tuhaf açıklama | " /> tuhaf açıklama | "/>

En Sıcak Konular

Ertosun'dan tuhaf açıklama

31 Aralık 2009 08:20 tsi
Ertosun'dan tuhaf açıklama 
Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Üyesi Ali Suat Ertosun, devletin zirvesini hedefleyen suikast ve fişleme, izleme faaliyetleri kapsamında yapılan soruşturmayla ilgili tuhaf bir açıklama yaptı.

Ertosun, Genelkurmay'ın 'yasal' bulduğu Seferberlik Bölge Başkanlığı'ndaki aramaya itiraz etti. Soruşturmayı etkileyebilecek mahiyetteki açıklamasında, 'devlet sırrı' niteliğindeki belgelerin hâkim tarafından soruşturma aşamasında değil kovuşturma (mahkeme) aşamasında mümkün olabileceğini ileri sürdü.

Ergenekon iddianamesine de giren Kent Otel toplantılarına katılan ve sonradan davada sanık olan isimlerle görüştüğü ortaya çıkan Ertosun, HSYK'nın haziran toplantısında gündeme getirdiği ve Ergenekon gibi önemli davalarda görev yapan yargı mensuplarının görevden alınmasını içeren 'korsan kararname' ile adından söz ettirmişti.

Ertosun, dün yaptığı yazılı açıklamada son günlerde kamuoyunun gündeminde bulunan, "içeriği devlet sırrı niteliğindeki belgelerin incelenmesi ile ilgili olarak açıklama yapılmasına gerek duyulduğunu" savundu. Beş gündür süren aramayı hukuki bulmayan Ertosun, açıklamasında 'devlet sırrı niteliğindeki' belgelerin hâkim tarafından incelenmesinin kovuşturma (mahkeme-dava) aşamasında yapılabileceğini ileri sürdü. Ertosun, şu görüşü savundu: "Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun (CMK) 125. maddesinin ikinci fıkrası 'devlet sırrı niteliğindeki bilgileri içeren belgelerin ancak mahkeme hâkimi veya heyeti tarafından incelenebileceği' hükmünü amirdir. Bu konu CMK'nın TBMM'deki görüşmeleri sırasında ve daha sonra öğretide de ele alınmış olup sözü geçen hükmün soruşturma evresine değil, sadece kovuşturma evresine münhasır olduğu, mahkeme hâkimi veya heyetten, tek hâkimli mahkemeler ile heyet halinde çalışan mahkemelerin anlaşılması gerektiği kabul edilmiştir.''

Ertosun'un bu görüşüne karşın Genelkurmay Başkanlığı, arama için 'yasal' ifadesini kullanmıştı. Genelkurmay'ın konuya ilişkin önceki günkü açıklamasında şöyle denilmişti: "26 Aralık 2009 günü içeriği devlet sırrı niteliğindeki belgeleri kapsayan bölümde başlatılan arama faaliyeti, CMK'nın 125'inci maddesi uyarınca ilgili hâkim tarafından bizzat yapılmaktadır. Tamamen yasal çerçeve kapsamında yürütülmekte olan bu incelemenin bir müddet daha devam edebileceği anlaşılmaktadır."

CMK 125. madde

CMK'nın "İçeriği devlet sırrı niteliğindeki belgelerin mahkemece incelenmesi" başlıklı 125. maddesi şöyle:

"(1) Bir suç olgusuna ilişkin bilgileri içeren belgeler, devlet sırrı olarak mahkemeye karşı gizli tutulamaz.

(2) Devlet sırrı niteliğindeki bilgileri içeren belgeler, ancak mahkeme hâkimi veya heyeti tarafından incelenebilir. Bu belgelerde yer alan ve sadece yüklenen suçu açıklığa kavuşturabilecek nitelikte olan bilgiler, hâkim veya mahkeme başkanı tarafından tutanağa kaydettirilir.

Bu madde hükmü, hapis cezasının alt sınırı beş yıl veya daha fazla olan suçlarla ilgili olarak uygulanır."

zaman



Bu haber 621 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,570 µs