En Sıcak Konular

ABD Lieberman'ın ipini kesti!

30 Aralık 2009 09:54 tsi
ABD Lieberman'ın ipini kesti! İyibilgi der ki: '60'dan geriye sayın'!.. iyibilgi Ankara

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Liebarman’ın küresel imajı hakkında her ülke az çok fikir sahibi. Ama bunun ötesinde, İsrail-Filistin sorunun da önemli bir kilit(leme) noktasında bulunduğu da gerçek.

Esasen, hem İsrail hem bölge ve hem de Batı dünyası açısından Liebarman gittikçe sorunlu bir sima haline geliyor.

Hemen anımsanacağı en taze gelişme, bilindiği gibi “Türkiye'ye yer yok” açıklamasıydı.

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Suriye ile olası görüşmelerde Türkiye'ye yer olmadığını söylemişti iki gün önce.

“Aralarında Savunma Bakanı Ehud Barak, Altyapı Bakanı Benjamin Ben-Eliezer ile bazı İşçi partisi yetkilileri ve kabineden diğer bakanlarında bulunduğu toplantıda, bazı isimlerin "Suriye ile görüşmelerde Türkiye'nin hâlâ arabulucu olabileceği" yönündeki ifadeleri üzerine Lieberman, "Ben bakan oldukça Suriye ile görüşmelerde Türkiye'nin yeri yok" demiş idi.”

Sanırız bu cümlelerin içinde insanların gözüne pek batmayan “çözüm noktası”, “ben bakan oldukça” cümlesinde gizli olabilir!

Dışişleri Bakanı'nın bu sözlerine Sosyal Güvenlik Bakanı Yitzhak Herzog, "Lieberman'ın görüşlerinin hükümetin pozisyonunu yansıtıp yansıtmadığını netleştirmeliyiz" diyerek tepki göstermesi de küçük ama önemli bir işaret sayılmalı.

Aslında Başbakan Erdoğan’ın benzer konulardan bahsederken, “İsrail önce kendi içinde uzlaşsın, ayrılıklarını halletsin” mealindeki sözleri de bu manada okunabilir.

Mesaj: Washington’dan. Ankara çıkışlı. İsrail varışlı!

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Liebarman’ın Türkiye’nin arabuluculuğuna ilişkin fikirlerini bu denli açık ifade etmesinden hemen sonra (!) Türkiye’den bir yanıt geldi.

Daha doğrusu, Türkiye’den gelen bir çok yanıtın içinde coğrafi olarak Türkiye’den ama aslen Washington’dan bir yanıt.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi James Franklin Jeffrey, "Arabuluculuğu için Türkiye'nin yanındayız" dedi.

Büyükelçi Jeffrey, Türkiye’yi desteklediklerini söyledi ve “İsrail-Suriye arabuluculuğu için Türkiye'nin yanındayız. Eğer iki taraf da bunu kabul ederse biz bunu destekliyoruz. Özellikle Türkiye’yi arabulucu olarak görüyoruz. Çünkü eskiden, bir sene önceye kadar Türkiye başarılı bir rol oynuyordu” diye de ekledi.

Zamanlaması da içeriği de gayet tumturaklı ve manidar. Peki ama Tel Aviv’de durum ne.

Lieberman’ın Türkiye’ye yönelik sözlerinin koalisyon hükümetinde sıkıntıya neden olduğu açık. Başbakan Netanyahu’nun Bakan Ben Eliezer’le Lieberman’ın arasına girmek zorunda kaldığı söyleniyor.
 
Bilindiği gibi Ben Eliezer, Ankara’nın Suriye-İsrail görüşmelerindeki arabulucu rolünü savunuyordu. Lieberman’ın ise o konuşmasında hem Elizer’i hem de Savunma Bakanı Ehud Barak’ı da eleştirmişti.

Durum ne kadar ciddi? Bu sorunun yanıtı İsrail Başbakan’ının hangi tarafta olduğunda gizli. Bu soruya bugün için Eliezer ile Barak’ın cephesinde diyebiliriz.

En somut göstergesi de şu; Başbakan Netanyahu Mısır gezisine çıkıyor ve Dışişleri Bakanı’nı gezinin dışında bıraktı! Onun yerine Eliezer’i aldığı dillendiriliyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,588 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,088 µs