En Sıcak Konular

Ankara'nun suyunu Japonlar finanse edecek

28 Aralık 2009 20:14 tsi
Ankara Su Temini Projesi-Gerede Sistemi'ni Japonlar finanse edecek

Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı, Hazine Müsteşarlığı ile Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) arasında imzalanan kredi anlaşmasının, son yıllarda, iki ülke arasında yavaşlayan mali işbirliği anlaşmasının yeniden canlandırılması olarak gördüklerini söyledi.
 
Söz konusu projenin yaklaşık 294 milyon ABD Doları tutarındaki finansmanına ilişkin kredi anlaşması, Ankara Rixos Otelde imzalandı. Anlaşmayı, Hazine adına, Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürü Memduh Aslan Akçay, JICA adına ise Genel Müdür Junichi Yamada imzaladı. Hazine Müsteşarı Çanakcı, törende yaptığı konuşmada, Japonya'nın, Türkiye'nin ekonomik kalkınmasına önemli katkılarının olduğunu belirterek, 1970'li yıllardan buyana, Türkiye'nin kalkınma finansmanı için toplam 5,5 milyar dolarlık Uygun Koşullu Kredi sağladığını kaydetti.

JICA'nın, İstanbul'daki Büyük Melen Projesi'nin ardından, ikinci kez bir su altyapı projesine katkıda bulunduğunu belirten Çanakcı, bu kredinin de en uygun koşullu altyapı kredilerinden biri olduğunu söyledi.

BU PROJE 'JAPON YILI' KUTLAMALARININ BAŞLANGICI

JICA Genel Müdürü Junichi Yamada yaptığı konuşmada, kredinin amacının, Ankara'nın uzun dönemli su ihtiyacını karşılamak olduğunu söyledi. Yamada, Türkiye'nin kalkınmasına destek verdiklerini belirterek, bugün imzalanan kredi anlaşmasının da, gelecek yıl yapılacak olan “Türkiye'de Japon Yılı”kutlamalarının önemli bir başlangıç işareti olduğunu kaydetti.

Devlet Su İşleri Genel Müdürü Haydar Koçaker de, yaptığı konuşmada, teknik bilgiler verdiği Ankara Su Temini Projesi-Gerede Sistemi'nin önemli bir proje olduğunu, bu projenin, Ankara'nın uzun dönemli su ihtiyacını tedarikine yönelik olduğunu anlattı.
Koçaker, sistemin üç yılda tamamlanmasının hedeflendiğini bildirdi.

JAPONYA'NIN ANKARA BÜYÜKELÇİSİ TANAKA

Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Nobuaki Tanaka ise yaptığı konuşmada, Türkiye ile Japonya'nın ilişkilerinin eski olduğunu, Lozan anlaşmasında bile Japonya'nın imzasının bulunduğunu söyledi. Tanaka, 'Türkiye'de Japon Yılı”kutlamalarının da önemli fırsatlar yaratacağını anlattı.

İmza törenine, Devlet Su İşleri Genel Müdürü Haydar Koçaker, ASKİ yetkilileri ve Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Nobuaki Tanaka da katıldı. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından uygulanmakta olan Ankara Su Temini Projesi-Gerede Sistemi'nin finansmanı için bugün imzalanan Kredi Anlaşması ile Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı'ndan 26 milyar 826 milyon Japon Yeni (yaklaşık 294 milyon ABD Doları) tutarında kredi sağlandı. Söz konusu kredinin faizi yıllık sabit yüzde 1,5 olup, 7 yılı geri ödemesiz toplam 25 yıl vadeye sahip bulunuyor.



Bu haber 634 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,959 µs