En Sıcak Konular

Zanlının babası, ABD büyükelçiliğini uyarmış

28 Aralık 2009 21:16 tsi
ABD'ye giden bir yolcu uçağına saldırı girişiminde bulunan Nijeryalı Ömer Faruk Abdülmuttalib'in babasının daha önce, oğlunun "bir şeyler planlıyor olabileceği" endişesiyle Nijerya'daki ABD Büyükelçiliği ile temas kurduğu ortaya çıktı.

CNN'in haberine göre, Amerikan yönetiminden üst düzey bir yetkili, baba Elhaji Ömer Muttalib'in "birkaç hafta önce ABD Büyükelçiliği ile temasa geçerek, oğlunun radikalleştiğini ve bundan endişe duyduğunu" aktardığını bildirdi.

Kasım ayında da Amerika'nın teröristlerle bağlantılı kişiler listesine alındığı, fakat isminin ABD'ye uçuşuna izin verilmeyecek kişiler arasında yer almadığı ortaya çıkan 23 yaşındaki Abdülmuttalib'in, mühendislik okuduğu İngiltere'ye 2009'un başında dönmek için vize başvurusunun da reddedildiği açıklandı. Amerika'da 11 Eylül paniği yaşanmasına yol açan saldırı girişimiyle ilgili olarak ABD, İngiltere, zanlının uçağa bindiği Hollanda ve memleketi Nijerya'da geniş çaplı soruşturma başlatılırken, ismi Amerikan güvenlik veritabanlarında "önemli bir terör bağlantısı olabilir" şeklinde nitelenen bir kişinin uçağa patlayıcılarla binmeyi nasıl başardığı merak konusu.

Bir aile üyesinin anlattıklarına göre, oğul Abdülmuttalib, eğitim için Mısır ya da Suudi Arabistan'a gitme talebi babası tarafından reddedilince Dubai'ye gitti. Dubai'den ailesine SMS gönderen Abdülmuttalib, mesajında, "yeni bir hayata başlamak için Yemen'e gittiğini, kendisine ulaşılmasının artık zor olacağını, çünkü SIM kartını çöpe attığını" bildirdi. Oğlundan gelen bu mesaj üzerine babası Ömer Muttalib de ABD Büyükelçiliği'ne giderek, oğullarının "bir tür cihad eylemine" katılmak üzere Yemen'e gittiğinden endişe ettiklerini aktardı.

Bu arada olaya ilişkin ilk incelemelerin, zanlının, "pentaerythritol" adlı güçlü bir patlayıcı maddeyi ateşlemeye çalıştığını gösterdiği kaydedildi. CNN'in ele geçirdiği bir federal güvenlik bültenine göre de zanlı, uçakta kullandığı patlayıcı maddeyi, yanında ne zaman kullanılması gerektiğine dair bilgiyle birlikte Yemen'den aldı. Abdülmuttalib, Noel gününde Amerikan Delta Havayolları ile Amsterdam-Detroit seferini yapan uçağı patlayıcıyla havaya uçurmaya çalışmış ancak yolcular tarafından etkisiz hale getirilmişti.



Bu haber 574 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,259 µs