kafalar karıştı | " /> kafalar karıştı | "/>

En Sıcak Konular

Çapraz sorguda kafalar karıştı

28 Aralık 2009 14:28 tsi
Çapraz sorguda kafalar karıştı Birinci “Ergenekon” davasının tutuklu sanığı Osman Yıldırım'ın çapraz sorgusu devam ediyor.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada tutuklu sanık Muzaffer Tekin'in avukatı Selin Deviren Tahtabiçen'in, Alparslan Arslan ile Başiktaş'ta görüştüklerine ilişkin baz istasyonu kaydının bulunmadığını ifade etmesi üzerine sanık Yıldırım, yalan söylemediğini, Arslan ile birkaç defa Beşiktaş'ta görüştüklerini tekrarladı.

Tahtabiçen'in, telefon kayıtlarına göre Cumhuriyet gazetesinin bombalanması olaylarından önce Alparslan Arslan'ın Gültepe'de Salih Kurter'in evinde görüldüğünü ifade etmesi üzerine Yıldırım, Arslan'a telefonda görüştüklerinde nerede olduğunu sormadığını kaydetti.

Yıldırım, avukatın “Alparslan Arslan'ın Salih Kurter ile ilişkisini biliyor muydunuz?” şeklindeki sorusuna da “Hayır” yanıtını verdi.

Tahtabiçen'in telefon kayıtlarına göre kendisinin tutuksuz sanık Süleyman Esen ile görüştüğünün anlaşıldığını ifade etmesinin ardından Yıldırım, Esen ile Ankara'da ring aracında tanıştığını, kendisini daha önce tanımadığını anlattı.

Yıldırım'ın bazı sorulara “daha önce cevaplamıştım” şeklinde yanıt vermesi üzerine avukat Tahtabiçen, “Çelişkili cevaplar verdiğiniz için yeniden soruyorum” diyerek, “adalete yardımcı olunması” amacıyla Yıldırım'ın yeniden cevap vermesini istedi.

Yıldırım da, “Çelişki yok, daha önce yanıtlamıştım. Siz adalete mi yardımcı oluyorsunuz?” diyerek, kendisi adalete yardımcı olduğu için 1957 yılında darbe yapılacağını hükümete bildiren, ancak yargılanarak ordudan ihraç edilen Binbaşı Samet Kuşçu'nun durumuna düştüğünü savundu. Yıldırım, “Almadığım ceza kalmadı. 20 yıl önceki cezamı çekiyorum” dedi.

Tahtabiçen'in, baz istasyonu kayıtlarına göre, Ataşehir'de bombaların verildiği iddia edilen evi görmediğini söylemesi üzerine Yıldırım, “Nereden biliyorsunuz?” dedi. Tahtabiçen de, “Gelen kayıtlara göre konuşuyorum. Sizden daha somut delillere dayanıyorum” dedi.

Yıldırım'ın da “İçeri girmediğimi nereden biliyorsun?” diye tekrarlamasının ardından avukat Tahtabiçen, “Sizden başka kimse Ataşehir'de toplantı olduğunu söylemiyor. Alparslan da söylemiyor” karşılığını verdi.

Osman Yıldırım ise “Nereden biliyorsun? O zaman bombaları da orada almadım” demesi üzerine Tahtabiçen “Almadınız” diye yanıt verdi. Yıldırım da, “Yani ben yalan konuşuyorum” diye konuşması üzerine Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün araya girerek, başka bir soruya geçilmesini istedi.

“İŞKENCEYİ NORMAL KARŞILIYORUM”

Tahtabiçen'in, “4 Mayısta bombalar alındıktan sonra ertesi gün Alparslan Arslan ile 15 kere telefonda görüşmüşsün. 4 Mayısta bombalar alınarak 5 Mayısta atıldı mı? Olay bu şekilde mi gerçekleşti” şeklindeki sorusuna Yıldırım, “Az önce bombaların verilmediğini söylüyordun” dedi. Tahtabiçen ise “Ben bombaları, Muzaffer Tekin ile Veli Küçük'ün vermediğini söylüyorum” diye konuştu.

Sanık Muzaffer Tekin'in avukatı Tahtabiçen, Cumhuriyet ve Danıştay'a yönelik saldırılarla ilgili Ankara'daki yargılama sürecinde verdiği ifadeleri olduğunu belirterek, el bombalarıyla ilgili ifadelerini sürekli değiştirdiğini, ifadelerde çelişkiler olduğunu, ifadeleri sürekli düzeltmesinin sebebinin ne olduğunu sordu. Yıldırım da, emniyetteki sorgusunda kendisine “Anayasal suç” isnat edildiği için kızdığını ve Cumhuriyet gazetesine bomba atılması olayını kabul etmediğini söyledi.

Avukat Tahtabiçen, Ankara'daki mahkemeye verdiği dilekçelerde, gözaltına alındığında önce işkence gördüğüne, sonra da görmediğine ilişkin beyanlarda bulunduğunu belirtmesi üzerine Yıldırım, “sıkıntı çektiğini, kimseyi suçlamanın içinden gelmediğini ifade ederek, işkenceyi normal karşıladığını” ifade etti.

