En Sıcak Konular

Albay 4.5 saat ayakta ifade verdi iddiası

30 Aralık 2009 15:42 tsi
Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı’nda görevli 8 subay dün sabah erken saatlerde gizlice adliyeye getirildi. Suikast iddiasına adı karışan Albay Erkan Y.B. 4.5 saat süren ifadesi boyunca ayakta durdu.

BAŞBAKAN Yardımcısı Bülent Arınç’a suikast soruşturması kapsamında gözaltına alınan 8 askeri personel dün sıkı güvenlik önlemleri altında adliyeye sevk edildi ve soruşturmayı yürüten Özel Yetkili Savcı Mustafa Bilgili’ye ifade verdi.

Arınç’ın evinin yakınında bulunduğu gerekçesiyle ismi suikast iddiasına karışan Albay Erkan Y.B., Savcı Mustafa Bilgili’nin karşısında 4.5 saat ayakta ifade verdi.

 Albay, ifade sırasında zaman zaman savcının gösterdiği bazı belgelere bakmak için masasına kadar gitti.

 

RİNG ARAÇLA GELDİ

Ankara Seferberlik Tetkik Bölge Başkanı Albay Yusuf A., Albay Erkan Y.B., Albay Saim A., Binbaşı İbrahim G., başçavuşlar Ahmet B., Muzaffer A., Osman D., er Serkan T., gözaltı süresinin dolmasına saatler kala Savcı Mustafa
Bilgili’nin talimatı üzerine gözaltında tutuldukları Merkez Komutanlığı’ndan
dün sabah alınıp askeri tutukluların cezaevine götürülmesinde kullanılan “ring” adı verilen araçlar ile adliyeye getirildi.

ETTEN DUVAR

Basın mensuplarının görüntü almalarının engellenmesi için özel önlemler alınması dikkat çekti.

Askerleri taşıyan ring aracı adliyenin arka tarafına alındı. Askerler tutukluların bekletildiği nezarethaneye götürüldü.

4 SAAT NEZARETTE

Sivil giyimli askerler de ring aracının çevresinde ‘etten duvar’ oluşturdu. Sabah 08.00’de nezarethaneye alınan askeri personel 4 saat burada bekletildi.

Öğle saatlerinde Savcı Bilgili, askerleri ifadeye çağırdı. İlk olarak suikast planı iddiası ile suçlanan Albay Erkan Y.B., Bilgili’nin odasına alındı.

Avukat Süleyman Ayhan, savcı masasının önündeki koltuğa otururken, Albay Y.B. 4.5 saat süren ifadesini ayakta verdi. Bilgili zaman zaman soruşturma sırasında ele geçirilen belgeleri Albay Y.B’ye gösterdi.


BASINA YASAK

Savcı Bilgili ve Başsavcı Vekili Hamza Keleş’in talimatıyla, görüntü alınmasının engellenmesi için basın mensuplarının koridorları boşaltması istendi.

Basın mensuplarının 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ni ve Savcı Bilgili’nin odasını uzaktan gören aynı kattaki 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nin bulunduğu
bölümde dahi beklemeleri engellendi.

Oturarak ifadeye yasal engel yok

Ceza Muhakemeleri Yasası’nın 231. maddesinde “Hüküm fıkrası herkes tarafından ayakta dinlenir” derken, ‘ifade’ye ilişkin hüküm yok.

Buna karşılık, 148. maddede ifade için “Şüphelinin ve sanığın beyanı özgür iradesine dayanmalıdır. Bunu engelleyici nitelikte kötü davranma, ‘yorma ’ gibi bedensel veya ruhsal müdahale yapılamaz” deniliyor.

Savcı,3 subaya‘suikast’ tutuklaması istedi mahkeme serbest bıraktı

ANKARA Seferberlik Tetkik Kurulu Bölge Başkanlığı’nda yapılan ilk aramada
gözaltına alınan ve dün savcılık tarafından yaklaşık 9 saat ifadeleri alınan
8 askerden 3’ü tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevk edildi, 5’i ise savcılıkta bırakıldı.

SUİKAST İDDİASINDA TUTUKLU YOK

Bülent Arınç’ın evinin önünde yakalandıktan sonra bırakılıp ikinci kez gözaltına alınan Albay Erkan Y. B., Binbaşı İbrahim G., ile Seferberlik Tetkik Kurulu Bölge Başkanı Albay Yusuf A., Nöbetçi Hâkimliği’nde hâkim karşısına çıktı.

“Suikast iddiası ve delilleri karatmak” suçlamasıyla tutuklanması istenen subaylar, serbest bırakıldı. 12. Ağır Ceza Mahkemesi daha önce de önemli bir karara imza atmış; Genelkurmay Askeri Savcılığı’nın aramalara ilişkin basına yayın yasağı getirilmesi talebini reddetmişti.

Haberturk



Bu haber 577 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,961 µs