En Sıcak Konular

İki kilise birleşiyor, Fener de oyunda!

0 0 0000 00:00 tsi
İki kilise birleşiyor, Fener de oyunda! Anglikan Kilisesi ile Katolik Kilisesi birleşme kararı aldı. Bu gelişme dini anlamda şüphesiz önem taşıyor. iyibilgi’ye konuşan Aytunç Altındal’a göre ise birleşmenin temeli siyasi. Hem de Türkiye’yi yakından ilgilendiriyor.

İngiliz The Times gazetesinin verdiği habere göre Anglikanlar ve Katolikler birleşiyor. İki kiliseden de başrahiplerin birleşme için anlaştığı iddia edildi. Her iki kilisenin de üyelerinden oluşan uluslararası bir komisyonun iki mezhep arasında 450 yıldan bu yana süren görüş ayrılığı sona erdirmek üzere 42 sayfalık bir bildiri yayınladıkları ve Vatikan'ın bu konuda bir açıklama yapmasının beklendiği belirtildi. Dünya üzerinde 1 milyar Romalı Katolik bulunurken Anglikanların sayısı ise 78 milyon civarında. Sayılara bakıldığında bu birleşmenin küresel etkilerinin olacağı aşikar. Dini anlamda da Hıristiyan dünyası için önem taşıyan bu gelişme ne anlama geliyor? iyibilgi bu soruyu araştırmacı Aytınç Altundal’a sordu.

AB’nin projesi

Altındal iyibilgi’ye yaptığı açıklamada iki kilisenin uzun yıllardır ayrı olduğunu, 8. Henry’nin Katolik kilisesine başkaldırmasından bu yana İncillerinin dahi farklı olduğunu belirtti. Altındal iki kilisenin hem Hıristiyanlık anlayışının hem de uygulayışının birbirinden önemli ölçüde farklılıklar taşıdığını belirtti.

Birleşme isteğinin ardında bu ayrışmanın kaldırılması isteminin olduğunu belirten Altındal, bunun AB’nin projesi olduğunu, AB’nin kiliselerden dini anlamda olmasa da siyasi anlamda birleşmelerini istediğini vurguladı.

“Vatikan Fener’i aldı!”

Bu birleşmenin siyasi bir anlamı da olduğunu vurgulayan Altındal, Avrupa’da mezhepler arası ayrımların kaldırılmak istendiğini, bu kilisenin “AB’nin ortak kilisesi” olacağını belirtti. Peki, bu birleşmenin dünya ve Türkiye politikasına etkisi ne olacak? Altındal’a göre bu birleşme bir ekümenizm hareketi. Bu birleşme siyasi olarak siyasi gücünü iyiden iyiye hissettiren Rus Ortodoks Kilisesi’nin ve diğer kiliselerin tecridine yol açacak. Fener Rum Patrikhanesi’nin de bu projede olduğunu vurgulayan Altındal bu kutuplaşmada Fener’in Vatikan ile hareket edeceğini, Vatikan’ın Fener’i koruyacağını ileri sürdü. 
 
iyibilgi.com



Bu haber 440 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    4,346 µs