En Sıcak Konular

Halaçoğlu: Sarıkamış'ta destansı bir facia yaşandı!

27 Aralık 2009 17:20 tsi
Sarıkamış'ta destansı bir facianın yaşandığının altını çizen Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, kendilerine aydın diyen bazı kişilerin, Sarıkamış'ta 90 bin insanın vatan için, bayrak için, ezan için öldüğünü görmezden gelerek, ölümden dolayı suçlu aradıklarını

Halaçoğlu, "Bu ülkede vatandaş olmak zor; ama tarihçi olmak daha da zor. Her şeyle yüz yüze geliyorsunuz; ama objektif olmak zorundasınız." dedi.

Bursa Uludağ Üniversitesi ile Kars, Bursa, Ardahan Iğdır Dernekleri Federasyonu'nun ortaklaşa düzenlediği anma toplantısında Sarıkamış Şehitleri anıldı.

UÜ Fethiye Kültür merkezi'ndeki toplantıya bazı Bursa milletvekilleri, UÜ Rektörü Prof. Dr. Mete Cengiz, öğretim üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Organizasyonu Komitesi adına konuşan Prof. Dr. Volkan Akyol, 90 bin şehidi anmak için 4 yıldır tören düzenlediklerini, amaçlarının gençlere Türk'üyle, Laz'ıyla, Çerkez'iyle, Kürt'üyle hep birlikte bu vatana ne koşullarda sahip olunduğunu anlatmak olduğunu söyledi.

UÜ Rektörü Prof. Dr. Mete Cengiz de Sarıkamış muharebelerinin Türk askerinin var olma azminin, direncinin fedakarlığının yaşandığı yer olduğunu belirterek, "Her şeyden önemlisi milletimizin en zor şartlarda vatanı için neleri göze alabileceğinin anıtsal örneğidir. Türkiye'nin bu toprakları binlerce şehidin sayesinde vatan olmuştur." diye konuştu.

Türk Tarih Kurumu eski Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu ise konuşmasında, Sarıkamış sürecini anlatarak, konuya ilişkin tarihi belgeleri ve görüntüleri izleyenlerle paylaştı.

Vatandaşların büyük ilgisini çeken savaş ve katliam görüntülerinin ardından sözlerine devam eden Halaçoğlu, şöyle konuştu: "95 yıl önceki görüntülerden etkilenmemek mümkün değil. Köpeklere yem olmuş bu kadar insanı ne kadar kolay satıyoruz. Bu ülkede vatandaş olmak zor ama tarihçi olmak daha da zor. Her şeyle yüz yüze geliyorsunuz, ama objektif olmak zorundasınız. Ama bir yandan da bu milletin içinden geliyorsunuz, doğruları öğretmek istiyorsunuz, o zaman da ırkçılıkla, kafatasçılıkla suçlanıyorsunuz. Bu görüntülerden etkilenmemek mümkün değil."

Kendilerine aydın diyen bazı kişilerin, 90 bin insanın vatan için, bayrak için, ezan için öldüğünü görmezden gelerek, bu insanların ölümünden dolayı suçlu aradıklarını kaydeden Halaçoğlu, "İnsanlarımızın artık aklını kullanması gerekir. Allah da insana aklını kullanması gerektiğini birçok ayette insanların aklını kullanması gerektiğini söylüyor. Evet bu vatanı seven herkesin artık baktıklarını görmesi, okuduklarını anlaması gerekiyor. Ben bilim adamı olarak bildiklerimi anlatıyorum. Bu vatan için can veren insanları hep rahmetle anmak ve onların ne için öldüklerini hep hatırlamak zorundayız. Cenab-ı Allah bize akıl vermiş. Eğen Müslüman isek ayetlerin gereklerini yerine getirmemiz, aklımızı kullanmamız gerekir, Müslüman değilsek de bu ülkenin değerlerine sahip çıkmamız gerekir. Artık aklımızı kullanalım lütfen." şeklinde konuştu.

Sarıkamış'ta destansı bir facianın yaşandığının altını çizen Halaçoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu ülke toprakları korunurken, bu uğurda köpekler bile askerlerimizi yedi. Bu vatanın coğrafyası hiçbir ülkeye, hiçbir coğrafyaya benzemez. Bu coğrafya kaç devletin, kaç medeniyetin başını yemiştir. Elde tutmak için birlik beraberlik içinde aklımızı kullanmamız gerekir. Demokrasi adına bazı safsataları ortaya sürüyorlar. Bizim bildiğimiz demokrasilerde belli gruplar için açılım yapılamaz. Bu ülkeyi korumak istiyorsak, son günlerde neler yapılıyor, ülkemiz nereye götürülmek isteniyor düşünmeniz gerekir. Ben bulacağınızdan eminim."

cha



Bu haber 817 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,243 µs