En Sıcak Konular

Erzurum'da 20 yıl sonra bir ilk

31 Aralık 2009 12:33 tsi
Erzurum'da sıcaklık ortalaması son 20 yılın üzerine çıktı. 1988-2009 yılları arasındaki minimum sıcaklık ortalaması sıfırın altında 13.1 olan Erzurum'da, bugün hava sıcaklığı 2 derece olarak ölçüldü.

Erzurum'da önceki yıllarda aralık ayında yüzlerce köy yolunun ulaşıma kapanmasına yol açan dondurucu soğuklar, bu sene ocak ayı gelmesine rağmen hâlâ etkisini göstermedi. Uzun yıllardır ilk kez ocak ayına karsız girecek olan Erzurum'da, şu ana kadar yağan yağışlar ise karla karışık yağmur şeklinde gerçekleşiyor. Rakımı 1800 metrenin üzerinde olan Erzurum'da vatandaş yazdan kalma bahar havası yaşıyor. Palandöken Dağı'ndaki pistler ise hâlâ kayak yapmaya elverişli hale gelemedi.

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre; Erzurum'da aralık ayı sıcaklık ortalaması son 20 yılın üzerine çıkmış durumda. 1988 yılından bu zamana kadar sıfırın altında olmak üzere aralık ayı minimum sıcaklık ortalaması 13, maksimum 1.1 iken, ocak ayı minimum sıcaklık ortalaması yine sıfırın altında 17.2, maksimum ise 4.7 olduğu öğrenildi. Meteoroloji yetkilileri, Erzurum'da bugün ise sıcaklığın 2 derece olarak ölçüldüğünü belirterek, hafta sonu kar yağışı beklendiğini kaydetti.

Vatandaşlar da Erzurum'un hâlâ karlı havanın etkisi altına girmemesine şaşırıyor. Havaların sıcak gitmesi ise ayakkabı boyacılarının işine yaradı. Kurak hava nedeniyle birçok kişi ayakkabılarını boyatırken, bazı vatandaşlar da tarihi mekânların bahçelerinde oturmayı tercih etti.

Öte yandan, Erzurum'un kara kışın etkisi altına girmemesini değerlendiren İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu, bu durumun normal olduğunu belirtti.

Bir iki yılın hava sıcaklığına bakılarak iklim değişikliği hakkında yorum yapılamayacağını anlatan Kadıoğlu, "Bir yıl çok soğuk başka bir yıl çok sıcak olabilir. Önemli olan son 60-70 yıl içerisindeki sıcaklık değerlerinin ortalamasına bakmaktır." dedi.

cihan



Bu haber 595 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,833 µs