En Sıcak Konular

Sınırınız korunacak  

0 0 0000 00:00 tsi
Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Aldül Mehdi, Türkiye'ye yönelik saldırıları önlemek için her türlü çabayı göstereceklerini belirtti. Abdülmehdi, Türkiye'nin Irak'a yönelik kaygılarını anladıklarını ve buna saygı gösterdiklerini kaydetti. 

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye'nin Irak'taki ateşin söndürülmesi için büyük gayret içinde olduğunu söyledi. Gül, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Adil Abdül Mehdi ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Irak'ın içinden geçtiği sıkıntı durumun Türkiye'yi de üzdüğünü belirtti. Gül, “Irak'ın istikrarı ve huzura kavuşmasının, birliği ve bütünlüğünün korunmasının ve bu birlik ve bütünlük içinde Iraklıların kendi zenginliklerini yaşıyor olmasının Türkiye'nin arzusu olduğunu” kaydetti.
Türkiye'nin bu amaçla bütün Iraklılarla, Irak'taki farklı siyasetçilerle ve devlet adamlarıyla yakın ilişki içinde olduğunu belirten Gül, “Türkiye, bu ateşin söndürülmesine nasıl yardımcı olabilir diye büyük bir gayret içindedir” dedi.

HEP DESTEK GÖRDÜK

Geçmişte olduğu gibi iki ülkenin günümüzde de tarihi, sosyal, siyasi ve lojistik gibi ortak çıkarları bulunduğunu söyleyen Abdül Mehdi, iki ülke yetkilileri arasındaki görüşmelerin hiçbir zaman kesilmediğini, her görüşmede ilişkileri daha ileri götürme yönünde bir çaba olduğunu kaydetti.

Abdül Mehdi, Irak'ta demokratik bir sistemin olmasının Türkiye'nin çıkarına olduğunu belirterek, “Irak'tan Türkiye'ye herhangi bir saldırının yapılmaması gerekir. Bunun için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Özellikle Türkiye'ye yönelik herhangi bir saldırıyı önlemeye çalışacağız. Bunu her türlü platformda gerçekleştirmek için gayret göstereceğiz” diye konuştu.

Ankara temaslarında Irak'taki gelişmeleri detaylı şekilde görüştüğünü söyleyen Abdülmehdi, görüşmelerinde Irak'ın yaşadığı terör ve şiddeti ele aldıklarını kaydetti. Bu şiddetin tarihi boyutu olduğuna işaret eden Abdül Mehdi, bunun Saddam dönemine uzandığını kaydetti.

UZLAŞMAYLA ÇÖZÜLECEK

Kerkük sorununun da çözülmesi gerektiğini işaret eden Abdül Mehdi, bu konunun da anayasa, siyasi süreç ve uzlaşma yoluyla çözüleceğini kaydetti. Abdül Mehdi, görüşmelerinde petrol, ticaret, yeni sınır kapısı ve terör örgütü PKK'yı ele aldıklarını sözlerine ekledi.


Yanlış tercüme Gül'den döndü

Gül ile Abdulmehdi'nin düzenledikleri ortak basın toplantısında tercüman bir soruyu yanlış çevirince, Bakan Gül ile Başbakanlık Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu müdahale ettiler. Tercümanın, Mehdi'nin sözlerini,”Irak kendi içindeki terörle uğraşıyor, dış ülkelerin terörüyle uğraşmamamız gerek” şeklindeki tercüme etmesi üzerine Gül, “Sanırım arkadaşımız çeviride bir yanlışlık yaptı” diyerek araya girdi. Tercüman cümleyi kuramayınca Davutoğlu devreye girerek “Irak nasıl kendi içinde terörle uğraşıyorsa dış ülkelerin terörüyle'de uğraşması gerekmektedir” diyerek tercümeyi düzeltti.


yenişafak



Bu haber 392 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,659 µs