En Sıcak Konular

Uçak kazasının suçlusu bulundu

30 Aralık 2009 08:26 tsi
Uçak kazasının suçlusu bulundu 
İstanbul-Amsterdam seferini yaparken havalimanına 500 metre kala yere çakılan THY uçağının düşüş sebebi ortaya çıktı.

Hollanda Güvenlik İdaresi'nin hazırladığı raporda, kazaya uçağın sol irtifa göstergesinin bozuk olmasının yol açtığı belirtildi. Cihazın bozuk olmasından ise Boeing firması sorumlu tutuldu.

Hollanda Güvenlik İdaresi, İstan-bul-Amsterdam seferini yapan THY uçağının, inişe geçtiği sırada düşmesiyle ilgili raporunu tamamladı. 3'ü mürettebat 9 yolcunun ölümüne yol açan kazanın sebebi üzerine birçok iddia ortaya atılmış, kaptan pilot Hasan Tahsin Arısan'ın uçağı otomatik pilotta kullanması eleştirilmişti. Zaman'ın ulaştığı raporda, üretici firma Boeing yüzde 80 kusurlu çıkarken, pilotlarda hata görülmedi. Kazaya, uçağın sol irtifa göstergesinin (radyo altimetre) bozuk olmasının yol açtığına dikkat çekildi. Cihazın bozuk olmasından da uçağın imalatçısı Boeing sorumlu tutuldu. Kazayla ilgili Hollanda Schiphol Havaalanı işletmesi ve THY ise yüzde 10'ar kusurlu bulundu. Raporunu taraflara gönderen Hollanda Güvenlik İdaresi, 60 gün içinde itirazların iletilmesini istedi.

Raporda, uçağın sol tarafındaki altimetrenin arızalı olmasının, iniş sırasında uçağın aniden hız kesmesine ve bunun da kazaya sebep olduğuna işaret edildi. Pilotun, altimetrenin arızalı olduğunu fark ettiğinde ise artık geç olduğuna dikkat çekildi. Uçağın otomatik pilota bağlı olmasının yanlış bir uygulama olmadığı da vurgulandı. Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği Genel Sekreteri Musa Alioğlu, raporu, 'hakkın teslimi' olarak yorumladı. Hollanda makamlarının kazanın ardından THY'ye yüklendiğini hatırlatan Alioğlu, "Rapor, saldırıların haksız olduğunu ortaya koyuyor. Adalet tecelli etmiştir. Hem hukuki hem teknik anlamda THY temize çıkmıştır." dedi.

THY'nin Boeing 737-800 tipi 'Tekirdağ' uçağı, 25 Şubat 2009'da 124 yolcu ve 7 mürettebatıyla Hollanda'nın Amsterdam kentinde Schiphol Havaalanı pistine yaklaşık 500 metre kala düşmüştü. 3 parçaya ayrılan uçaktaki 3'ü mürettebat 9 kişi ölmüş, 84 kişi de yaralanmıştı.

İlk raporda da 'Hata altimetrede' denmişti

Kazayla ilgili araştırma çalışmalarını yürüten Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyi'nin başkanı Pieter van Vollenhoven, 4 Mart'ta ilk bulguları açıklamıştı. Karakutu çözümlemelerine göre uçağın otomatik pilota bağlı olarak iniş yaptığını anlatan Vollenhoven, uçak havaalanına yaklaşırken sol irtifa göstergesinin hatalı çalışması sonucu yanlış yükseklik sinyali verdiğini belirtmişti. Bu sinyalin, otomatik pilot tarafından kabine uyarı olarak geldiğini, ancak uyarıya pilotların geç tepki gösterdiğini ileri sürmüştü. Pilotlar devreye girdiğinde uçağın çok alçaldığını, hız kaybettiğini ve tekrar yükselemediğini kaydetmişti. Vollenhoven, Boeing 737-800 tipi uçaklarda irtifa göstergelerinde görülen bu hataya ilişkin üretici firmanın uyarıldığını da bildirmişti. 

zaman



Bu haber 711 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,601 µs