En Sıcak Konular

Erdoğan: AB'ye üyeliğimiz AB'ye katkıda sağlar

30 Aralık 2009 21:14 tsi
Belçika Başbakanı Yves Leterme ile ortak basın toplantısı düzenleyen Başbakan Erdoğan, 'Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği, hiç şüphesiz Avrupa'nın dünya barışı, istikrarı, uyumu ve refahına daha fazla ve güçlü şekilde katkıda bulunabilmesini sağlayacaktır

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği, hiç şüphesiz Avrupa'nın dünya barışı, istikrarı, uyumu ve refahına daha fazla ve güçlü şekilde katkıda bulunabilmesini sağlayacaktır' dedi.

Başbakan Erdoğan ile Belçika Başbakanı Yves Leterme, yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Erdoğan, yaptığı açıklamada, konuk Başbakan ile yaptığı görüşmeden ve kendisini Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Leterme'nin, Başbakanlık görevini üstlendikten hemen sonra ilk ziyaretlerinden birini Türkiye'ye yapmış olmasının kendilerini ayrıca mutlu ettiğini vurgulayan Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

'Avrupa Birliği'nin kurucu üyelerinden Belçika, bildiğimiz gibi Avrupa'nın merkezinde yer alan, siyasi ve ekonomik ağırlığı olan bir ülke. 1,5 asrı aşkın süredir diplomatik ilişkiye sahip olduğumuz Belçika ile ilişkilerimizi daha da geliştirmenin imkanlarını yollarını görüştük.

Belçika ile aramızdaki dış ticaret hacmimize baktığımız zaman, 2008 yılı sonu itibariyle 6 milyar avroyu aşmış durumda. Bundan sonraki süreçte de inanıyorum ki aynı kararlılıkla bunu devam ettirmenin gayreti içinde olacağız.

Belçika'da yaklaşık 180 bin soydaşımızın olması aramızda çok önemli bir köprü görevini de verme fırsatını vermekte. Böylece, Türkiye-Belçika ilişkilerinin geleceğini bu çok anlamlı kılmaktadır.

NATO müttefikimiz ve ileride AB çatısı altında bir arada olacağımız Belçika, bizler için önemli bir ülke. Bu önemden dolayıdır ki, ilişkilerimizi her alanda geliştirmeyi, özellikle terörle mücadele konusunda mevcut olan bazı yaklaşım farklılıklarımızı çözmek için de diyalog yolunu açık tutmayı tercih etmekteyiz. Unutmamalıyız ki, terör her nerede yaşanırsa yaşansın, bütün insanlar için bir tehdit oluşturmaktadır. Bu bağlamda Belçika ile tesis edilen ve ilki geçtiğimiz yıl düzenlenen adalet, içişleri, dışişleri bakanları üçlü görüşme mekanizmasının yararına ve devamının gerekliliğine inandığımızı karşılıklı olarak teyit ettik'


TÜRKİYE'NİN AVRUPA BİRLİĞİ İÇİN ÖNEMİ

Belçika'nın, temmuz ayında AB dönem başkanlığını devralacağını anımsatan Başbakan Erdoğan, 'Belçika'nın, bu dönemde AB müzakere süreci çerçevesinde ahde vefa ve hakkaniyet ilkelerine sadık kalarak yapıcı çalışmalarda bulunacağına inancımız tamdır. Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği, hiç şüphesiz Avrupa'nın dünya barışı, istikrarı, uyumu ve refahına daha fazla ve güçlü şekilde katkıda bulunabilmesini sağlayacaktır' dedi.

Başbakan Erdoğan, konuk Başbakanın ziyaretinin gerek Türkiye-Ermenistan, gerek Kıbrıs konusu, gerekse Türkiye'nin, Belçika ile eğitim ve kültürel ilişkiler noktasındaki ilişkilerinin değerlendirildiği verimli bir görüşme olduğunu söyledi.


aa



Bu haber 501 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,881 µs