kritik tespit | " /> kritik tespit | "/>

En Sıcak Konular

Temizlenen bilgisayarlarda kritik tespit

30 Aralık 2009 08:40 tsi
Temizlenen bilgisayarlarda kritik tespit 

Bülent Arınç’a suikast ve takip iddialarıyla ilgili yürütülen soruşturmada 'temizlenen' bilgisayarların 'image'larına el konuldu. İmage almak nedir?

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a suikast ve takip iddialarıyla ilgili yürütülen soruşturmada harddiskleri "temizlenen" bilgisayarların "image"larına el konuldu. Soruşturmayı yürüten Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgin'in talimatıyla gözaltına alınan 5 subay ile iki astsubayın karargahta kullandıkları bilgisayarları incelemeye alındı.

Veriler tespit edilecek

Özel Yetkili Savcı’nın "bilirkişi" olarak atadığı iki bilim uzmanı polis, Albay Erkan Yılmaz B. ile Binbaşı İbrahim G’nin "imha temizlik programı" kalıntılarına rastlanan harddiskleri üzerinde teknik çalışma başlattı. Harddisklerden silinen veriler kurtarılmaya çalışılıyor. Teknik çalışmaların sonunda Özel Harpiçi Albay Erkan Yılmaz B. ile Binbaşı İbrahim G'nin harddisklerden sildikleri veriler tespit edilecek.

Neyi sildikleri belirlenebilir

Bilişim uzmanları, "image" incelemesinde "temizlenen" tüm verilere ulaşılmasının mümkün olmayacağına işaret ederek, "Tamamı olmasa bile silinen verilerin bir bölümüne ulaşılabilir" değerlendirmesi yaptı. Özel yazılımlar ile geri çağırılmayacak şekilde "silinen" dosyalar içerisinde Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir gibi önemli siyasetiler ile üst düzey bürokratlara dönük "fişleme" ile "takip-tarassut" kayıtlarının olduğu öne sürülüyor.

Diğer askerler de temizledi mi?

Subay Erkan Yılmaz B., binbaşı İbrahim G., Yüzbaşı Osman D., üsteğmen Nuh C. ile iki astsubay başçavuşun kullandığı bilgisayarların "image'ları da alındı. Bu beş askeri personelin bilgisayarlarında da 'temizleme' yapılıp yapılmadığı tespit edilecek. 

**İmage almak nedir?

İmage almak kısaca cd yada dvdnin resmini çekip hdd de saklama işlemi. Kopyala yapıştırdan farkı ise k/y klasör olarak kopyalar, imaj ise bunu tek bir dosya haline getirir sanki rarlanmış gibi daha farklı uygulama.

İmaj almanın mantığı?

Optik depolamaların (cd dvd vs) çabuk yıprandığı ortamlarda veriyi HDD de DVD olarak saklamak için kullanılır ve CD ile çalışan uygulamalarda her seferinde cd takıp çıkartmak olmaması için bu imaj dosyası  bilgisayara okutulur.

bugün



Bu haber 1,049 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,925 µs