En Sıcak Konular

Sigara ve benzine vergi zammı

31 Aralık 2009 08:24 tsi
2010'da 29,7 milyar liralık vergi artışı öngören Maliye, sigara ve akaryakıt üzerinden alınan maktu vergiyi artırdı.

Yeni artışa göre paket başına sigaranın 60 kuruş, 95 oktan kurşunsuz benzinin sabit vergisi ise 1,69 liradan 1,89 TL'ye çıktı. Motorinin maktu vergisi ise 1,30 lira oldu. Vergi artışları, yeni yıldan itibaren geçerli olacak.

Maliye, yeni yılda sigara tiryakisi ve arabası olanların cebini yakacak bir karar aldı. 2010'da 29,7 milyar liralık vergi artışı öngören bakanlık, tütün mamulleri ve akaryakıt üzerinden alınan maktu vergiyi artırdı. Buna göre paket başına sigaraya 60 kuruş, benzine 20, motorine ise 15 kuruş zam yapıldı. Düzenlemenin ardından bir paket sigarada 2,05 lira olan asgari maktu vergi tutarı 2,65 liraya yükseldi. 95 oktan kurşunsuz benzinin sabit vergisi ise 1,69 liradan 1,89 TL'ye çıktı. Motorinin maktu vergisi de 1,3045 lirayı buldu. Maliye Bakanlığı ile Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenen yeni oranlarda sigaranın maktu vergisi 60 kuruş artarken ilave olarak satış fiyatı üzerinden yüzde 58 olarak tahsil edilen vergi miktarı da yüzde 63'e yükseltildi. Senet ve sözleşmeler gibi değerli kağıtların yanı sıra silah ve inşaat ruhsatları gibi harçlardan alınan vergi de yüzde 10 oranında artırıldı. Maliye Bakanlığı'nın yeni yılda önemli oranda zam içeren MTV tutarları bazı mallara uygulanan ÖTV oranları, maktu ve asgari maktu, vergi tutarları ile harçlar ve Damga Vergisi nispet ve tutarlarına ilişkin kararname Resmi Gazete'de yayımlandı. Akaryakıtın ÖTV'sindeki artıştan, ilave olarak bir milyar TL'nin üzerinde gelir elde edilmesi planlanıyor. Sigaraya seyyanen paket başına yapılması düşünülen fiyat güncellemesinden ise bütçeye yaklaşık 2 milyar liralık yeni kaynak sağlanacak.

2010 yılı bütçesinde 2009 yılında yapılan vergi indirimlerinin kalkmasının ardından 3,2 milyar liralık gelir artışı öngörülüyor. Petrol, tütün ürünlerine yönelik ÖTV düzenlemesi ile cep telefonlarına ilişkin fiyat ayarlamalarından da 3,3 milyar lira gelir elde edilecek. 29,7 milyar liranın 17 milyar lirası buradan geliyor. Toplam vergi artışı içerisinde geriye kalan 12,7 milyar liralık miktar ise tahsilattaki artışla sağlanacak. Maliye Bakanlığı verilerine göre ÖTV artışlarından dolayı KDV'de öngörülen gelir artışı 979 milyon lira. Tütün mamullerinden son dört yılda bu yılki gerçekleşme beklentisiyle birlikte 41 milyar 164 milyon 538 bin liralık ÖTV geliri elde edilmiş olacak. KDV geliri de dahil edildiğinde söz konusu rakam, çok daha yukarı seviyelere çıkacak.

BENZİNDEN SONRA MOTORİNE DE ZAM

Öte yandan benzindeki artıştan sonra motorine de zam geldi. Bugünden geçerli olmak üzere kırsal motorin yüzde 3,70, Euro dizel fiyatları ise yüzde 3,39 oranında artırıldı. Yeni fiyat ayarlamalarıyla birlikte 1 litre kırsal motorin fiyatı 2,71 liraya, Euro dizelin ise 2,84 liraya yükseldi. Benzine önceki gün yapılan zamlarla 95 oktan kurşunsuz benzin fiyatı 3,41 TL'ye, 97 oktan benzin ise 3,52 liraya çıkmıştı.

zaman



Bu haber 570 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,447 µs