En Sıcak Konular

Ankara, Filistin konvoyu için devrede

28 Aralık 2009 21:41 tsi
Filistin halkına destek olmak üzere İngiltere'den yola çıkan 'Filistin'e Yol Açık' konvoyunun Mısır'a girişinin engellenmesi üzerine Ankara devreye girdi.

 Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun talimatı üzerine bakanlık yetkilileri, Mısırlı muhataplarına Türkiye'nin bu konudaki hassasiyetini aktardı. Gazze saldırılarının yıldönümünde bölgede olmayı hedefleyen konvoy, beş gündür Ürdün'ün Akabe körfezinde bekliyor.

'Filistin'e özgürlük' sloganıyla yola çıkan Filistin Konvoyu'nun Mısır'a girişinin engellenmesi üzerine Ankara devreye girdi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun talimatı üzerine bakanlık yetkilileri, hem Mısır'ın Ankara Büyükelçiliği hem de Kahire'deki Türk Büyükelçiliği vasıtasıyla temasa geçtiği Mısırlı yetkililere Türkiye'nin bu konudaki hassasiyetini aktardı.

Gazze Savaşı'nın başından itibaren Mısır'la çok yakın ilişkiler kuran Türkiye'nin, Akabe'de bekleyen konvoydaki Türk TIR'larının Gazze'ye girmesi için olumlu sinyal aldığı ifade ediliyor. Mısırlı yetkililerin Türk TIR'larının Akabe'nin karşısındaki Nuveybe Limanı'ndan değil, kuzeydeki El Ariş'ten Mısır'a girmesine izin verecekleri belirtiliyor. Ancak Türk TIR'larının Rafah'tan değil, İsrail'in kontrolündeki Kerem Şalom'dan Gazze'ye girebilecekleri ifade ediliyor.

Ürdün'ün Akabe körfezindeki Filistin konvoyunun bekleyişi beşinci gününe girerken grupta bulunan 5 İngiliz dün sabah açlık grevine başladı. Konvoyda yer alan eylemciler Mısır'ın kendilerini Gazze'ye almamak için pek çok bahane oluşturduğunu ifade ederek direnişlerin süreceğini belirtiyor. Polis kontrolü altındaki konvoy ekibi zaman zaman küçük eylemler düzenleyerek sesini duyurmaya çalışıyor. Akabe'de bulunan Mısır konsolosluğuna sessiz yürüyüş gerçekleştirildi. Yol boyunca pankart ve sloganlarla Mısır protesto edildi. Polis ekipleri Ürdün halkının gösterilere katılmamasına özen göstererek grubun yürüyüşünü de engelledi.

Kahire'de bekleyişlerini sürdüren eylemciler de Gazze'ye yürümek için uygun fırsatın oluşmasını bekliyor. Bu sabah saatlerinde yürüyüşe geçeceklerini belirten Amerikalı eylemcilerin başında bulunan Max Ajl (25), ne ile karşılaşacaklarını bilmediklerini ifade ediyor. Daha önce sınıra gitmek için El Ariş kentine varan eylemcilerin otelde Mısır polisi tarafından tutulduğunu vurgulayan Ajl, bu eylemcilerin Kahire'ye dönüşlerine bile izin verilmediğini vurguluyor. Dünyanın 42 ülkesinden 1.400 eylemci ile sınıra doğru yola çıkacaklarını belirten Ajl, Gazze'ye girmesi durumunda 4 ay kalacağını ve tüm olup bitenleri yazarak dünyaya duyuracağını söylüyor. Kendisinin Yahudi asıllı ancak Amerikan vatandaşı olduğunun da altını çizen Ajl, İsrail'in izlediği politikaları desteklemesinin söz konusu olmadığını ifade ediyor.

Eyleme Türkiye'den de ilginç katılımların olması dikkat çekiyor. Üniversite öğrencisi Ayşe Vural (20) ailesinden izin almadan Mısır'a geldiğini ve Filistin halkına bu şekilde destek olmaya çalıştığını anlatıyor. Türkiye'den 10 kişi ile tanıştığını da belirten Vural, eylemcilerin tamamının gençlerden oluştuğunu ifade ediyor.

Türkiye, Gazze için meydana indi

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının 1'inci yılı çeşitli illerde protesto edildi. Edirne'den Erzurum'a, Trabzon'dan Diyarbakır'a birçok ilde sivil toplum kuruluşları tarafından düzenlenen protesto gösterilerinde Filistin'e 'dayanışma' mesajı verilirken, İsrail ise kınandı. Boyunlarında Filistin bayrağının renklerini taşıyan atkılar ve ellerinde Filistin bayraklarıyla sokaklara dökülen protestocular, Filistin halkına uygulanan ambargonun bir an önce son bulmasını istedi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da bugün Filistin'in Ankara Büyükelçiliği'ni ziyaret ederek Gazze ablukası sona ermeden Türkiye'nin İsrail politikasının değişmeyeceğini tekrarlayacak.

BM'den İsrail'e 'ablukayı kaldır' çağrısı

Gazze'ye saldırılarının başlamasının yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayımlayan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail'i bölgedeki ablukayı kaldırma çağrısında bulundu. Ban, İsrail'i, Gazze'deki "kabul edilemez ve ters tepen ablukasına son vermeye, Gazze'deki ekonomik faaliyetleri ve yeniden yapılanmayı kolaylaştırmaya ve uluslararası hukuka saygı göstermeye" çağırdı. BM Genel Sekreteri, "Gazze'ye insani yardım malzemelerinin kalitesi ve miktarı yetersiz, geniş çaplı ekonomik ve yeniden yapılanma faaliyetleri felç olmuş ve Gazze halkı temel insan haklarından mahrum kalmış durumda." tespitinde bulundu. Gazze'de kalıcı bir ateşkesin bulunmadığını ifade eden Ban, Hamas'ı da şiddete son vermeye davet etti.



Bu haber 575 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,498 µs