En Sıcak Konular

Türkiye-Suriye ilişkileri ''stratejik işbirliği''

29 Aralık 2009 20:28 tsi
Suriye Ekonomi ve Ticaret Bakanı Amir Hüsnü Lütfi, Türkiye-Suriye ilişkilerini ''stratejik işbirliği'' olarak nitelendirerek, bu işbirliğinin petrol, doğalgaz, sulama ve ulaşım dahil birçok alanı kapsadığını söyledi.

Suriye'nin, coğrafi konumu itibariyle Arap, Körfez ve Afrika ülkelerine açılan bir kapı olduğunu beirten Amir Hüsnü Lütfi, geçen hafta başkent Şam'da düzenlenen yüksek stratejik işbirliği konseyi toplantıları çerçevesinde imzalanan anlaşmalara ilişkin bilgi verdi.


Suriye Resmi Haber Ajansı SANA'nın haberine göre, resmi bir ziyaret sırasında konuşan Lütfi, Arap doğalgazının Suriye üzerinden Türkiye'ye aktarılması için gerekli olan boru hattının döşenmesi için çalışmaların sürdüğünü bildirdi.


Lütfi, Suriye'nin Dicle Nehri'nden alacağı suyu Haseke'ye taşıyarak tarımsal üretimin canlandırılmasının yanısıra yeni iş fırsatlarının oluşturulmasının da sağlanacağını kaydetti.


Asi Nehri üzerinde kurulması planlanan ortak baraja ilişkin anlaşmanın da imzalandığını hatırlatan Lütfi, ''(Bu projeyle birlikte) iki ülkenin yararına olan bölgesel kalkınmayı hedefliyoruz'' diye konuştu.
Lütfi, iki ülke arasında 2007 yılında imzalanan serbest ticaret anlaşmasına hizmet sektörünün de eklenmesiyle birlikte ticaret konusundaki işbirliğinin derinleşeceğini dile getirdi.


''(Ortadoğu) bölgesinde oluşturulan bölgesel işbirliğinin dünya ülkeleri tarafından yakından izlendiğini'' belirten Lütfi, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın ''Bölgenin kaderini ancak bölge halkları çizebilir'' sözünü hatırlattı.


Diğer taraftan Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim de Suriye Halk Meclisi'nin toplantısında, ''Türkiye-Suriye ilişkilerinin yakın gelecekte Lübnan, Ürdün ve Irak'ı kapsayacak yapının çekirdeğini oluşturduğunu'' söyledi.

Zaman



Bu haber 647 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,303 µs