Yıldırım, başka suçlardan gözaltına alındığı dönemde de işkence gördüğünü belirterek, “Hayatım boyunca kimseden şikayetçi olmadım. Şikayet eden insanlar zayıf insanlardır” diye konuştu.

Tahtabiçen'in, “Muzaffer Tekin'i daha önce tanıdığınıza ilişkin deliliniz var mı?” şeklindeki sorusuna Yıldırım, “Dost olduğumuza dair beyanım yok” yanıtını verdi. Tahtabiçen de, “En azından sizi biri birlikte görmüş mü?” şeklindeki sorusu üzerine Yıldırım, şahitlerini hatırlamadığını, avukatın şahit getirmesini istedi. Tahtabiçen, “Bir Allah'ın kulu yok sizi birlikte gören” dedi.

Duruşma, Osman Yıldırım'ın çapraz sorgusuyla devam ediyor.

A.A.

Ergenekon davasıyla birleştirilen Danıştay ve Cumhuriyet gazetesine saldırı davasının sanığı Osman Yıldırım’a 12 Kasım tarihinde başlayan çapraz sorgusunun 6’ıncı gününde sanık avukatları soru yöneltti. Duruşmada ilk sözü alan Muzaffer Tekin’in avukatı Selin Deviren Tahtabiçen ile sanık Osman Yıldırım arasında tartışmaya varan diyaloglar yaşandı. Tahtabiçen, Osman Yıldırım’a sık sık ifadelerinin çelişkili olduğunu söyleyerek, “Burada hepimiz adalete yardımcı olmak için uğraşıyoruz. Siz de bize yardımcı olun" diye konuştu. Bunun üzerine Yıldırım , “Siz mi adalete yardımcı oluyorsunuz" dedi.

SAMET KUŞÇU’NUN DURUMUNA DÜŞTÜM

Mahkeme Başkanı Köksal Şengün tarafından avukatla tartışmaya girmemesi konusunda uyarılan Yıldırım, “Adalete yardımcı olduğum için Samet Kuşçu’nun durumuna düştüm. 20 yıl önceki cezayı yatıyorum sayın başkan! Adalete yardımcı olduğum için" şeklinde konuştu.

ÜMİT SAYIN’IN AVUKATI İSTİFA ETTİ

Ergenekon davası sanıklarından Doç. Dr. Ümit Sayın’ın avukatı Mehmet Aytekin, Sayın’ı savunma görevinden istifa etti. Sayın için ‘’Akli melekelerini yitirmiş biridir’’ ifadesini kullanan avukat Aytekin, ‘’Gizli tanık olduğuna göre Ümit Sayın’ın artık avukatlığa ihtiyacı yok. Sayın’ın avukatlığını üstlenme görevimden istifa ediyorum’’ dedi 

'ŞU ANA KADAR NEREDEYDİNİZ?'

Mahkeme Başkanı Köksal Şengün'ün ‘’Öyleyse şu ana kadar neden gerekeni yapmadınız’’ sorusuna Aytekin, ‘’Ümit Sayın bana Mayıs ayında savcıya verdiği ifadesi diye bir sayfa verdi. Ben de baktım o ifadede bir şey yoktu. Gizli tanık olduğunu burada 7 Aralık’ta söyledi’’ diye cevap verdi.

Başkan Şengün de Sayın’ın burada gizli tanık olarak ifade vermediğini dile getirdi. Avukatın istifası kendisine sorulan Sayın, ‘’Söyleyeceğim bir şey yok. Çekilmek istiyorsa çekilsin. Bana barodan başka bir avukat verilsin’’ dedi.

SAYIN DANIŞTAY SANIKLARIYLA AYNI YERDE OTURUYOR

Öte yandan, Ümit Sayın’ın duruşma yerindeki yerinin değiştiği görüldü. Daha önce Ergenekon sanıklarıyla yan yana oturtulan Sayın’ın bu kez Danıştay sanıklarının oturduğu bölüme alındı.

SAMET KUŞÇU KİMDİR?

Binbaşı Samet Kuşçu, 1958'de Cumhuriyet tarihinde su yüzüne çıkan ilk darbe girişimi olarak görülen "9 Subay Olayı'nda ordu içindeki cunta yapılanmasını ihbar eden ve ihtilalci subaylardan öğrendiği isimleri Başbakan Adnan Menderes'e kadar duyuran isim olarak biliniyor. 26 Mayıs 1958'de başlayıp altı ay süren yargılama sonunda, amaçları DP hükümetini devirmek olan sekiz subay beraat ederken, onları ihbar eden Binbaşı Kuşçu, '9 Subay Olayı'nda hüküm giyen tek kişi oldu. Samet Kuşçu adı son olarak Albay Dursun Çiçek'in ıslak imzasıyla hazırlandığı iddia edilen "İrticayla Mücadele Eylem Planıönı ihbar eden meçhul subay olayında gündeme gelmişti.

Hürriyet



Bu haber 1,248 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,829 µs