Kazılsın | " /> Kazılsın | "/>

En Sıcak Konular

Baro harekete geçti: Kazılsın

30 Aralık 2009 08:21 tsi
Baro harekete geçti: Kazılsın 
Güneydoğu'da TSK bünyesinde yıllarca tercümanlık yapan Yıldırım Beğler'in itirafları, hukukçuları harekete geçirdi.

Şırnak Barosu, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak, Beğler'in tarif ettiği yerlerde kazı yapılmasını istedi. Kazıda insanlara ait parçaların çıkması halinde kayıp başvurusu yapan kişilerden DNA örnekleri alınarak karşılaştırma yapılacak.

Silopili Mehmet Bilgiç ve Halil Birlik, Irak'la ticaret yapan işadamlarıydı. Haftada bir Kuzey Irak'a mal götürüp getiriyorlardı. 7 Kasım 1996'da yine Irak'a gidiyorlardı. Silopi'den ticari taksiye binerek, 10 kilometre uzaklıktaki Habur Sınır Kapısı'na geldiler. Burada çıkış işlemlerini tamamlayan işadamları, komşu ülkeye doğru yola çıktı. Görgü tanıklarına göre işadamları, Türkiye sınırları içerisindeki Hezil Köprüsü'ne kadar gitti, burada Özel Kuvvetler'e ait bir grup asker tarafından alıkonuldu. Hikâyenin bundan sonrası yok. Mehmet Bilgiç ve Halil Birlik 13 yıldır kayıp. Aileleri, bütün araştırmalara rağmen iki işadamının akıbetini öğrenemedi. Ta ki Güneydoğu'da Genelkurmay'a 16 yıl tercümanlık yapan Yıldırım Beğler'in verdiği röportaja kadar.

Beğler, işadamlarını, kendisinin de içinde bulunduğu grubun aldığını ve bölgede 'Mete Binbaşı' olarak nam salan Mustafa Levent Göktaş'a teslim ettiğini söyledi. Göktaş'ın iki işadamını infaz ettiğini ileri süren Beğler, cesetlerin Silopi'nin Aktepe köyü yakınlarındaki Ateşalan mevkiine gömüldüğünü aktardı. Bu itiraflar hukukçuları harekete geçirdi. Şırnak Barosu, söz konusu yerin kazılması için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuruda bulundu. Baro Başkanı Nuşirevan Elçi ve kayıp işadamlarının aile avukatı Nazan Birlik, başsavcılığa dilekçeyi birlikte sundu. Avukatlar, özel yetkili savcı nezaretinde Beğler'in ifadesinde geçen ölüm tarlalarında kazı yapılmasını talep etti. Elçi, insanlara ait parçaların çıkması durumunda kayıp başvurusu yapan kişilerden DNA örnekleri alınarak karşılaştırma yapılacağını söyledi.

Silahlı Kuvvetler bünyesinde 16 yıl görev yapan bir kişinin iddialarının ciddiye alınması gerektiğini vurgulayan Elçi, şöyle devam etti: "Halihazırda cumhuriyet başsavcılığına Silopi'deki kayıplarla ilgili 70'e yakın başvuru var. Söz konusu iddialar basında yayınlandıktan sonra Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı'nın harekete geçmesi gerekirdi. İddialar ivedilikle soruşturulmalıydı. Ama maalesef şu ana kadar gelişme yaşanmadı. Savcılardan önce başkaları harekete geçerse, deliller ortadan kaldırılabilir. Savcıların ellerini çabuk tutması gerekir." 

zaman



Bu haber 520 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,392 µs