan 1990 tarihinde uygulamaya son verilmiş, Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı ve Jandarma İstihbarat Tim Komutanlığı olarak teşkilatlanmıştır. Nisan 1990 tarihinde son verilmiş olmasına rağmen, JİTEM isminin bir süre daha bölgede bazı vatandaşlar ile bir kısım devlet görevlileri tarafından kullanmasının tamamen bilgisizlikten veya kötü niyetli bir kısım çevrelerin yaklaşımında kaynakladığı değerlendirilmektedir. JİTEM tabiri günümüzde olduğu gibi geçmiş yıllarda da Jandarma dışında bazı kaynaklarca zaman zaman kullanılmıştır. Hatta Jandarma Genel Komutanlığı'nın konuyu bilmeyen bazı alt kademelerinde de benzer ifadeler kullanılması üzerine 1994 yılında JİTEM tabirinin kullanılmaması için birlikler uyarılmıştır."

Cevapta, dosyadaki sanıklardan PKK itirafçısı Abdulkadir Aygan (Aziz Turan), Mustafa Deniz, Ali Ozansoy, Adil Timurtaş, Recep Tiril (Recep Erkal) ve Fethi Çetin'in Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde çeşitli görevlerde çalıştığı kaydedildi.

İddia makamı, sanıklara atfedilen suçların TCK 314 maddesinde belirtilen 'Silahlı terör örgütü kurma' eylemine uygun olduğu gerekçesiyle görevi kararı verilerek dosyanın 'terör' suçlarına bakan Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesini talep etti.

Müdahil avukatlar da İdil Cumhuriyet Savcısının fezlekesi, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce gönderilen CD içerisinde JİTEM ile ilgili imzalı belgeler, Arif Doğan "JİTEM'i ben kurdum" beyanı, Eskişehir Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın ayrıntılı beyanlarında JİTEM isimli örgütün kurulmuş olduğunun açıkça ortaya çıktığı savundu. Müdahil avukatlar özetle şu savunmayı yaptı:

"Genelkurmay'ın reddettiği JİTEM'i Jandarma Genel Komutanlığı kaçamaklı kabul etmiş. 1994 yılında JİTEM'in adının kullanılmaması talimatı TBMM Siyasal Cinayetler Araştırma Komisyonu'nun elde ettiği bilgilerdir. Jandarma Genel Komutanlığı cevabında dosyanın bazı sanıklarının istihbarat elemanı olarak görevli olduklarını da kabul etmiştir. Bu nedenle mahkemenizin Genelkurmay Başkanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı hakkında suç duyurusunda talep ediyoruz. Bize göre silahlı bir örgüt vardır. Bu nedenle iddia makamının belirttiği gibi dosyanın görevsizlikle terör suçlarına bakan Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesini gerektiğini düşünüyoruz."

Mahkeme heyeti, 'görevsizlik kararı' vererek yargılamaya son verdi. Mahkeme sanıklar Hacı Hasan, Adil Timurtaş, Mehmet Zahir Karadeniz, Lokman Gündüz, Faysal Şanlı, Recep Tiril, Ali Ozansoy, Hüseyin Tilki, Abdulkadir Aygan, Hayrettin Toka ve Fethi Çetin'in dosyalarının "Silahlı terör örgütü kurmak" suçlamasıyla Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verdi.

10 YILLIK DAVADA BEŞİNCİ GÖREVSİZLİK KARARI

JİTEM davasında bugün verilen kararla beşinci kez görevsizlik verildi. Dava, 1999 yılında Diyarbakır'da açıldı. Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi ile 7. Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi ikişer defa 'görevsizlik kararı' vererek dosyayı birbirine gönderdi. Bunun üzerine Uyuşmazlık Mahkemesi'ne devreye girerek dosyası Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne iade etti. Bugün mahkeme, yeniden görevsizlik kararı vererek, dosyası terör suçlarına da bakan CMK 250. maddeyle görevli Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.

Diyarbakır 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde 15 Şubat 2006 tarihinde görülen çete davasında mütalaa veren ve dosyayı askerî mahkemeye gönderen savcı, JİTEM'in bir askerî istihbarat kurumu olduğu, böylece JİTEM sıfatıyla davada yargılananların da askerî mahkemede yargılanması gerektiğine dikkat çekmişti.

Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kabul ettiği iddianamede; çeşitli tarihlerde Diyarbakır, Mardin ve Batman'da öldürme, kundaklama, bombalama eylemlerini gerçekleştirdikleri belirtilen 11 sanığın TCK'nın 313. maddesi uyarınca, 'cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak' ve 450. madde uyarınca 'birden fazla kişiyi öldürmek' suçlarından 9'u hakkında müebbet, 2'si hakkında 15 yıla kadar hapis istenmişti.

cihan



Bu haber 670 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,090 µs