En Sıcak Konular

"Kürt yönetimi ile teması Washington istiyor!"

0 0 0000 00:00 tsi
Cumhuriyet gazetesinin dün manşetten verdiği bu haber ne kadar doğruluk payı taşıyor? Onur Öymen'in ileri sürdüğü bu iddiaya, hükümet üyeleri sert tepki gösterdi. Ancak gelişmeler hükümet üyelerini yalanlıyor.

CHP’li Onur Öymen, hükümetin K.Irak’taki Kürt yönetimiyle temas kurmasına yönelik telkinin Washington’dan geldiğini ileri sürdü. Öymen, bu mesajın Başbakan ile görüşen ABD eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Holbrooke tarafından iletildiğini söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen’e göre hükümetin Kuzey Irak’taki Kürt yönetimiyle diyalog kurmasına yönelik girişimin perde arkasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Holbrooke ile yaptığı görüşme var.

Öymen, bu bilgiyi kendisine Münih’te görüştüğü Holbrook’un bizzat verdiğini söyledi. Öymen, “Orada açıkça şunu söyledi; ‘Kuzey Irak’ta adı resmen devlet olmasa da, fiilen devlet haline dönüşen oluşum var ve bu belki Tayvan gibi bir model olur. Türkiye’ye tavsiyemiz, yerel yöneticilerle görüşmesi ilişkiye geçmesi, K.Irak’taki Kürt yönetimini muhatap alın, gelişmeleri sineye çekin.’ Bunu telkin ediyor” dedi.

Holbrooke’un, Kuzey Irak’taki Kürt yönetiminin Kerkük’teki referandumun ertelenmesine karşı çıktığını ve PKK ile mücadeleye yanaşmadığını ifade ettiğini söyleyen Onur Öymen, Holbrooke’un temaslarının arkasında ABD hükümetinin olduğunu savundu.

Öymen, “Dayton Barış Anlaşması’nın mimarı olarak bölgede aklınca çözüm arıyor ama bölgenin gerçeklerinin farkında değil. Temasları kişisel keyfi bir iş değil, arkasında kendi hükümetinin bağlantıları var. Hükümetler resmen söyleyemeyecekleri şeyleri bazen aracılara söyletirler” diye konuştu.

ABD eski dışişleri bakan yardımcısı Holbrooke, Şubat ayı başında Başbakan Erdoğan’la görüştükten sonra Kuzey Irak’a geçerek Kürt liderle de biraraya gelmişti.

Başbakanlık'tan yalanlama

CHP Başkan Yardımcısı Onur Öymen’in Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ABD eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Holbrooke ile yaptığı görüşmeye ilişkin iddialarına çifte yalanlama geldi.

Başbakanlık basın merkezinden yapılan açıklamada, iddiaların gerçek dışı olduğu belirtilerek "Görüşmede, habere konu edilen ’Tayvan Modeli’ ve diğer hususlar gündeme gelmemiştir" denildi.

Bağış: Öymen'in iddiaları gerçek dışı

Erdoğan’ın Dış Politika Danışmanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Egemen Bağış da, Öymen’in "Kürt liderle görüşmeyi ABD söyletti" iddialarını yalanladı. Bağış özetle şunları söyledi: "Holbrooke, ABD’ye dönüşünde Irak ile ilgili bir makale yazacağını ve bu makaleyle ilgili Sayın Başbakanımızın görüşlerini dinlemek istediğini belirtmiştir. Sayın Başbakanımız da Türkiye’nin Irak ile ilgili hassasiyetlerini dile getirmiş, Irak’ın toprak bütünlüğüne vurgu yaptıktan sonra Kerkük’ün özel statülü bir bölge olması gerektiğini vurgulamıştır. Sayın Başbakanımız, başka türlü Kerkük’te huzurun sağlanmasının imkansız olduğunu belirtmiştir. Öymen’in iddiaları tamamen asılsız ve mesnetsizdir."

Kaynaklar: Hürriyet, CNNTurk, NTV



Bu haber 220 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,481 µs