En Sıcak Konular

Erken seçim sözü ortalığı karıştırdı

29 Aralık 2009 12:35 tsi
Baykal 'erken seçim olabilir' dedi. İktidar "olmaz" dedi. Muhalefet 'erken seçime hazırız' mesajı verdi. İşte tartışma.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "İktidar artık bu yükü taşıyamaz, erken seçime gidebilir" dedi. Ankara'da erken seçim tartışması da başladı. Muhalefet, erken seçim kararını alma iradesinin AKP'de olduğunun farkında. Her an seçim kararı alınabileceği ihtimaline karşı hazırlıklı olduklarını söylüyorlar. Ancak iktidar partisinden net yanıt geldi: "Erken seçim yok. Tam zamanında seçim yapılacak..."

BAYKAL SEÇİME GİDİLMELİ

CHP lideri Baykal katıldığı bir TV programında, " Kürt açılımı Türkiye'yi bölüyor!.. Türkiye gerçekten bölünüyor. Aklı başında kimsenin Türkiye’nin bölünmekte olduğu tespitine karşı çıkması mümkün değildir. Bu bir gerçektir, yalın, sade bir gerçektir. Artık Türkiye’nin bu süreci devam ettiremeyeceğini görerek ve bir anlamda da bize müsaade demek üzere iktidarın bir seçimi tercih edilebileceği bir noktaya işler gelebilir. Ben hep 2011 Mayıs diye görüyordum. Yaşanan olaylar Türkiye’yi bu iktidarın taşımayacağı noktaya getirir ve onların bunu görmesi kaçınılmaz olabilir. İktidar erken seçim ilan edebilir" dedi.

OKTAY VURAL : BİZ HAZIRIZ
Bu konuda yorum yapmak mümkün değil. Seçim kararı alma iradesi, çoğunluğu nedeniyle AKP'de. Bu süreci nasıl değerlendirecekler bilmiyorum. Bir seçim kararını aldıracak güce sahip değiliz. Hükümet bir seçime gider mi, bilemem. Ama er ya da geç, 1.5 yıl içinde bir seçim var. Biz MHP olarak varsayımlar üzerinden hareket etmek yerine seçime hazırlanıyoruz. Ve bu arada Türkiye'nin meseleri ile ilgileniyoruz. Biz seçimden çok Türkiye'nin bu kritik ortamda daha büyük bir bedel ödemesini önlemeye çalışıyoruz. Toplumun bu süreçte daha az bedel ödemesi için uyarılar yapıyoruz.

AKP DAHA DA BETER OLSUN!
Seçim ne zaman olursa olsun, biz hazırız. Ama artık şu göründü. Bundan sonraki seçimler de AKP artık iktidar olamaycak. Bunu dönüştürmek için manevralar yapabilir, her türlü oyunu oynayabilirler. Biz mücadelemizi sürdüreceğiz. Biz hazırız. AKP işine geldiği zaman bir seçim kararı alabilir. Oylarında bir düşüş olduğu gözleniyor. Beter olsunlar! Daha da düşecek. Düşmesinde de fayda var. Bu düşüsü engelemek için yeni gerilimler, mağduriyetler oluşturacaklardır. Ama çekirge kaç kez zıplar? Çekirgenin sıçrayacak hali kalmadı. Bu süreç içinde seçimleri kendilerini avantajlı hale getirecek bir arayış içinde olacakları açık. Bir can simidi arıyorlar. bir 27 Nisan gibi bir manivela arıyorlar. Ama milletimiz artık bunların mağduriyet edebiyatlarına bakmayacak.

HAKKI SÜHA OKAY: "İPUÇLARI VAR"
Bu erken seçim ihtimali genel başkanımızın bir tahmini. Ancak görülen süreç bunu gösteriyor. Bir kere milletvekili Seçim Kanununda yapılan bir değişiklik vardı. Ekim ayında geçti. Bayburt Yasası, diye biliyordu. Burada sanırım Burhan Kuzu idi, erken seçim olabileceğini söyledi, gerekçeyi açıklarken. Bu seçimlerin 2010 Kasım ayında yapılmasını gösteren en güçlü göstergeydi. Ama gelinen noktada Parlamento tıkandı, ekonomik kriz aşılamadı, kentlerde terör arttı. Koşullar gereği iktidar oy oranı daha da düşmeden seçime gitmeyi düşünebilir.

İktidarlar oyları ya çok yükseldiğin de ya inmeye başlayınca seçime gider. AKP'nin ciddi anlamda puan kaybı var . Daha fazla erimeden seçime gitmek isteyebilir. Özel bir istihbaratım yok ama görüntü bir erken seçime gidilebileceği yolunda.

KILIÇ: "KURUNTU"
Baykal'ın erken seçim olabilir, yaklaşımına AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç'tan net yanıt geldi: "Erken seçim yok. Seçimler tam zamanında yapılacak."  Kılıç, şunları söyledi:

"Bu yaklaşım Sayın Baykal'ın kuruntusudur. bir erken seçimin değil telafuzu tahayyülü bile bizim açımızdan söz konusu değildir. Seçimler tam zamanında yapılacaktır. Sayın Baykal'ın da aslında bu cümleleri duymak için böyle bir söylem geliştirdiğini sanıyorum. Hazırlıksız yakalanmamak adına seçimlerin tam zamanında yapılmasını arzu ediyor olmalıdır. Türkiye de ne bir erken seçim düşüncesi vardır ne de erken bir seçime gitmeyi gerektirecek olağanüstü koşullar vardır."

internet haber



Bu haber 585 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,891 µs