En Sıcak Konular

Borsada yılın zirvesi

31 Aralık 2009 13:39 tsi
IMF anlaşması haberlerinin etkisiyle alıcılı açılan İMKB-100 ilk seansı yüzde 2.5 yükselişle 52,961.75 puan seviyesinde tamamladı. Böylece borsa yılın en yüksek seviyesini görmüş oldu.

Endeks ilk seans içinde 53,118.87 puan ile yılın zirvesine gelirken, en düşük 52,227.36 puanı gördü.

IMF anlaşması ile ilgili olarak AKP Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu, bugün gazetelerde Başbakan Tayyip Erdoğan'a atfen IMF konusundaki yer alan haberlerin hatırlatılması üzerine, "Başbakan, IMF ile Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın görüşmelerini devam ettirdiğini ve olumlu yolda ilerlediğini beyan etti, ondan fazla değerlendirme yok" dedi.

Ekspres Yatırım Araştırma Müdürü Ömer Ömerbaş, sabahtan beri IMF nedeniyle olumlu bir hava var. Bunun etkisiyle piyasa yükseliyor" dedi.

İş Yatırım Araştırma Müdürü Emre Sezan, "Endeksteki yükseliş büyük ölçüde IMF anlaşma haberiyle alakalı. Faizlerde de yüzde 9 seviyesine kadar ciddi gerileme var. IMF anlaşması büyüme beklentilerini yukarı çekebileceği, risk primini de düşüreceği için piyasa genelinde etkisi olumlu olacak. Endeks gün içinde de yukarı yönünü devam ettirerek yılı en yüksek seviyede tamamlayabilir" dedi.

Sezan dün yüzde 5-10 arası prim yapan Doğan Grubu hisseleriyle ilgili olarak da, bugün endeksteki olumlu havanın etkisiyle yine yukarı yönlü bir seyir izlenebileceğini söyledi.

HAREKETLİ HİSSELER

BANKA HİSSELERİ
Bankacılık endeksi saat 11:17'de yüzde 3.04 yükselişle hareket ediyor. Endeksin en çok işlem gören bankası olan Garanti Bankası yüzde 3.25 primle işlem görürken, Türkiye Kalkınma Bankası yüzde 5.15 primliydi. TEB yüzde 4.48, Vakıflar Bankası yüzde 4.95, Akbank yüzde 3.74 primliydi.

DOĞAN HİSSELERİ

Doğan grubunun dün açıkladığı yeniden yapılanma haberi de grup hisselerinde etkisini sürdürüyor. Doğan Holding hisseleri saat 1120'de yüzde 3.88, Doğan Yayın hisseleri yüzde 6.06, Hürriyet Gazetecilik hisseleri yüzde 4.26 artıda işlem görürken, Doğan Gazetecilik hisseleri ise yüzde 2.07 artıda.

Doğan Holding'in dün KAP'a yaptığı açıklamaya göre istikrarlı büyüme, mevcut iktisadi konumunu koruyup geliştirmek ve ülke sınırları dışına taşan yatırım faaliyetlerinde güçlü yabancı ortaklıklar tesis etmek amacıyla yeni bir yapılanmaya gitme kararı kapsamında, Aydın Doğan, Holding'deki yönetim kurulu başkanlığı ve yönetim kurulu üyeliği görevleri ile, Doğan Yayın Holding'deki (DYH) Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerinden ayrılacak.

İTTİFAK HOLDİNG

Hisseleri bugün 2. Ulusal Pazar'da işlem görmeye başlayan İttifak Holding hisseleri ise yüzde 10'un üzerinde kayıpla işlem görüyor.


DOLARDA SERT DÜŞÜŞ

Dolar, IMF görüşmelerinde sona gelindiği haberleriyle 1.50 TL seviyelerine kadar geriledi. Dün spot kapanışta 1.5125 TL seviyesinden işlem gören dolar/TL 1.50 TL'nin de altına geriledi.

Yılın son işlem gününde IMF ile anlaşmanın yakın olabileceğine ilişkin beklentilerle kur ve faiz güne sert düşüşle başlarken bankacılar IMF ile ilgili gelişmelerin yakından izleneceğini, dış piyasalarda sakin bir gün beklenmesine karşın iç piyasada ise "hareketli" bir gün yaşanabileceğini söylediler.

Bazı basın organlarında Başbakan Tayyip Erdoğan'ın dün yapılan AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında uzun süreden bu yana devam eden IMF görüşmeleriyle ilgili sona gelindiğini açıkladığı belirtildi.

Bankalararası piyasanın dünkü spot kapanışında 1.5125/1.5145 lira seviyesinde olan en iyi dolar alış ve satış kotasyonu bu sabah 1.4995/1.5020 seviyesindeydi. Aynı saat itibarıyla euro/dolar paritesi ise 1.4429/1.4432 seviyesinden işlem gördü.

TAHVİL- BONO

Tahvil-bono piyasasında dünkü spot kapanışta yüzde 9.51, valörlüde ise yüzde 9.46 olan 3 Ağustos 2011 itfalı gösterge kıymette bugün tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 9.25/9.35 seviyesine gerilemesinin ardından ilk işlemlerde yüzde 9.16 seviyesindeydi.

HSBC Stratejisti Fatih Keresteci bugün yayımladığı notta şöyle dedi:

"Buna (IMF) benzer haberlere son bir yıl boyunca birkaç kez rastlamıştık. Ancak, detayı ne olursa olsun, bu yönde bir haber yatırımcılar tarafından dikkate alınacaktır. Bu nedenle, yılın son günü olması nedeniyle küresel mali piyasalarda sakin bir seyir dahi olsa Türk mali piyasalarının olumlu bir gün geçirebileceğini tahmin ediyoruz. Bu bağlamda gün boyunca açıklanacak olan haberler yakından takip edilecektir. Bu haberin fiyatlamalara yansımasıyla dolar/TL'nin 1.50 seviyesinin altına gerilemesi olası. Faiz ve hisse senedi piyasası da benzer bir tepki verebilir" dedi.

Öte yandan bankacılar beklentilerin aksine tezgahüstü piyasada son ayların en yüksek işlem hacminin de oluştuğunu söylediler.

DEVAMI GELEBİLİR

Reuters'a bilgi veren bir bankanın Hazine müdürü, "IMF ile ilgili başbakanın isminin geçmesi daha önce ikna edilemeyen kişinin o olması nedeniyle piyasa bugün gelecek detay haberleri izleyecektir. IMF ile ilişkin gelişmelerin sonuçlanacağına ilişkin haberler arttıkça piyasada etki devam edebilir. Tüm yatırımcılar açısından IMF önemli bir gelişmedir özellikle riskler açısından. Gelecek bir doğrulama ilk tepkinin ötesinde fiyatlara daha çok yansıyabilir.

Öte yandan bankacılar bugün açıklanacak Hazine'nin 2010 ilk çeyrek borçlanma programına ilişkin açıklanın yakından takip edileceğini söylediler ancak bankacılar IMF gelişmelerinin bu "önemli" açıklamanın önüne geçtiğini de vurguladılar.

sabah



Bu haber 559 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,230 µs