Berberoğlu | " /> Berberoğlu | "/>

En Sıcak Konular

Yeni Amiral şeyh torunu Berberoğlu

29 Aralık 2009 15:41 tsi
Yeni Amiral şeyh torunu Berberoğlu Amiral gemisindeki değişiklik, Hükümet-Doğan Grubu ilişkilerini nasıl etkileyecek?

Liberalses sitesinden Yasin Oğuz'un analizine göre, Berberoğlu kendinden "bekleneni" vermeyebilir. İşte nedeni:

"Uzun süredir Özkök’ün Hürriyet’in kaptan köşkünden ayrılması için büyük bir kampanya yürütülüyordu. Özkök’ün Başbakan Tayyip Erdoğan’la kan uyuşmazlığının olduğu bilinen bir gerçekti. Gazeteyi Danıştay Saldırısı’nın ardından konumlandırdığı yer de oldukça yanlıştı. Hürriyet gibi bir gazeteyi cephe haline getirmiş, Aydınlık ya da Cumhuriyet gibi gazetelerde yazabilecek yazarlarla doldurmuştu. Ancak tüm bunlara rağmen rahatlıkla taviz verip, Hürriyet’i asli yörüngesine sokabilecek tek isim de Doğan grubunda Özkök’ten başkası değildi.

Ertuğrul Özkök, toplumsal trendleri çok iyi yakalayan ama siyasi trendleri, devletin gittiği yönü özellikle son yıllarda tespitte zorlanan bir isimdi. Onun Hürriyet’in kaptan köşkünden ayrılışının en önemli sebebi buydu.

Enis Berberoğlu ise yüzünde tebessümü eksik olmayan, herkesle oturup konuşabilen, özellikle kendisini merkez medyaya beğendirme hevesinde olan İslamcı medya mensuplarının sevdiği bir isim. Büyük olasılıkla iktidara yakın bu gazeteciler AKP nezdinde Enis Berberoğlu için iyi referans olmuşlardır.

Berberoğlu’nun başka bir artısı da Türkiye’de şu anda perde arkasında gelişmeleri yönlendiren kurumlarla arasının çok iyi olmasıdır. Özkök ve ekibinin Hürriyet ve Doğan Grubu’ndaki tavrını “yabancı bir ülkenin çıkarları için çalışıyorlar” diye değerlendiren ekip için Berberoğlu’nun gelişi elbette olumlu bir gelişme.

Hürriyet, Berberoğlu ile birlikte bu ekibin yönlendirmesine daha açık hale gelecek. Bu anlamda kısa vadede Hürriyet’in Ergenekon Davası ve çevresindeki gelişmelere bakışında orta yolcu bir çizgi izlemesi daha muhtemel. Berberoğlu, hem Ankara’da edindiği çevre, hem de yüzündeki eksik olmayan tebessümle hükümete yakın olmaya çalışacak. En azından aradığında cumhurbaşkanına, başbakana ulaşmakta güçlük çekmeyecek. Referansları sağlam.

Ancak tüm bunlara rağmen Türkiye’nin askeri vesayet rejiminden çıkması için yapılması gerekenlere açık bir desteği asla olmayacak. Kavganın sonunu görmek isteyecek. Askerin kesin yenilgisine inandıktan sonra Hürriyet’i orta yolcu çizgisinden çıkartıp, demokrasi yanlılarıyla iş tutacak. O güne kadar Berberoğlu’ndan aksini beklemek yanlış olacak."

Gene aynı sitede yayınlanan Berberoğlu ilgili bir habere göre de Enis Bey bir şeyh torunu imiş:

"Enis Berberoğlu'nun yıllar önce yazdığı bir yazıda ailesinin geçmişinden bahsettiği geldi aklımıza. Hürriyet'in yeni genel yayın yönetmeninin dedesinin bir Rufai ve Kadiri Şeyhi olduğunu biliyor muydunuz? Berberoğlu bunu 2005'te bizzat kendi açıklamıştı.

İşte 24 Nisan 2005 tarihinde Hürriyet gazetesindeki köşesinde Berberoğlu'nun yazdıkları.

Bakın o yazısında Berberoğlu, farklılıklar ve azınlıklardan endişe eden toplumu anlatırken ailesinin geçmişini nasıl anlatıyor:

"Berberoğlu (cumhuriyetten önce Berberzade) soyadının geçmişi, vakıf kayıtlarında 200 yıl geriye kadar takip edilebiliyor.

Dedem İzmir'de Rufai ve Kadiri tekkesinin şeyhiydi, babam imanlı bir sosyalist. Ablam siyasete hiç bulaşmadı, bendeniz tescilli sosyal demokratım.

Şimdi gelin bu ailenin siyasi ve dini çizgisini, soyağacı veya kan bağıyla izaha yeltenin, mümkün mü? Ama Sebatayizmin kalıtımsal hastalık gibi miras kaldığına, ailenin her ferdine bulaştığına kolayca inanıyoruz, ayıp değil mi?

Fakat daha da önemlisi, yüzde 99'u homojen bir toplumun kendine güvenine uygun davranmıyoruz, çoğunluğun yarattığı gücün ikizi olması gereken olgunluğu göstermiyoruz. Azınlıktan, daha da doğrusu farklılıktan korkuyoruz, yazık!"

Liberalses



Bu haber 4,772 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,104 µs