2 adres | " /> 2 adres | "/>

En Sıcak Konular

JİTEM'in sorulması gereken 2 adres

31 Aralık 2009 08:43 tsi
JİTEM'in sorulması gereken 2 adres 

TSK'nın faili meçhul cinayetlere bakan Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdiği 'Bünyemizde JİTEM yok' açıklaması tepki topladı.

Genelkurmay Başkanlığı'nın faili meçhul cinayetler davasına bakan Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdiği "Bünyemizde JİTEM diye bir birim mevcut değildir" yazısı tartışma başlattı.

Kutlu Savaş’ın raporu

Diyarbakır Baro Başkanı Emin Aktar, "Bu açıklama JİTEM'in yasa dışı oluşum olduğunu gösteriyor" dedi. Kutlu Savaş'ın hazırladığı Susurluk Raporu'nda varlığı kabul edilen JİTEM için önemli bir isimden daha açıklama geldi. Susurluk Araştırma Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış da "JİTEM'in eylemleri tartışmasız gerçek" dedi.

Her kesimden tepki geldi

Genelkurmay Başkanı namına Ceza Hukuk İşleri Şube Müdürü Hakim Albay Orhan Önder imzalı gönderilen bilgiye birçok kesimden tepki geldi. Albay Önder'in, ''Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde kurulmuş 'JİTEM' adında herhangi bir birim mevcut değildir'' sözlerini değerlendiren Diyarbakır Baro Başkanı Emin Aktar, JİTEM'in bağlı olduğu Jandarma'nın askeri ve idari yönden Genelkurmay Başkanlığı'na asayiş olarak da İçişleri Bakanlığı'na bağlı olduğunu vurguladı. Genelkurmay'ın cevabının JİTEM'in yaptığı eylemlerin yasa dışı olduğunu gösterdiğini belirten Aktar, "Oluşum yasa dışı ama içindeki görevliler, kamu görevlileri, eski itirafçılar ve jandarma personeli. Ve onlara maaş ödenirken, JİTEM'de görev yaptıklarına dair bordro düzenlemiş.

Jandarma’ya sorulsun

Bu durum, bu kadar açıkken hâlâ 'JİTEM yok' demek ne kadar doğru, bu da ayrı bir tartışma" dedi. Aktar, mahkemenin tek adrese yazı yazmak gibi bir zorunluluğunun olmadığını belirterek, Genelkurmay 'JİTEM yok' diyorsa, bir sonraki ara kararında Mahkeme Başkanı Jandarma Genel Komutanlığı'na ve İçişleri Bakanlığı'na da aynı konuyu sorabilir" şeklinde konuştu.

Varlığı tartışılamaz bir gerçektir

TBMM Susurluk Araştırma Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, JİTEM'in varlığının tartışmasız olduğunu söyledi. Elkatmış, Jandarma Genel Komutanlığı'nın o dönemde de JİTEM’in varlığını kabul etmediğini, ancak bunun kuruluşun yaptıklarıyla ortada olduğunu kaydetti. JİTEM, Susurluk Raporu'nda da "Varlığı tartışılan ancak eylemleri tartışmasız gerçek olan" diye tarif ediliyor. Elkatmış, Genelkurmay'ın yaptığı açıklamanın JİTEM gerçeğini değiştiremeyeceğini söyledi. Genelkurmay'ın hâlâ geçmişte yapılan hataların üstünü örtme anlayışı ile hareket ettiğini ileri süren Elkatkış, "Bir şeye yok demekle yok olmuyor. Nitekim o dönemde de Jandarma Genel Komutanlığı Susurluk Araştırma Komisyonu'na gönderdiği bir yazı ile 'JİTEM diye bir kuruluş yoktur' diye bildirmişti” dedi.

Ersever ve Doğan’ın sözleri

Elkatmış şöyle devam etti: “JİTEM'in varlığını dünya alem biliyor. Resmi kayıt ve evraklarda var. Para ödenmiş, maaş bord roları var. O tarihlerde JİTEM'e bağlı çalışan Binbaşı Cem Ersever'in, Ergenekon sanığı Albay Arif Doğan’ın açıklamaları var.”

Bölgede etkili çalıştı!

Kutlu Savaş tarafından hazırlanan Susurluk Raporu'nda, JİTEM'in nasıl kurulduğu, kimlerin görev aldığı tek tek anlatılıyor. Rapor'da JİTEM şu ifadelerle anlatılıyor: "Jandarma Genel Komutanlığı reddetse de JİTEM'in varlığı unutulabilir bir gerçek değildir. Jİ- TEM kaldırılmış, tasfiye edilmiş, personeli başka birimlerde görevlendirilmiş, evrakları arşive gönderilmiş olabilir. Özel timlerin sevk ve idaresini koordine etmek için Jandarma içinde JİTEM olarak adlandırılan grubun faaliyete geçirildiği görülmüştür. JİTEM bölgede etkili çalışmalar yapmıştır. Bunlardan mahalli Jandarma birliklerinin haberi olmadı.”

bugün



Bu haber 495 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,887 µs