engel | " /> engel | "/>

En Sıcak Konular

G.Kurmay'dan Emniyet'e engel

28 Aralık 2009 08:28 tsi
G.Kurmay'dan Emniyet'e engel

Genelkurmay'ın, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün elinin kolunu bağlayacak bir tasarı hazırladığı ortaya çıktı.

Genelkurmay Başkanlığı'nın Meclis İçişleri Komisyonu'na gönderdiği ve Silah Kanunu Tasarısı'nda değişiklik yapılmasını öngören önergelerini Bugün ele geçirdi. Emniyet ve MİT'in silah ithal etme yetkisi bulunmasına rağmen Genelkurmay bu yetkiyi geri almak istiyor. Genelkurmay'ın 5201 Sayılı Harp Araç ve Gereçleri ile Silah, Mühimmat ve Patlayıcı Madde Üreten Sanayi Kuruluşlarının Denetimi Hakkındaki Kanun'da değişiklik yapılmasını öngören tasarı hazırladığı ortaya çıktı. Genelkurmay'ın hazırladığı tasarıya göre ateşli silahlar ile güvenlik kuvvetleri tarafından kullanılan tüm teçhizatın ithalindeki yetkinin Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı'nda olmasının istendiği ortaya çıktı.

Polis izinle alacak

5201 Sayılı Kanun’daki değişikliğin yapılması halinde askeri silahlar başta olmak üzere bütün silahları ithal etme yetkisi Genelkurmay'a verilecek. Genelkurmay'ın tasarısı Emniyet'in gaz bombası, çelik yelek veya gece görüş dürbünü ithal etmek için bile Genelkurmay'dan izin almasını zorunlu hale getiriyor. Genelkurmay tarafından hazırlanan bu tasarının Milli Savunma Bakanlığı'nda bekletildiği öğrenildi. Ancak Genelkurmay Başkanlığı'nın 5201 sayılı yasada yapılmasını istediği değişikliği Meclis'teki Silah Kanunu Tasarısı'na sokmak istediği ortaya çıktı. Önergelerde skandal talepler bulunuyor.

Bize sormadan olmaz

Genelkurmay tarafından hazırlanan ve Milli Savunma Bakanlığı aracılığıyla İçişleri Komisyonu'na gönderilen önergelerde tasarının 5. maddesinin değiştirilmesi isteniyor. Önergede "5201 Sayılı Kanun kapsamında hazırlanan kontrole tabi listede yer alan silah, mühimmat, teçhizat ve malzemenin ithali Genelkurmay Başkanlığı'nın uygun görüşü ile Milli Savunma Bakanlığı'nın iznine bağlıdır" düzenlemesinin yapılması istendi.

EMNiYET KARŞI ÇIKTI

Genelkurmay’ın değişiklik önergesinin gerekçesinde ise "Halen 5201 Sayılı Kanun kapsamında değerlendirilen her çap ve model mühimmat ile yivli setli av tüfekleri tabancalar ve askeri nitelik taşıyan diğer malzemenin üretimi, ithali ve ihracı konularında Milli Savunma Bakanlığı'na verilen yetkinin tek elden izlenebilir şekilde kullanılması amaçlanmıştır" denildi.

Hiyerarşik bağ yok

Genelkurmay Başkanlığı'nın silah ithali konusundaki yetkinin Genelkurmay'a verilmesine yönelik önerisine Emniyet Genel Müdürlüğü karşı çıktı. Emniyet, "6136 Sayılı Kanun hükümlerine göre silah ithal etme yetkisi bulunan ve kendi teşkilatı kanunlarına göre silahlı bir kurum olduğu belirtilen Emniyet ve MİT gibi kurumların dahi silah ithal edebilmesi için Milli Savunma Bakanlığı'nın izni gerekecektir. Bu durumda aralarında herhangi bir hiyerarşik bağ bulunmayan ve hepsi birer silahlı güvenlik kuvveti olan bu kurumlar arasında sorunlara sebep olacaktır" açıklamasıyla tepkisini dile getirdi.

bugün



Bu haber 837 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,653 µs