En Sıcak Konular

Jeffrey: Türkiye'yi arabulucu olarak hoş görüyoruz

29 Aralık 2009 13:21 tsi
ABD'nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, İsrail ile Suriye arasındaki barış müzakerelerinde Türkiye'nin arabuluculuğuyla ilgili olarak, "Eğer iki taraf bir arabulucu kabul ederse, biz bu arabuluculuğu destekliyoruz. Özellikle Türkiye'yi arabulucu o

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Konya'ya gelen Jeffrey, ilk olarak Mevlana Müzesini ziyaret etti. Ziyarette özellikle müzede sergilenen el yazması eserlere ve Kuran-ı Kerim'lere ilgi gösteren Jeffrey'e Mevlana Müzesi Müdürü Yusuf Benli bilgi verdi.

Büyükelçi Jeffrey, daha sonra Konya Valisi Aydın Nezih Doğan'ı makamında ziyaret etti.

Burada şeref defterini imzalayan Jeffrey, Konya'ya ikinci kez geldiğini, kentin tarım ve endüstri açısından çok önemli olduğunu söyledi.

İhracat ve endüstriyel potansiyel olarak Konya'nın Türkiye'nin önemli kentlerinden olduğunu ifade eden Jeffrey, ABD ile ilişkilerin daha da geliştirilmesini istediklerini belirtti.

Jeffrey, Konya ile turizm, akademik ve sanayi anlamında işbirliklerinin olduğunu, ancak bunun daha da geliştirilmesi için Konya'ya özel bir temsilci görevlendirdiklerini belirtti.

İstanbul, İzmir ve Kayseri ile iyi ilişkiler içinde olduklarını anımsatan Jeffrey, Konya ile ilişkiler noktasında biraz daha çaba göstermek istediklerini anlattı.

Vali Doğan da Konya'nın ekonomisinin tarım ve sanayide konumlandığını belirterek, şehirde önemli bir gelişme trendi bulunduğunu ve bununla gurur duyduğunu belirtti.

Konya'nın özellikle şehircilik açısından önemli mesafeler kat ettiğini ifade eden Doğan, bunda belediye başkanlarının niteliklerinin yanı sıra Konya halkının kurallara uyma özelliğinin de etkili olduğunu bildirdi.

-SORULAR-

Bir gazetecinin İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın Suriye ile müzakerelerle ilgili olarak "Ben görevde olduğum sürece Türkiye arabulucu olamaz" dediğinin hatırlatması üzerine Jeffrey, "Eğer iki taraf bir arabulucu kabul ederse biz bu arabuluculuğu destekleriz. Özellikle Türkiye'yi arabulucu olarak hoş görüyoruz. Çünkü bildiğiniz gibi bir sene önceye kadar Türkiye, son derece önemli ve başarılı bir rol oynuyordu" diye konuştu.

Büyükelçi, bir başka basın mensubunun İran ile ilgili sorusunu yanıtlarken de şunları söyledi:

"Biz Türk hükümetine teşekkür ediyoruz. Çünkü bu konuda Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu aktif bir rol oynuyor. Çok yakın temaslarımız var Türkiye ile. İnşallah bu kriz bir sona varacak, fakat çok ciddi bir durum bütün dünya için. İyi bir sonuç ortaya çıkmazsa Birleşmiş Milletler bu konuyu ele alacak."
 
aa



Bu haber 578 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,470 µs